Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, dcera chodí do 1.třídy, mají třídní, která neučila nikdy nižší stupeň, jen Aj na vyšším stupni. Ta týden je konec roku a chybí jim dobrat spoustu učiva. Např v matice počítání do 20 s přechodem brali jen týden, ve cvičném sešitu jsou nyní v polovině. V Prvouce jim chybí 8 stran, budou mít poslední hodinu. Zažila to některá? Nepřijde mi to normální.
Děkuji za informaci
Sabka
@Sajax píše:
Ahoj holky, dcera chodí do 1.třídy, mají třídní, která neučila nikdy nižší stupeň, jen Aj na vyšším stupni. Ta týden je konec roku a chybí jim dobrat spoustu učiva. Např v matice počítání do 20 s přechodem brali jen týden, ve cvičném sešitu jsou nyní v polovině. V Prvouce jim chybí 8 stran, budou mít poslední hodinu. Zažila to některá? Nepřijde mi to normální.Děkuji za informaci
Sabka
Jak víš, že to měli probrat letos?
Každá škola si své plány tvoří sama, pouze musí splnit výstupy RVP v libovolném rozsahu. Třeba je budou plnit ve druhé třídě.
Asi bych doporučila dotaz přímo na pančelku.
@Sajax píše:
Ahoj holky, dcera chodí do 1.třídy, mají třídní, která neučila nikdy nižší stupeň, jen Aj na vyšším stupni. Ta týden je konec roku a chybí jim dobrat spoustu učiva. Např v matice počítání do 20 s přechodem brali jen týden, ve cvičném sešitu jsou nyní v polovině. V Prvouce jim chybí 8 stran, budou mít poslední hodinu. Zažila to některá? Nepřijde mi to normální.Děkuji za informaci
Sabka
Tak to můj syn chodí také do první třídy a už to vše probrané a natrénované mají. Byl to tedy mazec, každý den celý rok hromady úkolů, ale fakt je, že to zvládli. Má ta učitelka vůbec kvalifikaci na to, aby na prvním stupni učila?
To bylo i za nás - málokdy jsme dobrali učivo do konce učebnic a sešitů.
A u našich dětí/mládeže to samé.
Vždy záleží na konkrétní třídě a na konkrétních potřebách a někdy je lepší probrat o něco menší množství látky, ale důkladně a tak, aby to děti opravdu ovládaly, než stihnout vše přesně podle plánu. Třeba ví, že ve 2. třídě bude prostor to doprobrat. Nikde není psáno, že čím končí učenice, tím musí nutně končit i děti.
Mam uz 2 deti skolou povinne a pocitani s prechodem pres 10 nebralo v 1.tr. ani jedno. Z osmi stranek v prvouce se fakt nestrili, ta latka se jede kazdorocne porad dokola. Takze bych byla v klidu.
Moje prvňačka má všechno probrané už od začátku června, teď už chodí týden do školy jen s penálem a čtou tam z knížky, chodí na procházky, hrají hry.
Ale je jich ve třídě jen 24 včetně 2 nových ukrajinských dětí, které tam jsou až poslední měsíc. A ve 22 dětech se všechno rychleji probírá než třeba ve 30.
Syn byl prvňák loni, a i přes dlouhou distančku na Covidu taky stihli projít všechny učebnice i písanky až do konce, ale to byl tedy kalup, na té online výuce učitelka nešetřila děti ani rodiče. Na konci roku jsem byla hodně ráda, měla jsem srovnání se dvěma jinými školami, kde na té online výuce měli hodně pomalé tempo a pak už to učitelka s dětmi nedohnala.
Zase ale nemůže ta učitelka jet dál, dokud většina dětí ve třídě nestíhá a nezvládá, to tempo musí určit ona podle dětí ve třídě. Kamarádka učitelka učí třeťáky, a prý po těch dvou covidových letech celé minulé pololetí opakovala učivo první a druhé třídy, protože to děti neměly vůbec zafixované, některé vůbec netušily, že braly ve druhé třídě násobilku do pěti, prostě úplně nepopsané listy.
S dcerou o prázdninách počítej, prvouka první třídy jsou většinou věci, které děti už dávno znají, tam jí snad nic neuteče. A hlavně čtěte, čtěte, čtěte…
@Hobitka píše:
Mam uz 2 deti skolou povinne a pocitani s prechodem pres 10 nebralo v 1.tr. ani jedno. Z osmi stranek v prvouce se fakt nestrili, ta latka se jede kazdorocne porad dokola. Takze bych byla v klidu.
