Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Třeba vymez 1 den v týdnu, kdy je s vámi. Náš začal chodit až ve 4 a půl a bylo vidět, jak už je to potřeba. Časem vysledoval, jak někdo chodí po obědě (on zůstával od začátku do půl 4), začal chtít taky. Vysledoval, že ostatní (menší děti) ráno pláčou, tak začal taky… a pak se to rozjelo. Ráno ještě neotevřel oči a že mě bolí v krku a pláč. Takže u nás musel být pravidelný režim, aby ty scény zase přestaly. Jakmile jsem povolila, bylo to zase jen horší…
No, moje dcerka začla letos taky do školky chodit, jsou jí čerstvě 3. No a když chci někam jet, tak prostě do školky nejde. Třeba zrovna na zítra a pátek jsem ji omlouvala, že nepřijde, jedeme k babičce do Brna. Bohužel byla hned po začátku školky hned nemocná, takže měla pauzu, ale teď zase chodí do školky bez problému. Zatím nechápe dny, netuší, co je sobota neděle, takže já to nepodávám tak, že dneska do školky nemusí, ale že dneska jedeme k babičce a do školky půjde, až se vrátíme. Přece, když má synek víkend, tak taky nemusí a pak jde, ne? Jak je starý? Chápe už dny v týdnu?
Jinak babičku máme hned u školky, takže když chceme, jdeme tam hned po školce, taky ji vyzvedávám po obědě.
Já se teda doma nenudím, pracuju z domu a prostě si ty volné chvíle užívám:-))). Klidně si dopoledne pustím film a dám nohy nahoru, ale to asi zase s mladším nejde, to chápu:-))).
@unuděná Že je školka otevřená, na to přijde docela brzo. Řekni mu, že je to váš speciální den, kdy se dá dohodnout s paní učitelkou, že do školky nemusí, ale že jich prostě nesmí být moc, protože pak už by do školky nemohl. Že těch moc jsou tuším dva měsíce v kuse, to už je „nepodstatný detail“ ![]()
@dedrichov píše:
Třeba vymez 1 den v týdnu, kdy je s vámi. Náš začal chodit až ve 4 a půl a bylo vidět, jak už je to potřeba. Časem vysledoval, jak někdo chodí po obědě (on zůstával od začátku do půl 4), začal chtít taky. Vysledoval, že ostatní (menší děti) ráno pláčou, tak začal taky… a pak se to rozjelo. Ráno ještě neotevřel oči a že mě bolí v krku a pláč. Takže u nás musel být pravidelný režim, aby ty scény zase přestaly. Jakmile jsem povolila, bylo to zase jen horší…
U nás to samé. Chodil od 3 a půl let každý den, spával tam a měl pravidelný režim, všechno bylo v pořádku. Jakmile se objevily první nemoci a první dny doma kvůli nachlazení a rýmičkám, tak se to pokazilo a pokaždé chvilku trvalo, než si zase zvyknul. Mladší začal chodit do soukromé školky ve 2 a půl letech a dokud tam byl jenom na zvyknutí 2 - 3× týdně na dopoledne, tak mu to dělalo problémy a plakal. V okamžiku, kdy začal chodit pravidelně každý den od 07 do 16:30 (nastoupila jsem do práce) tak najednou přestal plakat. Teď už jsou kluci ve školce spolu a každé narušení režimu, každý nemoc, pár dní doma. Znamená kaktastrofu při návratu do školky. Starší (4 a půl) už to na mě i ráno zkouší:„Maminko, když jsem ti minule řekl, že nechci do školky, tak jsem nemusel. Dneska se mi taky nechce…“ A podobně. Já bych ho nechala chodit pravidelně, ale každé dítě je jiné a moje nemají moc rády změny. ![]()
@kotyk píše:
@unuděná Že je školka otevřená, na to přijde docela brzo. Řekni mu, že je to váš speciální den, kdy se dá dohodnout s paní učitelkou, že do školky nemusí, ale že jich prostě nesmí být moc, protože pak už by do školky nemohl. Že těch moc jsou tuším dva měsíce v kuse, to už je „nepodstatný detail“
Díky, tohle asi aplikuju, to zní dobře ![]()
@Fazulina Jsou mu čtyři a sice nezná úplně dny v týdnu, ale ví, že je pět dní, kdy táta chodí do práce a on do školky, a pak dva volné ![]()
Asi to udělám tak, že mu řeknu, že ho můžeme vždy uvolnit jen jeden z těch pěti dní. Vlk se nažere a koza… ![]()
@unuděná já bych vymezila dopředu dny aby neměl pocit že si to určuje sám, já taky starší nechám doma příští týden čt a pá, nám i říkali učitelky abychom si udělali občas svoje prázdniny, mají pravdu, povinností si užijou dost a dost. Jinak já taky řeším jak jí to podat, byla nemocná a občas taky zkouší že jí bolí v krku a je nemocná a do školky nemůže, ale jen tam přijdeme, tak mi sotva dá pusu a letí do třídy a po spaní brečí že nechce domů. Asi taky určím nějaké dny, možná středy kdy bude doma. Ještě uvidím, nebo jestli každý měsíc víc dní v kuse ![]()
@medunka23 Syn taky zítra a v pátek nejde, ale jedeme prostě jako rodina na prodloužený víkend. To je přeci jen trochu jiné, to pobere. Ale takové nechání doma jen abysme mohli do herničky nebo na kafe s kamarádkou…zkusím, uvidím.
