Nepřijetí dítěte do 1.třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
14.2.15 22:42
@terinka4444 píše:
jo, my taky měli smíšenou třídu a pro předškoláky děs běs.

já měla ve smíšené třídě tři děti a i u předškoláků v pohodě :) a naopak, velmi jsem ji ocenila u kluka s odkladem, sice zůstal ve školce o rok dýl, nicméně ve třídě s ním zůstala většina dětí, se kterými se znal… jako každý jiný rok. a i ten rok, co jsem věděla, že bude mít odklad, jsem byla s učitelkama domluvená, že když nebude chtít dělat předškolní činnosti, nebudou ho k tomu nutit a nechají ho dělat program s mladšími dětmi. on je srpnový, na jednu stranu se už před školou naučil číst a docela slušně počítat, na straně druhé byl vzrůstem mrně a i sociálně měl blíž k mladším dětem a taky nerad kreslil. vyrovnalo se to až v odkladovém roce, kdy vlastně to byl jediný rok, co do školky chodil vyloženě rád a kdy se i začal rád zapojovat do předškolních činností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.2.15 09:36

@sagina, u nás si smíšené třídky chválí většinou maminky mladších dětí a učitelky. U předškoláků nevidím žádné pozitivum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
15.2.15 10:01

Ahojki, holka taky prošla školkou se smíšenými třídami a nevidím na tom nic hrozného. Jako předškolačka sice trošku na ta mrňata nadávala, že se o ně musej starat i na procházce, ale ono jí to neuškodí, trošku té tolerance a starostlivosti, protože jinak je jedináček. Takže tyhle její výlevy jsem nebrala vůbec vážně a naopak jí vysvětlovat vo co go.
Měli ve třídě dvě učitelky na prostřídání, takže když nastoupila ta odpolední a byly tam cca hodku obě dvě, tak ta jedna si brala předškoláky, druhá měla ostatní. Takže denně měli necelou hodku „výuku“ jako přípravu do školy, do které jim mrňata nezasahovala. Kroužky taky byly určené pro předškoláky a pro menší, některé teda.

Holka je už čtvrťačka a na školku opravdu ráda vzpomíná, v její škole je spousta dětí známých ze školky, starších i mladších, spoustu jich zná, takže smíšené třídy mají plus i v tomhle…jsme velké sídliště, ale holka má takto plno známých dětí různého věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.2.15 10:18
@Kaczenka píše:
@sagina, u nás si smíšené třídky chválí většinou maminky mladších dětí a učitelky. U předškoláků nevidím žádné pozitivum.

tak samozřejmě, ono jde o to, co přesně od školky očekáváš. já sociální interakci a péči o dítě v době, kdy se mu nemohu nebo nechci věnovat a tady ve smíšených třídách vidím pozitivum i u starších dětí. roční období, mláďata od zvířat, barvy, zacházení s nůžkami, grafomotorická cvičení a další školkové vzdělávání - to jsou činnosti, které i tak s dětmi člověk doma dělá, jednak v rámci hry s dítětem a jednak to vyplyne tak nějak samovolně z běžné komunikace. nemyslím, že by čistě kvůli tomu musely být děti v předškolním ročníku izolované od dětí mladších, tolik těch nových znalostí a dovedností ten poslední rok do sebe zas až tak vstřebat nepotřebují.

ale chápu, že pokud někdo od školky očekává něco jiného, tak mu smíšené třídy vyhovovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.2.15 12:20

@sagina, tak trošku jinak: Sposta dětí mají zbytečně problémy s grafomotorikou, organizací vlastní činnosti a vůbec kreativitou. Nejsem pro izolaci, ale nároky první třídy nejdou plynule s nároky na předškoláky ve školce. Já jsem si dítě doma učila sama. Nemluvím o izolaci, na zahrádce se stejně deti potkávají dohromady. Ale předškoláci si určitě zaslouží bloumavější úkoly, než tříletí. Učitelka prostě ani náhodou na ně nemůže mít tolik času, co ve třídě čistě předškolních dětí. A to nebudu kritizovat pracovní činnosti ve školkách - jeden obrázek nejde rozeznat od druhého. Proč? Vždyť stříhat, lepit, vytvářet se dá i s obrovskou fantazií a ne jen šablonkovat. Učitelka učí děti čtverec na krychli, kruh na válci a trojúhelník na jehlanu. To proboha nepřemýšlí hlavou? A to máme nejlepší školku v okrese (tak se prezentuje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.2.15 12:26

@sagina, ještě budu oponovat tomu, že do sebe toho poslední rok nemusejí tolik vstřebat. A kdy by měli teda vstřebávat? To se mi vůbec nezdá. Děti jsou jako houby a právě v předškolním věku potřebují nabalovat informace právě přirozenou formou, poznávat vše kolem sebe a hlavně pro hladký průběh první třídy se pomalu učit soustředěnosti. Snad nejdůležitější je zaměřit se na nenásilný zábavný způsob zdokonalování jemné motoriky a nácvik pro psaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.2.15 17:49
@Kaczenka píše:
Proč? Vždyť stříhat, lepit, vytvářet se dá i s obrovskou fantazií a ne jen šablonkovat. Učitelka učí děti čtverec na krychli, kruh na válci a trojúhelník na jehlanu.

no dobře, ale tohle přece zrovna není problém smíšených tříd, to je problém vaší školky. nebo myslíš, že kdyby třída nebyla smíšená, tak by učitelka kruh na válci neučila? i když konečně, ono i na tom válci se dá kruh učit, když ho postavíme na papír a obkreslíme, co jiného na papíru zbyde než kruh?

@Kaczenka píše:
@sagina, ještě budu oponovat tomu, že do sebe toho poslední rok nemusejí tolik vstřebat. A kdy by měli teda vstřebávat? To se mi vůbec nezdá. Děti jsou jako houby a právě v předškolním věku potřebují nabalovat informace právě přirozenou formou, poznávat vše kolem sebe a hlavně pro hladký průběh první třídy se pomalu učit soustředěnosti. Snad nejdůležitější je zaměřit se na nenásilný zábavný způsob zdokonalování jemné motoriky a nácvik pro psaní.

no vždyť ale tohle přece dělají celou školku, na to nepotřebují být v posledním ročníku extra vyčlenění :nevim: školka přece nefunguje tak, že by první dva ročníky byly zavřené v tmavé místnosti bez podnětů a třetí ročník honem rychle musel nasávat informace a trénovat motoriku pro vstup do školy, to se přece děje průběžně, jak ve školce, tak i mimo ni. a do školy tedy žádné extra znalosti potřebné nejsou. hele, můj odkladový kluk v odkladovém roce kromě školky chodil i na asi tříměsíční kurz pro předškoláky na základku, má obtíže se zvykáním si na nové prostředí, tak aby se seznámil s prostředím, dětmi a učiteli ještě před nástupem naostro. nedělali tam nic jiného, než co dělaly děti i ve školce ve smíšených třídách. žádné další extrabuřty navíc, když tedy tam jsou jenom ti předškoláci a učí je učitelé ze školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.2.15 18:10

@sagina, jejda, já samozřejmě vím, jakou podstavu mají geometrická tělesa. Ale říct děcku, ať přinese červený čtverec a to nese červenou krychli je podle mě zhovadilost. :mrgreen: Předškoláci to tak nosili také. No, nevím, nechtěla bych být paní učitelkou v první třídě a napravovat špatně zavedenou věc. To je ovšem vedelejší.
Neříkám, že předškoláci byli celou dobu bez podnětů. Měli podnětů pravděpodobně dost. Ale vím, že jiné podněty potřebuje dítě tříleté a jiné podněty dítě šestileté. Nevěřím, že si na každý den učitelky dělají pro každou věkovou skupinu přípravu zvlášť. Nebo navazující svojí obtížností. Předškolák opravdu nepotřebuje být vyčleněný od mladších dětí, ale potřebuje náročnější úlohy než děti tříleté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.2.15 19:25

@Kaczenka nicméně s gemoetrickými tělesy se to má tak, že problém není ve smíšené třídě, ale ve vedení učitelky. učí je to blbě ve smíšené třídě, učila by to blbě i v předškolní třídě. a co se náročnosti úkolů týká, tak ano, část činností byla společná, část jich měli předškoláci náročnější. i proto mi vyhovovaly ty smíšené třídy, že třeba starší holky, které od malička rády výtvarničily, se u některých činností zúčastňovaly s předškoláky, protože se jim líbily a zvládaly je a naopak nejmladší kluk, který za vrchol výtvarničení považoval to, že si na papíry namaloval silnice a ty nalepil na podlahu a jinak vzít tužku do ruky pro něj byl opruz, mohl s mladšími dětmi dělat činnosti jednodušší, které zvládal. on v tomhle začal spolupracovat fakt až jako odklaďák, kdy tedy tak nějak celkově dozrál. a konečně i ta společná činnost nebyla nutně dělaná pro nejmladší, prostě byla dělaná tak, že každý v ní zvládal svým tempem. však v té školce se fakt dětí neučí nic extra a normálně vedené dítě, na které rodiče nekašlou, ty věci zná i z rodiny. sledování kalendáře a počasí, lidské tělo, zvířata, rostliny, věci kolem nás, pohádky, cvičení, zpívání, tanečky, výtvarničení, divadýlka, procházky a hřiště, hraní si :nevim: jako fakt mě nenapadá nic, co by moje děti potřebovaly umět do školy a neuměly to, to spíš naopak, ta první třída je o tom, že se v ní děti naučí číst, psát a počítat a zbytek je spíš opakování toho, co stejně víceméně už znají, protože to mimo jiné dělaly už ve školce (hodiny, měsíce, dny, základní zvířata a rostliny, dopravní značky, slušné chování, orientace po okolí…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
15.2.15 19:58

@Kaczenka co se týká geometrických tvaru. Tak my jsme se to učili už před x lety ve škole na jehlanu, krychle a kvádru a pochopili jsme všichni co je čtverec atd..a poté co je kvádr, krychle…Učitelka nám prostě řekla že jedna strana, kterou nám ukazala je čtverec a všechny strany jakožto hromadně se to jmenuje krychle :D

• Citovat
  • Upravit
7631
15.2.15 20:06

@sagina, máš pravdu. Bylo to tak „super“, že jsem ráda, že mám staršího ve škole. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
15.2.15 20:13

Já si myslím, že když je dobrá učitelka, tak si dobře poradí se smíšenou třídou.. Když třeba děti kreslí malým zadá lehký obrázek starším těžký… když předkolákům ukazujou nějaké ty předškolní věci, tak malé děti si můžou tvořit s plastelínou..
Když přijdu do školky, tak mají děti rozdělené do skupinek.. Jediné co mají společné tak tantování, zpívání, společné hraní.. jinak aktivity rozdělují..
A trochu si myslím, že se dnes maminky hodně spoléhají na školku, že naučí.. Měli jsme takovou schůzku s ředitelkou školy a nějakou psychopedag- poradkyní a tam to narovinu řekla, že některé maminky, to berou jako školu co naučí a přitom to má být hlavně máma -táta, co naučí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
16.2.15 10:15

@kvaček, má to být máma a táta, co dítě naučí, ale dobrá polovina dětí prostě doma to zázemí nemá. A pak ten skok do první třídy musí být obrovský. Nároky na první třídu jsou obrovské, dítě píše denně, denně musí sedět a opisovat. Bez toho to nejde. Děnně musí číst slabiky. Děti neumějí povídat podle obrázků, mají problém s komunikací (tam, kde to rodič nedělá). Smíšená třída nemůže poskytnout předškolní výchovu tak, aby plynule navázala na školu základní.
Abych vše ještě ujasnila. Tou předškolní výchovou myslím samozřejmě učení formou her, kde všechno lze krásně realizovat a je na to čas, nikam se nespěchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1202
17.8.15 19:39

Dobry den, oživují diskuzi, je mozne, ze by nevzali dceru do skoly kvuli vaze? JE NAROZENA V UNORU, NYNI MA 17kg, přibírání velmi pomalu, odhadem bude mit 18,5 kg za rok.Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
17.8.15 19:44

@ameliska ne není to možné. Dcera nastupovala do školy v téměř 7 letech (je podzimní) s váhou kolem 19kg, druhá měla při nástupu kolem 18 a nikdo to vůbec neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin