Neproplacená dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101648
9.6.11 18:30
MacíkP píše:
zza píše:
Macík: ano v zákoníku práce je, že zaměstnavatel může dovolenou proplatit - ale pouze při skončení pracovního poměru :mrgreen:
Pokud pracovní poměr trvá, musí se vyčerpat - buď hned po mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou (souběžně s pobíráním rodičovského příspěvku), nebo až po skončení RD, ale v tom případě jen za odpracované dny (tj. není automaticky nárok na celou dovolenou za r. 2011 jako když se čerpá mezi MD a RK).
No tak to už je detail jestli ji čerpá souběžně s RD nebo se proplatí - jak to poznáš? Přijdou ti peníze za dovolenou i za RD, což je asi podstatné.

No, poznáš to tak, že pokud zaměstnavatele požádáš o proplacení dovolené, tak ti odepíše, že toto je možné jen při ukončení pracovního poměru a ty budeš mít kulové… pak se ti ta dovolená pokrátí a ten zbytek si budeš moct vybrat až po návratu z RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3389
9.6.11 18:33
MacíkP píše:
zza píše:
Macík: ano v zákoníku práce je, že zaměstnavatel může dovolenou proplatit - ale pouze při skončení pracovního poměru :mrgreen:
Pokud pracovní poměr trvá, musí se vyčerpat - buď hned po mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou (souběžně s pobíráním rodičovského příspěvku), nebo až po skončení RD, ale v tom případě jen za odpracované dny (tj. není automaticky nárok na celou dovolenou za r. 2011 jako když se čerpá mezi MD a RK).
No tak to už je detail jestli ji čerpá souběžně s RD nebo se proplatí - jak to poznáš? Přijdou ti peníze za dovolenou i za RD, což je asi podstatné.

Když jde souběh, tak v tom prakticky rozdíl není, ale jinak zza má naprostou pravdu. Nárok na proplacení dovolené je jen při skončení pracovního poměru. Dovolená je na zotavenou, nee, finanční efekt pro zaměstnance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18573
9.6.11 18:39

No tak se omlouvám, za špatné vyjádření. Ok čerpáš obě dovolené (RD i ŘD) naráz a obě naráz ti zaplatí (neproplatí). :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3389
9.6.11 18:47
MacíkP píše:
No tak se omlouvám, za špatné vyjádření. Ok čerpáš obě dovolené (RD i ŘD) naráz a obě naráz ti zaplatí (neproplatí). :palec:

Obě dovolené čerpat naráz nejde. Prvně řádnou dovolenou na zotavenou a součastně začít čerpat rodičovský příspěvek, po vybrání dovolené na zotavenou, požádat o rodičovskou dovolenou.

Jestli jsem to napsala špatně, tak mě opravte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
899
9.6.11 18:58
JaninkaKelt píše:
MacíkP píše:
No tak se omlouvám, za špatné vyjádření. Ok čerpáš obě dovolené (RD i ŘD) naráz a obě naráz ti zaplatí (neproplatí). :palec:

Obě dovolené čerpat naráz nejde. Prvně řádnou dovolenou na zotavenou a součastně začít čerpat rodičovský příspěvek, po vybrání dovolené na zotavenou, požádat o rodičovskou dovolenou.

já myslím, že obě dovolené jde čerpat současně nemusí se postupně :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zza
9.6.11 19:05

Pletete si tu 2 odlišné věci, které nejsou totéž :-D

rodičovská dovolená X rodičovský příspěvek

Dovolenou můžeš čerpat vždy jenom jednu, nejprve mateřskou potom řádnou a poté rodičovskou o všechny 3 žádáš zaměstnavatele. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí :roll:

• Citovat
  • Upravit
101648
9.6.11 19:08
barierka píše:
JaninkaKelt píše:
MacíkP píše:

já myslím, že obě dovolené jde čerpat současně nemusí se postupně :nevim: :nevim:

Obě dovolené najednou čerpat nelze, a je to logické, obojí je volno z práce a to dost dobře najednou čerpat nejde…
Jo a dle ZP má RD přednost, takže pokud někdo zaměstnavatele požádá zároveň o řádnou dovolenou a i o RD, tak ihned nastoupí na RD a dovolenou mu pokrátí a zbytek si bude moct vybrat až po ukončení RD. Tedy pokud bude zaměstnavatel potvora, pokud bude slušný, tak ho upozorní, že to souběžně nelze a udělají to čerpání postupně.

JaninkaKelt Máš to naprosto přesně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
899
9.6.11 19:15
zza píše:
Pletete si tu 2 odlišné věci, které nejsou totéž :-D

Dovolenou můžeš čerpat vždy jenom jednu, nejprve mateřskou potom řádnou a poté rodičovskou o všechny 3 žádáš zaměstnavatele. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí :roll:

no jasně, takže jestli to chápu, tak u zam. požádám o čerpání ŘD od - do , pak hned o čerpání RD, které navazuje na konec ŘD - do 3 let nebo 4let věku dítěte a na sociálním odboru žádám o rodičovský příspěvek, který navazuje na ukončenou peněžitou pomoc v mateřství . UF JE TO TAK???? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
9.6.11 20:05
barierka píše:
zza píše:
Pletete si tu 2 odlišné věci, které nejsou totéž :-D

