Nepravidelná docházka do MŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7725
19.8.15 12:42

@marmelada78 U nás to teda problém není. Kamarádka měla dokonce dceru 1× týdně v soukromé školce, a 4× týdně ve státní. Prostě každé pondělí nechodila a hotovo šmitec. Nikdo neřešil.

Já jsem první rok se starší dcerou pracovala jen 2-3y týdně a od jara do června se nám stávalo že tam prostě byla jen v tu dobu kdy jsem byla v práci, a jinak jsem jí měla doma a podnikala s oběma holkama výlety. Nikdo to neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
19.8.15 12:49

Rozhodně to není žádný problém a naopak je to úplně běžná věc. I paní učitelky jsou rády, když nechodí stále plný počet dětí. Stačí do osmi hodin napsat sms, že nedorazí, a je to. Takže když třeba prší a my se rozhodnem zůstat radši doma v posteli nebo je hezky a vydáme se na výlet, tak ráno napíšu kvůli obědům a je vystaráno. Teď nám začne škola a s tímhle bude útrum :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
19.8.15 13:08

@marmelada78 problém to není ani ve státní školce, my jsme to tak taky dělali. Jednou za 3× týdny syn jezdil k lékaři, odhlašovali jsme ho na celý den, i když to zabralo hoďku, pak jsme se courali po městě a udělali si den jen pro sebe. Občas jsme jeli na výlet, ke konci roku jsem ho odhlašovala kvůli dovolené na pár dní.
Spíš je problém to, že v té školce mají nějaký plán, co ten den dělají, kolikrát to navazuje i na ten další den. Poslední předškolní rok už jsme to dělali jenom vyjímečně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
19.8.15 16:40

U nás tohle není problém, pokud dítě do půl deváté nedorazí (a pokud nebyla předem nějaká spešl domluva), učitelka automaticky odhlásí oběd. Denně učitelky fungují na mailu, takže už několikrát jsem např. ve čtvrtek psala, že je dcera nemocná a že dorazí v průběhu příštího týdne. Stačilo to, nikdo nic víc nechtěl, ať už nakonec dorazila v úterý nebo v pátek. Na telefonu samozřejmě fungují taky, ale radši mailuju, ať nemusí úča odbíhat k telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.9.16 10:10

Ahoj maminky, mám dotaz na ty z vás, které mají školkové dítě, ale zároveň jsou ještě doma na rd, třeba s mladším, jako já: chodí vaše dítě na 5 dní týdně, nebo mu dopřáváte některé dny volno na společné aktivity? Já jsem nějaká nerozhodná ohledně tohoto, zatím syn chodí až na malé vyjímky každý den, vyzvedávám ho po obědě. Ale vlastně si říkám, proč by měl. Proč si neudělat třeba volné středy, a tak jako dřív zajet k babičce nebo ke kámošce s dětmi na kafe, do herny.. Víkendy pořád někde jsme, jako rodina, takže to je trochu jiné. Říkám si, abych pak nelitovala, že jsem ho tak brzy šoupla plně do systému, když jsem nemusela. Ale zároveň se bojím, že když mu řeknu, že dnes nemusí do školky a místo toho půjdeme dělat to a to, aby pak neškemral častěji, nebo nezačal trucovat, že do školky nechce.. :nevim:
A druhá věc teda je ta, že se mi doma nudí mladší dítě, které je na sourozence zvyklé, nudím se i já (za ten měsíc školky mám doma naklizeno, jak jsem nikdy neměla :lol: ), brzy se nebude dát pořádně ani na hřiště..
Co si o tom myslíte vy? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.9.16 10:13

Jo a tím vyzvedáváním po obědě mi vlastně odpadá i možnost jet třeba na oběd s mladší k babičce. Ale jelikož syn nespí a ani školka ho nestrhne (loni v soukromé vytuhnul jen jednou a pak z toho byl celej den divnej), tak ho do toho nechci nutit, u nich ve třídě se musí ležet a to je pro něj fakt trest, hodinu a půl ležet a čumět do stropu… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2689
21.9.16 10:21

