Nepravidelné kojení

1289
13.2.13 09:40

nepravidelné kojení

Ahoj holky, mám na vás otázku. Mám první dítě, a nevím, jak ho správně kojit. Jsou nám teď právě dva týdny a nevím, zda už nastolovat nějaký režim nebo spíš krmit dítko, kdy si řekne. Snažím se většinou tak po třech čtyřech hodinách (interval se udává od konce předchozího kojení, že? ne od začátku..?) Krmím malého tak 15-20 min, pak jdu přebalit, chvilku jsme spokojený tak ho dám do postýlky, ale za pět minut se začne nervózně vrtět a strkat si ruce do pusy což u nás nejspíš znamená hladík. Taky lapá po prsu, tak ho vždycky zas vezmu a ještě trochu ‚dokrmím‘ třeba z druhého prsu. Někdy k večeru tohle dělá docela dlouho, že jsem ho krmila i načtyřikrát, až pak usnul.
A ještě otázka, je nutné dítě budit vždy po těch cca třech hodinách, nebo do jakého věku, protože mně se stane, že se v noci třeba vůbec nevzbudil a tak jedl až ráno, po sedmi hodinách (předtím jsme nemohli uspat kvůli bolení bříška, tak jsem ho nechtěla budit sama). Ale nevypadal nespokojeně.
Nechci ho naučit, že ho budu krmit ‚na etapy‘..poradíte? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29730
13.2.13 09:47

Idealni je kojit podle potreb ditete, pokud dost cura, nechala bych ho spat. Takhle na zacatku je asi lepsi kojit z obou, i kdyz je to individualni, ja to mela u kazdyho jinak :) Interval se pocita od zacatku do zacatku. Pokud ti spi v noci takhle dlouho, neni to pro nej problem, ale mohl by byt pro tebe, dobry je proto v noci jeste odstrikat. Casem se na to muzes vykaslat, ted je ale dulezity dobre nastartovat tvorbu mlika a nejvic se tvori prave v noci.

Navecer je normalni, ze deti pijou dyl, jednak se tvori nejmin mlika, muze se i spoustet hur, a jednak je dite unaveny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
13.2.13 09:50

Podle potřeb, jestli čurá a prospívá tak bych asi taky nebudila, ale dá se nakojit i spící :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
13.2.13 09:51

@mattez Tak popořádku:
kojení se počítá od začátku. Když máš takhle malé miminko, je důležité přikládat často, aby se ti neztrácelo mléko. Takžw nakojíš řekněme ve 2, a nejpozději v 5 bys měla přiložit znovu, ale ideálně už třeba ve čtyři.
Další věc - takhle malé miminko ještě nemá tak velkou sílu, a tudíž saje mnohem déle. V tomhle věku bych ho nechala u jednoho prsa tak 25 minut, a u druhého dalších 25 minut. Je fakt, že pak člověku přijde, že kojí furt, ale když to zvládneš, časem to bude lepší :)
A v noci budit nemusíš jestli nějak nestrádá), ale určitě alespoň mlíko odstříkej - alespoň 10 minut u každého prsa. Není tak moc důležité, kolik odstříkáš, ale že stimuluješ tvorbu mléka. Takhle brzo po porodu bys o něj mohla přijít, kdyby se prsa nestimulovala dostatečně často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
13.2.13 10:02

To me nenapadlo, ze bych mela alespon odstrikat v noci, diky za radu :) s tou delkou kojeni, on 25 min a 25 nevydrzi, bud usne nebo zacne spulit pusu, ze uz nechce..ale prave sotva ho prebalim a dam do postylky zacne chtit znovu :roll: :) tak to chce holt vetsi trpelivost..nevedela jsem jestli je to spravne kojit tak dlouho, kdyz v porodnici tvrdili 20min a dost..tak jestli se kojeni pocita od zacatku, tak to kdyz zacnu treba v 9, budu kojit do 10 (nebo i dyl s pauzickou), jeste pak prebaleni - jo holky, je lepsi pred, nebo po kojeni? kdyz prebalim pred, muzu po znovu, a kdyz zas prebaluju po tak se nekdy stane, ze si ublinkne jak s nim manipuluju (casto cura do vejsky, takze casto i prevlikame i kdyz jsem pripravena proudy zachytit) - po prebaleni chvilku uspat pokud nepadne sam, tak to mi do tech 12.00 moc casu nezbyde..uz takhle se nestiham nekdy ani najist :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
13.2.13 10:09