Dovolenou můžeš čerpat vždy jenom jednu, nejprve mateřskou potom řádnou a poté rodičovskou o všechny 3 žádáš zaměstnavatele. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí :roll:
no jasně, takže jestli to chápu, tak u zam. požádám o čerpání ŘD od - do , pak hned o čerpání RD, které navazuje na konec ŘD - do 3 let nebo 4let věku dítěte a na sociálním odboru žádám o rodičovský příspěvek, který navazuje na ukončenou peněžitou pomoc v mateřství . UF JE TO TAK???? :nevim:

Jojo, je to tak :-)
Tedy jen s tím rozdílem, že o RD u zaměstnavatele můžeš žádat maximálně do 3 let věku dítka, pokud bys chtěla být doma déle, tak musíš žádat o neplacené volno a to už ti zaměstnavatel nemusí dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18573
9.6.11 20:19

Tak z toho jsem jelen. Jsem myslela že rodičovský příspěvek dostávám na rodičovské dovolené, ne?
A mám pocit, že jsem dostala peníze od zaměstnavatele za dovolenou a od úřadu práce rodičovský příspěvek hned po ukončení mateřské. Určitě jsem měsíc nečekala. A to jsem měla dovolené více jak 20dnů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18573
9.6.11 20:25

Koukej, tohle mi napsala mzdovka:
peněžitá pomoc Vám končí 3.4.2009, od 4.4.2009 si zažádejte na sociálce o rodičovský příspěvek. Žádost, kterou Vám budu zasílat já, je žádost o rodičovskou dovolenou a řádnou dovolenou dle ZP. U nás budete od 4.4.2009 čerpat řádnou dovolenou, nárok máte na 33 dnů ( to nevylučuje nárok na rodičovský příspěvek ). Žádost pošlu okolo 20.3.2009.

Z toho plyne, že jsem čerpala obě naráz a měla je zaplacené současně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
9.6.11 20:28
MacíkP píše:
Tak z toho jsem jelen. Jsem myslela že rodičovský příspěvek dostávám na rodičovské dovolené, ne?
A mám pocit, že jsem dostala peníze od zaměstnavatele za dovolenou a od úřadu práce rodičovský příspěvek hned po ukončení mateřské. Určitě jsem měsíc nečekala. A to jsem měla dovolené více jak 20dnů :nevim:

To právě ne, rodičovský příspěvek se nijak neváže na rodičovskou dovolenou, ale pouze na to, že dítko nechodí do školky/jeslí. Takže klidně můžeš čerpat dovolenou nebo pracovat a při tom brát rodičák :-) takže penízky dostáváš současně, ale na RD si až pak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
10.6.11 07:26
j.a.n.i1 píše:
Ebika píše:
  • Zákoník práce, § 217 včetně Komentáře. Vše je tam jasně napsáno. Píše se tam o tom, že je nárok na čerpání dovolené po MD, ale vzhledem k tomu, že ji nebudu čerpat, pže mi navazuje RD, tak se dovolená proplácí na celý rok dobředu, protože je jasné, že v průběhu RD budu nadále zaměstnanec podniku
  • ještě stručněji: když máš v roce 2011 mateřskou min. 60 dní, tak máš nárok na dovolenou za rok 2011 25dní (20dní)
V zákoníku práce je naprosto jasně uvedeno, že je nárok na čerpání dovolené a že proplatit lze pouze při skončení pracovního poměru, jinak ne. Jinak jde proplatit pouze dovolená nad rámec daný zákonem.

Dneska mi přišla proplaceno 25 dní dovolené a můj pracovní poměr stále trvá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
10.6.11 07:32
Ebika píše:
j.a.n.i1 píše:
Ebika píše:
  • Zákoník práce, § 217 včetně Komentáře. Vše je tam jasně napsáno. Píše se tam o tom, že je nárok na čerpání dovolené po MD, ale vzhledem k tomu, že ji nebudu čerpat, pže mi navazuje RD, tak se dovolená proplácí na celý rok dobředu, protože je jasné, že v průběhu RD budu nadále zaměstnanec podniku
  • ještě stručněji: když máš v roce 2011 mateřskou min. 60 dní, tak máš nárok na dovolenou za rok 2011 25dní (20dní)
V zákoníku práce je naprosto jasně uvedeno, že je nárok na čerpání dovolené a že proplatit lze pouze při skončení pracovního poměru, jinak ne. Jinak jde proplatit pouze dovolená nad rámec daný zákonem.
Dneska mi přišla proplaceno 25 dní dovolené a můj pracovní poměr stále trvá
A neskončila ti před nedávnem mateřská? Po ní jsi čerpala dovolenou na zotavenou a teď jsi na rodičovské dovolené.
MacíkP píše:
Koukej, tohle mi napsala mzdovka:
peněžitá pomoc Vám končí 3.4.2009, od 4.4.2009 si zažádejte na sociálce o rodičovský příspěvek. Žádost, kterou Vám budu zasílat já, je žádost o rodičovskou dovolenou a řádnou dovolenou dle ZP. U nás budete od 4.4.2009 čerpat řádnou dovolenou, nárok máte na 33 dnů ( to nevylučuje nárok na rodičovský příspěvek ). Žádost pošlu okolo 20.3.2009.Z toho plyne, že jsem čerpala obě naráz a měla je zaplacené současně.

No vždyť jo, nevylučuje se nárok na RP a nárok na čerpání řádné dovolené, vylučuje se nárok na současné čerpání řádné dovolené a rodičovské dovolené :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
10.6.11 08:01

ale že někdo tu psal,že se to neproplácí. měla jsem MD do 24.4.,pak dovolenou 2011 od 25.4+25 dní a rodičák mám od 1.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat