Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444, nám říkali, že ano.
I jsem to někde četla.
Samozřejmě nemyslím jen logoped, ale PPP+logoped.
@Kaczenka píše:
@terinka4444, nám říkali, že ano.I jsem to někde četla.
![]()
Samozřejmě nemyslím jen logoped, ale PPP+logoped.
PPP nepotřebuje přispění logopeda, a pokud PPP nechce přihlédnout k vyjádření logopeda, nemusí. logoped skutečně v odkladu nemá váhu.
@terinka4444, jenomže ono už nestačí mít potvrzení jen z PPP. Musejí být dvě. Nebo se pletu?
nepleteš, musí být dvě - PPP + lékař - pediatr, psycholog, neurolog,…
@terinka4444 Jediné kriterium s vyšší váhou než samotná spádovost byla přítomnost sourozence spádového dítěte, který již do školy chodí (což je samozřejmě napadnutelné). V případě rovnosti kriterií by se pak rozhodovalo losem (!).
@ivašot. U nás to možná nastane i letos, i přes nově nařízené zmenšení spádové oblasti. Spádových dětí je strašně moc. Vloni nakonec otevřeli jednu třídu navíc, letos to už z kapacitních důvodů nebude prý možné. Jsem fakt zvědavá.
@kattie píše:
@terinka4444 Jediné kriterium s vyšší váhou než samotná spádovost byla přítomnost sourozence spádového dítěte, který již do školy chodí (což je samozřejmě napadnutelné). V případě rovnosti kriterií by se pak rozhodovalo losem (!).
@ivašot. U nás to možná nastane i letos, i přes nově nařízené zmenšení spádové oblasti. Spádových dětí je strašně moc. Vloni nakonec otevřeli jednu třídu navíc, letos to už z kapacitních důvodů nebude prý možné. Jsem fakt zvědavá.
To je u nás to samý, plno nové výstavby a vybavenost žádná. Škola se sice přistavovala před 3 lety, ale už je zas nacpaná k prasknutí, jídelna absolutně nestíhá. U nás navíc jakákoliv jiná škola znamená dojíždění MHD, takže fakt nic moc. Měla jsem teda loni nervy, jestli mi kluka vezmou, ale u nás by snad bývali brali ohled na to, že mám ve škole už starší dceru.
@ivašot. No jo, je to dost na houby. Aspoň že už máš obě děti přijatý. U nás není nová výstavba, ale babyboom ano, a už se přelil do škol. Budem to řešit za 2 roky, tak se uvidí…
@Kaczenka píše:
@terinka4444, jenomže ono už nestačí mít potvrzení jen z PPP. Musejí být dvě. Nebo se pletu?
ano dvě, PPP nebo odborník, ke kterému dítě chodí a dětský obvoďák, ale logoped tam není.
@ivašot. píše:
To je u nás to samý, plno nové výstavby a vybavenost žádná. Škola se sice přistavovala před 3 lety, ale už je zas nacpaná k prasknutí, jídelna absolutně nestíhá. U nás navíc jakákoliv jiná škola znamená dojíždění MHD, takže fakt nic moc. Měla jsem teda loni nervy, jestli mi kluka vezmou, ale u nás by snad bývali brali ohled na to, že mám ve škole už starší dceru.
představ si, že vedle ve městě v jedné škole otěvřeli i třetí první třídu a to staadrdně jsou na všech zákládkách dvě a dětí kolem 22, tak letos ta jedna škola musela otevřít třetí první třídu a stále byly děti, na které se v rámci města nedostalo místo, takže ještě dodatečně nabrali a budou otevírat i déčko. To je naprosto nevídané od dob mého dětství. Musí být strašně silné ročníky.
@terinka4444 píše:
představ si, že vedle ve městě v jedné škole otěvřeli i třetí první třídu a to staadrdně jsou na všech zákládkách dvě a dětí kolem 22, tak letos ta jedna škola musela otevřít třetí první třídu a stále byly děti, na které se v rámci města nedostalo místo, takže ještě dodatečně nabrali a budou otevírat i déčko. To je naprosto nevídané od dob mého dětství. Musí být strašně silné ročníky.
ono už to není jen ve městě u nás na vesnici měla škola vždy vyjimku z počtu žaku ( aby ji z nedostatku žaku nezavřeli ) bylo jich hodně málo letos je v 5 třídě jen 12 žáku ( nebylo třeba soukromé školy aby se dětem dostavalo individuální přístup, ale dostali ji i ve škole státní
) a v 1 třídě už je 22 dětí což škola nepamatuje a do 3 let by měla stát nová škola, nebot stara začíná z důvodu kapacity nestačít
@neumisa píše:
@Gina108dítě se žádostí o odklad má přerušené přijímací řízení do dodání dokumentů z PPP a od lékaře - takže tvou povinností je ty papíry doručit škole (na které jste dělali zápis), aby mohla zápis „dokončit“. To, že nebylo přijato, nic nemění na nutnosti dodat dokumentaci.
k té druhé situaci:
pokud by dítě nebylo na vybranou školu přijato, musí nastoupit na spádovou školu i přesto, že si tam nepodalo přihlášku. Kdyby byla spádová škola plná, je povinností zřizovatele (obce) zajistit dítěti místo na jiné škole.
je to vážně tak?
kamarádka dnes zjistila, že kluka nevzali do ZŠ kam spádově nepatří a u zápisu na spádové škole nebyla
už u zápisu jí bylo řečeno ať s tím nepočítá, že mají a budou mít co dělat pobrat obvod (škola brala 62 dětí a hlásilo se 179). Kluka má prosinec 2008 a bijí se, že bude muset dávat odklad.
rodič nemůže sám jen tak dát odklad, to fakt nejde. A už vůbec ne proto, že se nedostalo na vybranou školu. Ať zavolá na spádovou školu a řekne jim, že její dítě potřebuje nastoupit a patří k nim. Nebo ještě lépe zajít osobně.
@neumisa píše:
@Blanka Srodič nemůže sám jen tak dát odklad, to fakt nejde. A už vůbec ne proto, že se nedostalo na vybranou školu. Ať zavolá na spádovou školu a řekne jim, že její dítě potřebuje nastoupit a patří k nim. Nebo ještě lépe zajít osobně.
já jí to říkala, že bude mít problémy… no my jme se dostali kam jsem chtěla
@Blanka S píše:
já jí to říkala, že bude mít problémy… no my jme se dostali kam jsem chtěla
jaké problémy… to je docela běžná situace.
@neumisa píše:
pokud máte vyvěšený jen seznam přijatých, tak tam tvé dítě být nemůže, protože přijímací řízení je pozastavené a čeká se na dokumenty - a podle toho se rozhodne, že bude mít odklad nebo nastoupí.
i když u zápisu věděli, že budu žádat pro kluka o odklad a doporučila mi ho tam jak školní psycholožka, tak speciální pedagožka, tak přijímací řízení nebylo pozastaveno, ale normálně mi přišel papír o tom, že kluk je přijatý. protože teprve na základě toho, že je přijatý, jsem mohla oficiálně požádat o odklad docházky. a ono i taková je logická posloupnost ze zákona - v lednu až únoru probíhá na školách přijímací řízení, kde se rozhodne o přijetí. do konce května pak je potřeba požádat o odklad.
já bych na místě zakladatelky počkala na oficiální dopis ze školy, a pokud dítě opravdu nebylo přijato, tak bych se obrátila na ředitele školy - jestli třeba má smysl podat odvolání, když stejně budu žádat o odklad, takže to přijetí je jenom formalita. případně bych se poptala, co mám teď dělat. druhá možnost je zavolat do spádové školy, vysvětlit situaci a podat si žádost o odklad pak tam.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.