@unuděná minuly rok nebylo místo, ale vzali mi syna do školky na docházku obden. kdyz chodil každý den, bylo to úplně v pohodě, ale tohle chození obden - už bych to nikdy neudelala a nakonec jsem ho i plně stáhla. Trápil se on, i já. Ted chodí zase denně a je maximálně spokojeny.
@Betynka87 píše:
@unuděná minuly rok nebylo místo, ale vzali mi syna do školky na docházku obden. kdyz chodil každý den, bylo to úplně v pohodě, ale tohle chození obden - už bych to nikdy neudelala a nakonec jsem ho i plně stáhla. Trápil se on, i já. Ted chodí zase denně a je maximálně spokojeny.
Fakt? A proč? Jakože byl zmatenej, které dny chodí a které ne?
@unuděná jeden den musel vstávat, druhy den muset byt doma…snášel to strašně špatně. Ale jeden den v týdnu, to snad nebude takový problem.
@unuděná pokud ho chceš občas nechat doma, protože chcete do herny, tak bych to nehrotila. Já si dceru také takhle nechávala. Prostě jsem jí řekla, že nepůjde do školky, protože my jedeme tam a tam nebo k nám přijede kamarádka a chce jí vidět apod. Neměla s tímto problém. Kamarádka to praktikovala úplně stejně a taky bez problémů. Ale začala jsem s tím až tak od listopadu, až byla ve školce dobře adaptovaná a měla zažitý režim. Na čtyřletého bych si rozhodně nevymýšlela žádné báchorky, protože to prokoukne a děti si to mezi sebou řeknou. Ty mu řekneš, že školka je zavřená a kamarád se ho zeptá, kde včera byl… Nebo mu řekneš, že ho můžeš uvolnit jen na jeden den v týdnu, ale jiné dítě maminka omluví jiný den v týdnu a bude v tom mít zmatek.
@Betynka87 píše:
@unuděná jeden den musel vstávat, druhy den muset byt doma…snášel to strašně špatně. Ale jeden den v týdnu, to snad nebude takový problem.
Já se mu nedivím. Obden je na nic. Já brala obden prášky na štítnou žlázu a byla jsem z toho zmatená - mám ho brát dneska nebo jsem ho měla včera. A pro to dítě je to to samé - jdu nebo nejdu dneska do školky? Prostě zmatek. Plus každý den jinak nedělá dobře z hlediska režimu. To je lepší varianta chodit třeba na 2 nebo 3 dny, ale v kuse.
@lecijasek @Betynka87 To je asi fakt. On naštěstí vstává sám přesně v době, kdy bych ho normálně budila, takže tohle je dobré, ale motat hlavu mu nebudu. A asi zkusím spíš omlouvat v pondělí nebo pátek, takovej prodlouženej víkend.
Jinak já mu nechtěla lhát a už vůbec ne říkat, že je školka zavřená, to by mě rozhodně prokouknul (ona se může zeptat i paní učitelka, co třeba včera dělal apod.), spíš jsem myslela nějak to vymyslet, aby mě pak nepřemlouval pořád, že chce zase den s námi.
Včera mu říkám „to je fajn, že jsi si odpočinul od ségry ve školce co? že si můžeš hrát se staršími dětmi a nemusíš na ní brát ohledy“. A on mi na to řekl „ale já si s ní přeci hraju nejradší na celém světě“
To mi fakt nepřidává
![]()
@unuděná Pokud není předškolák, tak do školky nemusí. Jinak já osobně bych to probrala s učitelkami - naši třeba často mají nějakou výtvarnou věc, na které pracují celý týden, a tak kdyby na nějaký den nebýval, tak by to mohla být škoda/nepříjemnost. Pokud by ale nebylo něco takového, tak bych klidně nechala doma. Já se takhle snažila jí zajistit jednou v týdnu vyzvednutí po o, aby se pořádně vyspala po obědě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.