Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ameliska, pokud se nemýlím, tak pediatr může doporučit u dítěte odklad ze závažných zdravotních důvodů (čili dítě může dostat odklad, aniž by muselo do ped-psych. poradny)… ale škola o své vůli nemůže odmítnout přijmout dítě, které má nízkou váhu.
@ameliska Je to možné. Školní zralost se posuzuje i co do zralosti tělesné, takže ano, je to možné.
Obecně by dítě, které jde do školy mělo mít 6 let, 120cm, 20kg. Ale je to obecně, a určitě nelze nepřijmout dítě do školy jen kvůli jedné hodnotě, kterou nesplňuje. Když jinak na to má.
@ameliska píše:
Dobry den, oživují diskuzi, je mozne, ze by nevzali dceru do skoly kvuli vaze? JE NAROZENA V UNORU, NYNI MA 17kg, přibírání velmi pomalu, odhadem bude mit 18,5 kg za rok.Diky
ne, to opravdu možné není. Škola se nevybírá žáky podle toho, jestli jsou hubení, tlustí, blond nebo fialoví se zelenými puntíky. Škola „nevezme dítě“ pouze v případě, že rodič požádá o odklad a doloží ho příslušnými dokumenty.
Příspěvek upraven 17.08.15 v 19:52
@ameliska píše:
Dobry den, oživují diskuzi, je mozne, ze by nevzali dceru do skoly kvuli vaze? JE NAROZENA V UNORU, NYNI MA 17kg, přibírání velmi pomalu, odhadem bude mit 18,5 kg za rok.Diky
kravina.. copak ji tam budou vážit? pokud je jinak v pohodě, váhu nikdo řešit nebude.
Mě by zajímala ta výška.. Docela často slyším tento dotaz, spíš na výšku. Unás taky kluk neni extra vysoký, ale mám kamarádky,,které mají drobnější dítě a třea to řešily jakou min výsku by dítě mělo mít
@neumisa píše:
ne, to opravdu možné není. Škola se nevybírá žáky podle toho, jestli jsou hubení, tlustí, blond nebo fialoví se zelenými puntíky. Škola „nevezme dítě“ pouze v případě, že rodič požádá o odklad a doloží ho příslušnými dokumenty.Příspěvek upraven 17.08.15 v 19:52
U vás ve škole neposuzujete tělesnou zdatnost? Vždyť je prvním předpokladem přijetí dítěte do školního vzdělávání.
myslela jsem to tak, že se nerozhoduje jen za základě tělesných propozicí. A ne, u nás se tělesná zdatnost neposuzuje.
@neumisa píše:
@hanka.br.myslela jsem to tak, že se nerozhoduje jen za základě tělesných propozicí. A ne, u nás se tělesná zdatnost neposuzuje.
Upřímně řečeno, tomu snad ani nemůžu uvěřit, že se neposuzuje. Je to první ukazatel, na který se hledí.
@ameliska Mojí kamarádka dcera má odklad právě kvůli váze a drobnosti a druhá jej dostane též, drobná a hubená…
@hanka.br. píše:
Upřímně řečeno, tomu snad ani nemůžu uvěřit, že se neposuzuje. Je to první ukazatel, na který se hledí.
nepořádáme žádné fyzické „testy“ ve smyslu přeskoč přes švihadlo, udělej dřep, projdi se po čáře. Jsou tam úkoly typu opiš, nakresli, řekni básničku, poznej… takže ano, jemná motorika by se dala do tělesné zdatnosti zahrnout. Ale fakt nehodnotíme výšku, váhu, koordinaci pohybu.
U nás teď jde do 2. třídy kluk, který měl na začátku první třídy odhadem 105 cm a 15 kg, stál vedle mého tříletého syna a byli skoro stejně velcí. Pokud je jinak dítě šikovné a připravené, tak bych se nebála, že by to někdo řešil. Aspoň u nás se to extra neřeší. Co vím, tak většina kolegyň má drobnější děti a žádné kvůli tomu odklad nemělo.
Než jsem šla na RD, tak chodil do školy kluk, co měl výšku průměrného prvňáka v páté třídě.
@hanka.br. u vás se takovým dětem dává odklad? Myslíš, že to je řešení? Vždyť za ten rok se tolik nezmění a pokud je dítě jinak připravené, tak je škoda ho držet ve školce ještě rok ![]()
Ahoj, to se mi zdá divné že by u zápisu posuzovali váhu a výšku. Syn měl odklad z jiných důvodů, ale v 6 měl těch 18 kg a asi 116 cm. Minulé září nastoupil a byl prý ve dkupině větších dětí. Opravdu ve škole mají prcky štíhlounký a nikdo to podle mě neřeší.
@neumisa píše:
nepořádáme žádné fyzické „testy“ ve smyslu přeskoč přes švihadlo, udělej dřep, projdi se po čáře. Jsou tam úkoly typu opiš, nakresli, řekni básničku, poznej… takže ano, jemná motorika by se dala do tělesné zdatnosti zahrnout. Ale fakt nehodnotíme výšku, váhu, koordinaci pohybu.
Ale já přeci nemluvím o skákání přes švihadlo, ale o tělesné zdatnosti, chceš-li tělesné připravenosti. Škola je velká tělesná zátěž - nošení tašky, sezení v lavici, takže se jako první posuzuje to, jestli je dítě připravené tělesně. Neprovádíte filipínskou míru, pokud máte u zápisu dítě vzrůstem nebo váhou výrazně menší, než je obvyklé? Těch tabulkových 20kg není jen tak pro nic, děti, které tento limit nesplňují, jsou vzrůstem nebo váhou maličké, samozřejmě nejsou automaticky odkladové, ale v takovém případě se obvykle žádá dobrozdání lékaře, že má dítě dostatečně vyvinutou kostru a svalstvo. Jak říkám, nemůžu tomu uvěřit.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.