Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rézi, díky, že jsi napsala. Naše hodnoty OH jsou: 10. den 34 cm; 3. měsíc 38,5 cm; 6. měsíc 41,5 cm; 10. měsíc 44,5 cm a v roce totéž. A jak jste to řešily? Byly ste na nějakém vyšetření? Fontanelu má už delší dobu pořád stejnou, na tu špičku prstu - jak říká dr. No koupila jsem metr a budu měřit, když neporoste, naklušeme zase k dr. a budu chtít ultrazvuk, jstli jí nezarůstá lebka.
No Bářina mudr je spíš kliďas, nikam moc neposílá, říkala, že je důležité, aby rostla a byl tam posun. Což u Báry nebyl, tak říklala, že při příštím přeměření nás někam pošle no a toho se ta hlava asi lekla a porostla (hrozilo to dvakrát). Jinak jsem stejně jako ty začala stresovat se srůstáním leb. kostí, nahmatala jsem ji bouli, tak jsem manželovi tvrdila, že to je ono, že to podrůstá a bude muset na operaci. No a nakonec jsem si sama pro sebe stanovila, že když bude mít v roce aspoň 44, tak to přestanu řešit. To je podle tabulek ten 10. percentil a vlastně je to normální. No a bylo, teď myslím, že se proporčně srovnala, nebo jsem si zvykla.
tak snad se nám to taky srovná, já su takovej pesoš, že vždycky mám ty nejhorší scénáře. Dnes se několikrát postavila sama v postýlce (do teď to udělala jen venku v parku na lavičce - asi to tam bylo zajímavější) a tak se ve vývoji nezabrzdila, i když má své tempo. No uvidíme.
Určitě bude, já tyky vždycky vymýšlím katastrofické scénáře. JO a Bára se taky na chvíli zasekla. Mezi 10. a 12. měsícem nebyl vůbec žádný posun (postavila se, udělal krok dva kolem nábytku a konec). No a na to, že tohle stádium trvalo 2 měsíc a do toho ta malá hlava, tak jsem teda vymýšlela kdeco. Fakt tě úplně chápu, Bára měla v roce 75 cm a 8,8 kg, no a ta její hlava razila do očí, no a co teprve tvoje Anička (doufám, že jsem jméno nespletla), která je vyšší.
No a ukliďnovala jsem se tím, že Báře při porodu hlavička vylezla razdva ale zasekla se ramínka, no a byla z toho zlomená klíční kost, takže tu hlavičku má menší přirozeně.
Ale u tebe podle kleští, to asi bylo horší. A je malá narozená v termínu?
přenášela jsem 3 dny, kleště se jí myslím ani moc nedotkly, spíš roztáhly mě - pardon
. Musela rychle ven, bo měla špatné ozvy, dostala jsem tetanický záchvat - celá jsem zkřečovala, tak mí dali 2× do žíly magnézko a to samozřejmě zastavilo i kontrakce, po vložení kleští byla malá na první zatlačení venku, rozdýchávali jí, ale na hlavičce nic, doktoři říkali, že jsem to odneslá já - ale to vem čert, hlavně ať ona je v pořádku.
Ahoj holky,
myslím že vaše dětičky jsou určitě v pořádku tak se nebojte, držím právě průkazku a taky sleduju že hlava malé nerostla pořád, a to teda jsem si ani nevšimla
protože doktorka jen říká jak rychle roste, prospívá a je úplně v pořádku, takže mě nenapadlo se na to nějak zaměřovat
Eli teda byla vyvolaná v termínu, měla 3200g, 50cm a OH 34cm.
V 10.dnech 34,5cm
6.týdnů-38 (to byl skok)
2.měsíce-39cm
3.měsíce- 40cm
4.měsíce 41cm
5.měsíců- 41cm
6.měsíců- 43cm fontanela 0,5×0,5cm
8.měsíců- 44cm a fontanela zašlá
10.měsíců- 46cm
12.měsíců 46cm, výška 79cm, váha 10kg
za dva týdny nás čeká prohlídka 18.měsíční a malá akorát vyrostla má tak o kilo navíc ale tak o 7-8cm.