Klidně bych ho doma nechávala, proč ne. Já tedy zatim dávám každý den, ale malá tam chodí hrozně ráda ted mi přemlouvá, že tam chce i spát. K babičce jezdíme odpoledne po spaní(cca ve tři)a jsme tam třeba do šesti a prostě celkově děláme vše stejně jako předtim. My jsem chodili většinou dopoledne akorát na procházky, to ted chodí ve školce, po obědě spí, to spala i předtim, takže u nás se toho moc v režimu nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
21.9.16 10:27

Klidně bych si ho občas doma nechal, taky to tak dělám, kort když to máte tak jak to máte, za pár let už to nepůjde a pak už ani nebude s matkou chtít trávit čas.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.9.16 10:27

@zuzukobylka My právě měli aktivnější dopoledne.. Většinou jsme někde byli už kolem deváté, dali si obídek, nechali tam menší vyspat a pak jeli dom. Tím se pak stíhalo vaření večeře, koupání a takové ty večerní kravinky, kterých se chce účastnit manžel.. Navíc vyzvedávání po obědě je až po 12:30, čímž se posune spánek té mladší a chrní často nejméně do těch tří.. zabitej den no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
21.9.16 10:28

Školka nemá povinnou docházku, takže pokud je dítě řádně omluvené, tak si to můžete uspořádat jak chcete :mrgreen: Klidně může chodit třeba jen na čtyři dny v týdnu nebo si můžete na týden někam odfrčet. Jo, to byla doba, kdy starší chodily do školky. I babičky na to vzpomínají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.9.16 10:32

Dík holky, asi to tak udělám ;) Jenom mi ještě poraďte, jak to synovi podat, aby neměl pocit, že ho můžu omluvit kdykoli se mi zachce? :mrgreen: Můžu na něj hrát to, že dnes prostě školka není (jako o víkendu)? Jsou mu čtyři a je celkem dost bystrej, počítat taky umí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
21.9.16 10:34

@unuděná Já si holky sem v pátek nechám doma. Nebo si je vezme babička s dědou ve čtvrtek, spí tam a do školky v pátek nejdou. Taky si myslím, že tam nemusí nutně být, když jsem ještě doma.
No a s mladším nevím, musíš sama vycítit, co ho baví. Na procházky a i na to hřiště se dá chodit dlouho. Pokud není vyloženě mokro, tak chodíme. Nebo aspoň na zahrádku, když už nic. Mě se roční tak 50% času, možná víc, zabaví sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
21.9.16 10:41

Třeba vymez 1 den v týdnu, kdy je s vámi. Náš začal chodit až ve 4 a půl a bylo vidět, jak už je to potřeba. Časem vysledoval, jak někdo chodí po obědě (on zůstával od začátku do půl 4), začal chtít taky. Vysledoval, že ostatní (menší děti) ráno pláčou, tak začal taky… a pak se to rozjelo. Ráno ještě neotevřel oči a že mě bolí v krku a pláč. Takže u nás musel být pravidelný režim, aby ty scény zase přestaly. Jakmile jsem povolila, bylo to zase jen horší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
21.9.16 10:46

No, moje dcerka začla letos taky do školky chodit, jsou jí čerstvě 3. No a když chci někam jet, tak prostě do školky nejde. Třeba zrovna na zítra a pátek jsem ji omlouvala, že nepřijde, jedeme k babičce do Brna. Bohužel byla hned po začátku školky hned nemocná, takže měla pauzu, ale teď zase chodí do školky bez problému. Zatím nechápe dny, netuší, co je sobota neděle, takže já to nepodávám tak, že dneska do školky nemusí, ale že dneska jedeme k babičce a do školky půjde, až se vrátíme. Přece, když má synek víkend, tak taky nemusí a pak jde, ne? Jak je starý? Chápe už dny v týdnu?

Jinak babičku máme hned u školky, takže když chceme, jdeme tam hned po školce, taky ji vyzvedávám po obědě.

Já se teda doma nenudím, pracuju z domu a prostě si ty volné chvíle užívám:-))). Klidně si dopoledne pustím film a dám nohy nahoru, ale to asi zase s mladším nejde, to chápu:-))).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
21.9.16 10:55

@unuděná Že je školka otevřená, na to přijde docela brzo. Řekni mu, že je to váš speciální den, kdy se dá dohodnout s paní učitelkou, že do školky nemusí, ale že jich prostě nesmí být moc, protože pak už by do školky nemohl. Že těch moc jsou tuším dva měsíce v kuse, to už je „nepodstatný detail“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin