Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tak moje zkušenost. Po 5-ti letech vysazení HA. Další 3 roky nepravidelná ms, slabá (jen hnědé), půl roku bez ms úplně běžně, vyzkoušeno spousta druhů léků na její spuštění, do toho cysta z nedostatku hormonů. Od své gynekoložky nakázáno, že nemohu normálně otěhotnět a bude nutné umělé oplodnění. Závěr: zázrak, otěhotněla jsem první měsíc snažení a běžnou cestou. ![]()
Ahojte holky, já mám resp.jsem měla ten stejný problém. Po 15 letech užívání HA se mi menzes nedostavovala pravidelně. Tak začala častá návštěva lékaře a píchání Agolutinu. V září mi předepsal orgametril a od té doby mám pravidelný cyklus (28 - 29). Jenže teď nastává problém, jak na to? Listopad a prosinec jsem každý den prováděla ovulační testy, abych věděla, kdy mám tu slavnou ovulaci, ale testy mi nic neukázali
. Tak od ledna jsem si i začala měřit bazální teplotu a najednou mi i test ukázal pozitivní výsledek (11,12,13. DC). Takže jsem s přítelem na to skočili, no a teď čekám, co bude. Jelikož měření provádím první měsíc, tak jsem z těch hodnot docela zmatená, stále neklesají, ale dnes (28 DC) jsem to dostala, takže nevím, jestli můžu být těhotná nebo ne. Musím asi ještě chvíli počkat.
Já měla velice nepravidelnou MS, cyklus cca 12-50 dnů Tedy spíš jen špinění kvůli podváze. Tedy nenapadlo mně s tím jít k doktoru. Říká se, začít to řešit po roce, tak jsem nic neřešila. Prostě jsem to nechyla být a nic neměřila, nesledovala a za 5 měsíců bylo zaděláno. Taky jsem předtím nepřetržitě brala HA cca 10 let v dlouhých cyklech a ty jsem si ještě upravovala na 2-5 cyklů bez přestávky, jak jsem potřebovala.
Moje dcera je důkazem toho, že otěhotnět se dá i bez pravidelných cyklů, bez normální menstruace. ![]()
@Lerista
Tak to moc gratuluji, ale myslím si, že každá žena to má jinak. Některá potřebuje pomoc a některá zase ne. Taky jsem to nechtěla až tak moc řešit, ale když já už bych tak mooooc chtěla mimi. Už taky nejsem nejmladší (32 v dubnu). Chci tomu nějak pomoci. Dokonce užívám i kyselinu listovou a FEMIGARD. Snad jsem už na dobré cestě. SNAD
@nosdos
Přeji, aby se brzy zadařilo. Mně bylo 31, když se malá narodila, takže taky ne úplná mladice
A otěhotněla jsem s váhou 48 kg a výškou 175 cm. Totální podvýživa, psychicky v háji a všichni nevěřícně koukali, že se to povedlo. Prostě ten nahoře měl asi dobrou náladu a miminko poslal. Ale brala jsem to tak, že buď to dopadne a mimi bude, když ne, tak žádná tragédie. Tak jsem v 10. týdnu tahala 40 kg vrata, rozhodně jsem se nešetřila. Ještě den před porodem jsem sprintovala stovku na trolejbus
A pak úplně v pohodě porodila malou. Přesně jak píšeš, každá to máme jinak. Těmi vitamíny nic nezkazíš, ty ber a dopuj i manžela.
@nosdos Ze zvědavosti jsem si našla příbalový leták k orgametrilu, který ti doktor napsal a tedy nestačím se divit
http://pribalove-letaky.cz/orgametril Je tam psáno, že potlačuje ovulaci a že se nemá užívat pokud není těhotenství vyloučeno. Je ten název léku správně, ne? A ještě poznámka - pravidelná menstruace neznamená cyklus 28 dní, ale to že ms přichází pravidelně např. po 28 až 31 dnech nebo klidně po 32 až 39 dnech.
@Lerista
moc děkuji, trošku pozitiva nevadíspíš posílí
Mě bude v dubnu 32 let, takže už je taky na čase. Snad ten nahoře mi taky už mimčo sešle
@Luci1986 píše:
@nosdos Ze zvědavosti jsem si našla příbalový leták k orgametrilu, který ti doktor napsal a tedy nestačím se divit![]()
http://pribalove-letaky.cz/orgametril Je tam psáno, že potlačuje ovulaci a že se nemá užívat pokud není těhotenství vyloučeno. Je ten název léku správně, ne? A ještě poznámka - pravidelná menstruace neznamená cyklus 28 dní, ale to že ms přichází pravidelně např. po 28 až 31 dnech nebo klidně po 32 až 39 dnech.
Taky jsem se toho bála, ten leták jsem četla a ne jednou. Ale doktor mi řekl, že ovulaci mi to nepotlačí, protože to užívám až od 17 DC (beru to 10 dní), což bych měla mít už po ovulaci. Co se týká toho těhotenství, tak samozřejmě, že hned jak zjistím, že jsem těhotná, tak to přestanu brát, i když mi taky říkal, že to spíš podpoří a podrží to oplozené vajíčko v děloze. Ale moc se mi tomu nechce věřit, když v letáku píšou něco jiného. Ještě to mám brát 2 měsíce, ale už jsem uvažovala, že to přestanu brát, ale taky pak se bojím, že zase nebudu mít menstruaci. Je to prostě složité ![]()
@nosdos Zkusím se na to zeptat mojí doktorky. Docela mě to zajímá. A že bys měla mít 17. den po ovulaci to ale taky doktor jen tak tipl nebo se ti díval ultrazvukem jak rostou folikuly?
@Luci1986
Bohužel, jen to odhadl ![]()
Jsem opravdu ráda za každou radu. Moc děkuji.
@nosdos Teď jsem v diskuzi „utrogestan v den ovulace“ četla, že paní neotěhotněla 4 roky (hodně pravděpodobně) kvůli špatnému načasování utrogestanu
Po dnešním večeru, kdy prohlížím diskuze, už mi připadá že 90% gynekologů neví základní věci o fungování ženského těla ![]()
@Luci1986
jj, asi tak nějak. Kolikrát přemýšlím, že nechám vše na přírodě. Ale mám strach, že budu mít problémy s pravidelností cyklu. ![]()
@nosdos Taky nemám pravidelné cykly, do toho občas anovulační a už čekám druhé dítě
a ještě nechci končit, můj sen je mít aspoň 3 děti.
@Luci1986 tak to máš štěstí, já bez pomoci Agolutinu se neobejdu
, proto mám teď ten Orgametril, ale už jen 2 měsíce. Jestli tento měsíc proběhne ovulace, tak už kašlu na orgametril a nechám to volně probíhat.