Ahoj, ještě, že se pletu, trixie, ono ani nejde o to, že chvíli hlava neroste, když je velká, ale že neroste, a je stále malá, tvoje dítko mělo obvod hlavy v šesti týdnech jako naše v půl roce. My chodili na přeměřování, koukni na tabulky, prostě podmíráky. Proto to naše mudr. řešily
Ahoj Rézi,
právě že mě se malé od Foltexky nijak podmírové nezdá, protože naše dítě je velké a je to rozdíl jen 1,5 cm průběžně pořád, což taky není na milimetr přesně, tak jsem jí chtěla uklidit, že má dítě v pořádku, protože tu hlavičku tak malou nemá a na to že já rodila normálně a ona se bojí kvůli kleštím tak jí to mohlo uklidit a mohla porovnat že rozdíl jí nemusí nahánět strach a vidět pesimisticky jak píše.
Děkuju za uklidnění. I když z palice mi to nejde, kdyby aspoň víc jedla, je to prostě nežravec a nikterak jí to netrápí, je aktivní dost. Ani jsem moc neřešila centimetry, ale spíš, že jí hlava nevyrostla, to se ještě nestalo. Když na ni kouknu, tak se mi nezdá, že by měla malou hlavu, ale zarazilo mě, že jí za 2 měsíce neporostla. No snad to bude v pohodě, dr. si to snad ohlídá.
Fakt se můžeš uklidit, protože nežravce máme taky a řešit už to musíme s doktorkou na té prohlídce v 1,5 roce, protože malá prostě nemá potřebu jíst, nepociťuje hlad a nemá chutě. Takže nás čeká něco na podporu asi sirup. A právě že jsi měla strach že hlavička neporostla za 2 měsíce a my právě měli taky takové pauzy takže je to určitě normální
a pak zase poskočí a taky nemusí mít hold velikou hlavu, kord když je to holčička tak se neboj.
Trixi - s nežravci je to fakt o nervy, nevadí mi, že nechodí, ani, že je občas vzteklina, ale to jídlo, to mě přivání k šílenství. My máme málo železa, tak nám dala kapky a taky bere béčko. Musíme bojovat. Ať vám to dopadne dobře!
Foltexko- to máš pravdu o nervy to teda je, někdy bych jí nejraději vyfackovala (protože na zadku si v krmicí stoličce sedí) teď totiž praktikuje novou metodu, vyplivování jídla, naštěsí né prskání na všechny strany, předtím jen kroutila hlavou a říkala nenene ale teď? Já dám lžičku a udělá jen ble a jidlo je zpět na lžice, jinak béčko bere taky a jiné vitamíny a i když nejí tak je aktivistka, teroristka a cholerik až děs, takže nevypadá že by jí to jídlo chybělo. Zrovna dneska snídala tak jsem hned v lepší náladě
ale jednu dobu už jsem hlásila, že jí přestanu vařit a radši jí budu dělat číňanské nudle a polívky z pytlíku, protože mě nebude tak štvát že to nejí
když se s tím plácám, taky přeju hodně štěstí.
Ahoj Rézi,
tak u nás máme stejný problém jako vy.
při narození hlavička 34cm
3měs. 39
4měs. 40,5
5 měs.41
malá je tedy docela hubená a budeme asi přikrmovat, pokud nepřibere do týdne, kdy jdeme na kontrolu. Dr. byl trochu překvapený, že nezapadáme do tabulekm, bo do té doby ukázkové mimi. Já jsem z toho taky dost vedle, bo je dlouhá 60cm ale má malou hlavičku. Fontanelu nevím, jsem z toho trochu vyděšená, jak jsem tady četla, operace lebečních švů atd.
Tak malý je taky ve všem pomalý, lézt začal v devíti měsíci v jedenácti se stavěl a chodil kolem nábytku a v patnáctém teprve dostal odvahu se pustit sám, ale nedělal ony první pomalé krůčky, začal rovnou běhat, vždycky jsem zavírala oči, myslela jsem, že to někde nabourá… Dává si se vším na čas. Teď máme dva roky, nemluví, zase si dává na čas, má jen nějakou svou mluvu… Jinak vážíme ve dvou letech 10 kilo!!! Váhu už dávno neřeším, nic mu není, je spokojený, moc toho nesní. Schválně jsem se byla podívat u doktorky do své karty. Já měla 11 kilo ve 3 letech, v 5-ti 14,5 kg, ve druhé třídě 18 kilo. Takže jsem taky byla žížala, za to teď bych potřebovala aspoň těch 18 kilo dolů...... ![]()