Fakt ne? Tak na naší škole se to tedy bere, dcera mrská příklady typu 19-12 někdy od dubna. Ale je fakt, že syn ve druhé třídě třeba dělal násobilku do pěti, a synovec na jiné škole ve druhé třídě dělal jen násobky dvou a víc se neprobírá. Ty rozdíly jsou někdy fakt velké. Mě třeba zaráží, když na škole, kde se děti učí normálně vázané písmo, dovolí učitelka psát písemky a oficiální věci velkým tiskacím. To pro mě postrádá význam, resp. si říkám, proč se děti mučí písankou, aby se jim pak ukázalo, že je to vlastně úplně jedno, protože můžou psát jakkoliv. Já jsem v tomhle asi konzerva, když už se děti učí psát, tak ať to používají, protože právě tím používáním to trénují. Kamarádka na to narazila, že její dcera to vázané písmo nepreferuje, každý víkend mají napsat jednu větu, co dělaly o víkendu, do takového deníčku, a většina dětí to tam píše velkým tiskacím, a kamarádka si právě myslela, že jim to učitelka zadává proto, aby trénovaly psaní, tak z toho byla rozpačitá.
@Hobitka píše:
Můj syn přechod přes desítku bere od února.
@Sajax píše:
Sabka
Učím v první třídě. Přechod přes desítku jsme nezačali vůbec. V prvouce nám chybí téměř všechno - pokud se bavíme o popsaných stránkách v pracovním sešitě. Je to v pořádku a je to normální. Neřiď se popsanými stránkami.
U nás taky přechod přes desítku nebrali, některé učebnice a pracovní sešity mají postavené tak, že odpovědi má dítě psát velkým tiskacím a kolik mají neprobraného v prvouce netuším, protože učebnice, z kterých není úkol, zůstávají ve škole (úkoly jsou vždy matika nebo čeština)
… Ale máme skvělou učitelku, které věřím, že ví, co dělá. Děti si celý rok užily a do školy chodí rády. Přijde mi tento přístup rozumnější, než od začátku valit hromady úkolů a špatných známek klidně od prvního čtvrtletí
. Já jsem ráda, že můj syn, který se do školy netěšil, má školu rád, nejraději má matematiku, umí psát a umí si přečíst knihu
…
Syn 3.trida a taky nemame probrane vse..v kazdem predmetu nam chybi cca 10 stranek. Jediny co stihli, tak byla anglictina. S nima se to tahne uz od 1.tridy, nikdy nic nedoprobrali.Od 4.tridy maji mit novou ucitelku, tak jsem na to zvedava, protoze i hodne veci preskakovali - pady se neucili, prevody jednotek take ne
proste to v sesite skrtli a jelo se dal
no uvidime..
@SAJ v 1a to mají vše hotovo. Navíc, mají velkou matiku a k tomu procvičovaci malý sešit. Ve velké mají plno příkladů na přeskačku neudělaných a měla by jít ruku v ruce s malou - ta je na cvičení. Počítání do 20 s přechodem přes 10 dělali týden a malé matice to vůbec neprocvičili a pak najeli na počítání desítek.
Mam prvnaka a nestihli hlavne psani, pry ve druhe tride se stejne hodne opakuje, takze v pohode. Nekdy se pry v te prvni tride dele „srovnavaji,“ zalezi, kolik a jakych deti se sejde. Ale nevim no, druhostupnova anglictinarka u prvnaku, to muze byt docela mazec
Bude je mit i dal?
Jinak prechod pres 10 nebrali vubec, aspon v tom klasickem smyslu, jako 8+5…pocitaji do 20, ale priklady maji vzdy tak, aby nepocitali pres 10, jen delaji rozklady cisel, kdy to vzdy dopocitavaji do 10…jako ze 17 se da napsat jako 6+4+7…takze takovy predstupen.
@zrcadlo píše:
Fakt ne? Tak na naší škole se to tedy bere, dcera mrská příklady typu 19-12 někdy od dubna. Ale je fakt, že syn ve druhé třídě třeba dělal násobilku do pěti, a synovec na jiné škole ve druhé třídě dělal jen násobky dvou a víc se neprobírá. Ty rozdíly jsou někdy fakt velké. Mě třeba zaráží, když na škole, kde se děti učí normálně vázané písmo, dovolí učitelka psát písemky a oficiální věci velkým tiskacím. To pro mě postrádá význam, resp. si říkám, proč se děti mučí písankou, aby se jim pak ukázalo, že je to vlastně úplně jedno, protože můžou psát jakkoliv. Já jsem v tomhle asi konzerva, když už se děti učí psát, tak ať to používají, protože právě tím používáním to trénují. Kamarádka na to narazila, že její dcera to vázané písmo nepreferuje, každý víkend mají napsat jednu větu, co dělaly o víkendu, do takového deníčku, a většina dětí to tam píše velkým tiskacím, a kamarádka si právě myslela, že jim to učitelka zadává proto, aby trénovaly psaní, tak z toho byla rozpačitá.
Prechod pres desitku je 12-8, ne?