Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
neprovádíme filipínskou míru. Ale nepamatuji, že by dorazilo dítě natolik „podměrečné“, že by se něco takového řešilo.
Pardon skoro za OT, ale zaujalo mě to, potěš koště
dcera má dva roky a nemá ani deset kilo, ta to do šesti let na dvacet nedotáhne ani náhodou
no zas jsem o něco chytřejší
![]()
@Janha hihi, tak ta moje má zase na 20 měsících 14k a 90cm, cobydup a může do školy
![]()
@hanka.br. píše:
@ameliska Je to možné. Školní zralost se posuzuje i co do zralosti tělesné, takže ano, je to možné.
No počkej, školní zralost ale neposuzuje ta která škola, ale pouze pediatr nebo PPP, ne? ![]()
Já byla se synem u zápisu a věděla jsem sama, že dáme odklad, což mi i učitelka a následně PPP doporučila, ale kdybych jako jó chtěla, tak s ním prostě nikam nepůjdu a dítě mi vzít musej a neudělaj nic. Aspoň takový jsem z těch „papírů“ měla pocit. Tak prostě bylo vše na mně, co jim podepíšu a co ne. ![]()
@hanka.br. píše:
@ameliska Je to možné. Školní zralost se posuzuje i co do zralosti tělesné, takže ano, je to možné.
No počkej, školní zralost ale neposuzuje ta která škola, ale pouze pediatr nebo PPP, ne? ![]()
Já byla se synem u zápisu a věděla jsem sama, že dáme odklad, což mi i učitelka a následně PPP doporučila, ale kdybych jako jó chtěla, tak s ním prostě nikam nepůjdu a dítě mi vzít musej a neudělaj nic. Aspoň takový jsem z těch „papírů“ měla pocit. Tak prostě bylo vše na mně, co jim podepíšu a co ne. ![]()
Syn teď půjde do první třídy. Má tak max. 118 cm a 19 kg. V době zápisu měl míň a nikdo neposuzoval, jestli je fyzicky zralý na školu.
@Gina108 píše:Školní zralost se posuzuje u zápisu. Od toho zápisy jsou. Jinak máš pravdu, poslední slovo mají rodiče.
No počkej, školní zralost ale neposuzuje ta která škola, ale pouze pediatr nebo PPP, ne?
Já byla se synem u zápisu a věděla jsem sama, že dáme odklad, což mi i učitelka a následně PPP doporučila, ale kdybych jako jó chtěla, tak s ním prostě nikam nepůjdu a dítě mi vzít musej a neudělaj nic. Aspoň takový jsem z těch „papírů“ měla pocit. Tak prostě bylo vše na mně, co jim podepíšu a co ne.
@ameliska, ještě k té váze - mému synovi bude v listopadu 6 let, aktuálně váží 18,1 kg… do školy sice (kvůli datu narození) půjde až příští rok, ale v žádném případě to není váha, kvůli které by mohl mít problém. Dokonce jsme velmi vážně uvažovali o tom, že jej necháme „uschopnit“
, aby mohl jít už toto září - nakonec jsme se rozhodli to neudělat, ale rozhodně by s touto váhou nikdo neřešil nějaké nepřijetí nebo pochybnosti o tělesné zdatnosti.
Diky za nazory, neni to tedy nic jednoznačného. Dcera má výšku nyni 113,ta je na 50 percentilu, váha mezi 3a10 trvale. Slyšela jsem, ze dite smí nosit na zadech pouze 10 procent tělesné váhy. Zajimalo me jestli se na to hledí.
@ameliska Ačkoli se tady dozvídáš, že nehledí, tak mi věř, že se na to hledí. Tělesná připravenost dítěte na školu patří mezi nejdůležitější faktory. (nebudu tady vysvětlovat, že to není o tom, jestli má dítě o kilo míň, než praví tabulka).
@hanka.br. píše:
@ameliska Ačkoli se tady dozvídáš, že nehledí, tak mi věř, že se na to hledí. Tělesná připravenost dítěte na školu patří mezi nejdůležitější faktory. (nebudu tady vysvětlovat, že to není o tom, jestli má dítě o kilo míň, než praví tabulka).
Diky,0sobně si myslim, ze by na to mel hledět pediatr a slabší dítě poslat na drehabku, dcera ma slabé svaly, zda se mi, že bude se hrbit, má ploché nohy-to resime.
@ameliska píše:
Diky,0sobně si myslim, ze by na to mel hledět pediatr a slabší dítě poslat na drehabku, dcera ma slabé svaly, zda se mi, že bude se hrbit, má ploché nohy-to resime.
To by určitě měl, nicméně předpokládám, že u dětí tělesně slabších doporučení k odkladu obvykle rodičům dá a s rodiči o tom mluví. Pokud má dcera slabé svaly a její kostra není pevná a do půl roku není předpoklad, že se to výrazně zlepší, s odkladem počítej.
@hanka.br. píše:
No já ti to věřím, ale o nějaké fyzické zdatnosti se tady na emiminu dozvídám poprvé. Nikdo se nás na to u zápisu neptal (on teda syn je čahoun, takže nebylo co řešit) ale ani známých „rachyťáků“ se na nic neptali. ![]()
@Gina108 píše:
No já ti to věřím, ale o nějaké fyzické zdatnosti se tady na emiminu dozvídám poprvé. Nikdo se nás na to u zápisu neptal (on teda syn je čahoun, takže nebylo co řešit) ale ani známých „rachyťáků“ se na nic neptali.
Přesněji je to tělesná připravenost. V případě, že je dítě normálního tělesného vzrůstu, pak ji samozřejmě řešit není třeba, je to vidět. Řeší se u dětí výrazně menších, slabších nebo u dětí, které mají nevyvinutou kostru a svalstvo, což posuzuje pediatr.
Mě by zajímalo, a upozorňuji že nerýpu, jak se to u zápisu posuzuje? Na váhu ani výšku se nás nikdo neptal, syn je docela drobek i když sílu má, ale to vidět není. Navíc u zápisu byl v 5 letech a necelých 8mi měsících, takže i to hraje roli.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.