U synka jsem také s kojením bojovala, byl líný, jedl i 20 minut, už nechtěl a pak za půl hodiny znova…
Moje rada a zkušenost:koj, když si dítě řekne, pokud v noci spí, nech ho spát. Pokud dostatečně čůra a přibývá na váze, není co řešit…
Kojit z obou prsou, ale pokud přikládáš přes den často(znám to, malej chtěl třeba i po hodině), tak je střídej… Žádná pravidelnost v kojení není, po 6 týdnech a ve 3 měsících se mění složení mléka, aby malého zasytilo, tak se v tomto období může stát, že bude chtít častěji, než se mlíčko upraví, hlavní je vydržet a nedávat umělé mléko(tzv. hladové mléko je jen pověra…)
Nemusíš se bát, že pokud nebudeš v noci kojit, že o mléko přijdeš, u nás to bylo také tak, asi za měsíc začal vyžadovat i v noci a tělo se přizpůsobí…(např. já kojila už skoro roční dcerku jen 3krát denně, potom přišla viroza a ona chtěla kojit furt…musela jsem ji dávat, z lahve pít neuměla a do 3 dnů se mi tak nalila prsa, že po skončení virozy jsem zase nevěděla, co s tím mlékem mám dělat :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32902
13.2.13 10:10

To je normální..moji oba jedli dlouho, 20minut běžně, a po 10min jsme ještě dokojovala. Nechávala jsem třeba i mezitím odříhnout nekolikrát. A kojila jsme podle chuti..někdy po hodině, někdy po 3-4, záleží jestli spal nebo ne, taky bylo tehdy léto, tak pil i na žízeň. Do 5 měsíců jsme žádný režim neměli, až potom se to začlo trochu zpravidelňovat, jedl co 2h a po zavední prvního a durhého příkrmu už bylo kojení ve stejných časech, jako s enormálně jí, takže jsme pak místo kojení zařazovala postupně příkrmy. A už jsme měli režim, v jídle i ve spaní. Ale do těch 5měsíců vůbec, to si řídil on. Spací dítě závidím. Klidn ěho nech spát, dítko s enemusí budit pokud prospívá a dosáhlo svojí porodní váhy. Ale měla bys odstříkat, aby nebyly problémy s prsy a nesnížila se laktace.
Přebalovala jsem podle potřeby. Často se třeba i pokakal při kojení, ale pokud usnul, a nevadilo mu to, nechala jsem ho. Jinak by nespal skoro vůbec. Když se přebaluje po kojení, tak co nejjemněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
13.2.13 10:13

@mattez no jo, začátky bývají krušné :twisted: já obykle přebalovala po, malá se zpočátka vykakala vždycky během kojení 8)
A to usínání je v podstatě normální - to sání jim dá zabrat. Takže, zkus 25min kojit, odříhnout, přebalit, nabídnout druhé prso, u kojení lechtat pod bradičkou :) pak zkusit dát spát :)
z ublinkávání si nic nedělej, snaž se s mimčem manipulovat jemně, ale víc se asi nedá. Akorát pak dej do postýlky na bok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
13.2.13 10:21

A s tim curanim, cura dostkrat prave, treba i 11× za den (počítám do toho i ty jeho střelby u přebalování tedy :) ) není to moc??je to hrozný než si zvyknu bejt máma a zjistím, co všechno je normální a co už ne :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
13.2.13 10:21

@mattez miminko koj jak si řekne, žádný čas bych nesledovala, v noci když tak odstříkej, to je krásný jak dlouho spí :) prvního jsme kojila třeba 45 minut když chtěl po 2 - 3 hodinách, mladší byl šílenej :lol: vydržel u prsa tak 5 minut ale chtěl po hodině a pořád kynul a kynul, musel být na ruce, v leže nechtěl jíst, naštěstí se to okolo 5. měsíce změnilo k normálu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
13.2.13 10:24

A dnes uz se mi dvakrat procural az na zada :) je mozne, ze plenku malo utahuju?? (jeste nema uplne zahojeny pupicek, tak ji nedavam pres nej) nebo mam koupit jiny druh?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
13.2.13 10:26
@mattez píše:
A s tim curanim, cura dostkrat prave, treba i 11× za den (počítám do toho i ty jeho střelby u přebalování tedy :) ) není to moc??je to hrozný než si zvyknu bejt máma a zjistím, co všechno je normální a co už ne :(

Myslím že horní hranice není určená :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
13.2.13 10:30

Tessy - tak to me uklidnilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
13.2.13 10:33

Tak vidim, ze je to vazne hodne individualni, budu radsi pozorovat svoje mimco a zkusim vykoukat jeho potřeby, než se soustředit na rady z porodnice (stejně polovina sestřiček ještě žádné dítko nemá). tak doufám, že se brzy sehrajem..je možné, že máme špatnou polohu někdy u toho kojení? (večer mi přišlo, že už mu vleže moc mlíka neteklo, jak ty prsa nejsou tak naofukla uz)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
13.2.13 10:34

@mattez co dáváš za plenky? pokud vím, tak na pupík mají výřez bella happy. Já používám od narození pampers, a čůrání vždycky udržely bez problému :nevim: Utahuju tak, abych mezi bříškem a plenkou mohla protáhnout prst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová