Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prosím můžete mi někdo poradit jak je to s nepřijetím dítěte do školy a odkladem školní docházky? Šli jsme k zápisu do spádové školy, ale u zápisu jsme se rovnou s učitelkou domluvily na odkladu. Čekala jsem, že bude dítě přijato a pak dodáme papíry z PPP o odkladu, ale dítě přijato nebylo. Jak mám postupovat dál? Když není dítě přijato, tak nemám v podstatě ani kam doručit ty papíry z PPP, nebo jak to je?
A čistě teoreticky - co kdyby to dítě odklad nemělo, škola ho nepřijala a rodiče již jinam přihlášku nepodali? Kdo potom bude stíhán? ![]()
Jak odůvodnili nepřijetí? Do spádové školy ho vzít prostě musí, neexistuje nepřijetí. To je nepřípustné.
@terinka4444 píše:
Jak odůvodnili nepřijetí? Do spádové školy ho vzít prostě musí, neexistuje nepřijetí. To je nepřípustné.
No ještě nevím, zatím je to jen vyvěšené, nepřijatým žákům to prý pošlou písemně. Tak to jsem zvědavá.
Může v tom hrát roli ten odklad nebo ne? ![]()
dítě se žádostí o odklad má přerušené přijímací řízení do dodání dokumentů z PPP a od lékaře - takže tvou povinností je ty papíry doručit škole (na které jste dělali zápis), aby mohla zápis „dokončit“. To, že nebylo přijato, nic nemění na nutnosti dodat dokumentaci.
k té druhé situaci:
pokud by dítě nebylo na vybranou školu přijato, musí nastoupit na spádovou školu i přesto, že si tam nepodalo přihlášku. Kdyby byla spádová škola plná, je povinností zřizovatele (obce) zajistit dítěti místo na jiné škole.
@terinka4444 píše:
je možné, že díky domluvě o odkladu bylo dítě rovnou zařazeno do nepřijatých.
A nebylo to myšleno na základě toho, že chceš odklad?
Asi bych zavolala té ředitelce nebo tam zašla a pořešit to s ní, jaký důvod mají nepřijat dítě do spádové? Na dodání papírů na odklad máte čas do května.
@neumisa píše:
@Gina108dítě se žádostí o odklad má přerušené přijímací řízení do dodání dokumentů z PPP a od lékaře - takže tvou povinností je ty papíry doručit škole (na které jste dělali zápis), aby mohla zápis „dokončit“. To, že nebylo přijato, nic nemění na nutnosti dodat dokumentaci.
k té druhé situaci:
pokud by dítě nebylo na vybranou školu přijato, musí nastoupit na spádovou školu i přesto, že si tam nepodalo přihlášku. Kdyby byla spádová škola plná, je povinností zřizovatele (obce) zajistit dítěti místo na jiné škole.
Takže až doručím papíry, tak by měli dítě přijmout, ale s odkladem, nebo ho nepřijmou?
@Gina108 my měli že neni přijat, na naší škole je každý rok v průměru 20 dětí s odkladem a cca 20 co nepřijali z kapacitních důvodů ![]()
@Gina108 píše:
Takže až doručím papíry, tak by měli dítě přijmout, ale s odkladem, nebo ho nepřijmou?
Počkej na oficiální papír. My tam měli uvedené rozhodnutí o udělení odkladu školní docházky. Jinak u nás na internetu školy taky uvádějí děti, které jsou přijaté a opravdu nastoupí. Ty s odkladem tam vůbec nepíšou.
@ivašot. píše:
Počkej na oficiální papír. My tam měli uvedené rozhodnutí o udělení odkladu školní docházky. Jinak u nás na internetu školy taky uvádějí děti, které jsou přijaté a opravdu nastoupí. Ty s odkladem tam vůbec nepíšou.
Aháá, to asi bude stejné, je tam jen seznam přijatých, ale vím, že přijali i některé děti, co teprve půjdou do té PPP a maminky o odkladu uvažují. No asi se u zápisu na tom odkladu nedohodli ![]()
@neumisa píše:
je možné, že díky domluvě o odkladu bylo dítě rovnou zařazeno do nepřijatých.
jenže to nelze, protože odklad nemusí dostat, co pak?
Počkej, jak jste se s učitelkou domluvili na odkladu? Učitelka a ty přeci o odkladu nerozhodujete? Už máš v ruce papíry o odkladu, myslím od toho, kdo je má vydat?
@terinka4444 píše:
jenže to nelze, protože odklad nemusí dostat, co pak?
Tak možná není nepřijat, ale není ani přijat
Heh, Schrodingerova kočka
Uvidíme, co mi přijde poštou ![]()
@Gina108 píše:
Aháá, to asi bude stejné, je tam jen seznam přijatých, ale vím, že přijali i některé děti, co teprve půjdou do té PPP a maminky o odkladu uvažují. No asi se u zápisu na tom odkladu nedohodli
to i mi včera na zápisu i když je holka přijatá, ta uč. říkala kdyby jsme si to rozmysleli a chtěli odklad, že máme čas do května dodat papír a přitom mi pod ruku dávala podepsat papír o přijetí a číslo pod kterým to najdu v seznamu na dveřích školy, že holka přijatá je ![]()
takže by v tom seznamu byla napsaná a já ji pak dodatečně sehnala odklad (což nehrozí, když bude mít 7 v říjnu co by ještě rok ve školce dělala do 8r.)
S tebou to asi vyřešili rovnou, když víš, že odklad bude
.
@terinka4444 píše:
Počkej, jak jste se s učitelkou domluvili na odkladu? Učitelka a ty přeci o odkladu nerozhodujete? Už máš v ruce papíry o odkladu, myslím od toho, kdo je má vydat?
Učitelka odklad doporučila na základě těch testů, co tam dělají. Pak jsme šli do PPP. Papíry od nich ještě nemám, ale i tam jsme v podstatě „domluvili“ na OŠD s psychologem, jen mě zarazilo to jasné nepřijetí, ale neuvědomila jsem si, že možná to přijímací řízení jen pozastavili. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.