Nerovnoměrná střídavka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2406
5.6.14 14:38

@canaglia My máme rozšířenou péči na 5 dnů každý druhý týden a je to sice o dohodě, ale poslední slovo má máma (opatrovník). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.14 14:50

@Saman ale ty píšeš o něčem jiném :nevim: jako ano, rodiče by se měli umět dohodnout.

ale z hlediska zákona mají stejná práva oba a oba je mohou prosazovat. to, že já mám dítě v péči ještě neznamená, že mám větší právo o něm rozhodovat, než otec. ty na jednu stranu tvrdíš, že to právo mám, na druhou ale říkáš, že nelze právo rodiči omezit. to je přece protimluv, protože pokud ho druhému omezit nelze, těžko ho budu mít větší, že jo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 14:53

@sagina Oficiálně nemůžeš práva omezit, jde o dítě a rodičovství ne o majetek. Ale neoficiálně prostě rozhoduje a určitě pravidla, ten kdo má dítě v péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.14 14:57
@canaglia píše:
@Saman No a proto mi přijde spravedlivější ta střídavka, i když matka pečuje 10 dní a otec 4 dny. Vždyť tak je to i v normálních vztazích různě a nikdo toho chlapa z rozhodování nevytlačuje, pokud sám nechce.

ale to, co @Saman píše, není o typu péče, ale o tom, že se její manžel vytlačovat nechá. nechá se v situaci, kdy má dítě v péči matka, nechal by se i v situaci, kdy by to bylo nazvané „střídavka“, ta jeho práva jsou pořád stejná, ať je to nazvané, jak chce. jak sama psala - nechce si dělat zle. tak radši ustoupí :nevim:

já třeba taky odmítla zapsat dítě do kroužku, který vybral ex - nezvládala bych ho tam vozit. no a ex ho tam zapsal a taky ho tam vozí :palec: samozřejmě, kdyby se mi to nelíbilo, můžu dělat naschvály a ex se pak může obrátit na soud - který by nejspíš dal za pravdu jemu, protože pokud tam kluka sám odváží a kroužek není nijak finančně náročný, tak objektivně vzato není důvod, aby tam nechodil, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.14 14:59
@Saman píše:
@sagina Oficiálně nemůžeš práva omezit, jde o dítě a rodičovství ne o majetek. Ale neoficiálně prostě rozhoduje a určitě pravidla, ten kdo má dítě v péči.

no, ale není pro to zákonný podklad, takže to platí jenom do té míry, do jaké si to ten druhý nechá líbit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 15:00

@sagina No, hele počkej, o tom vytlačování…ono potom když má ten chlap dvanáctky, tak tam třeba to dítě vozit nemůže a nemůže se zapojovat jak chce + matka nemusí to dítě dávat na kroužek, když je to mimo domluvené dny. Není povinna dítě otci vydat. Taky pak vznikají různé hádky, debaty a většinou to odnáší to dítě, takže je holt lepší v něčem ustoupit a trvat si na tom podstatném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 15:01

Hele holky, jasně, vy to zase vidíte z té druhé strany - matky, opatrovatelky. Já z té druhé. Ono to prostě ideální není a je to hlavně na tom, jak jsou schopni se ty dva domluvit. Pokuď jsou, tak je jakákoliv péče bezproblémová :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.14 15:16

@Saman tak jistě, to jsou běžné provozní problémy. hele, můj ex v manželství taky děti na kroužky nevozil. sem tam někdy, ale většinou „neměl čas, musel pracovat“… no a práce stejná, ale s dovozem na kroužek to najednou jde :palec: ale jinak i já jsem pracující, proto jsem vždycky schvalovala dětem jenom takové kroužky, u kterých jsem věděla, jednak že je zaplatím, jednak že zvládnu logistiku. nemůžu si (a to ani v manželství, natož jako rozvedená) vymejšlet něco, co bych pak musela hodit na toho druhého, protože já to přece nemůžu zvládat (což by bylo jasné už ve chvíli, kdy bych to zařizovala).

mmch pokud se odvoláváš na dobu mimo domluvené dny - to je přece stejný problém, jako u střídavky. i tam jsou domluvené dny. rodiče se zkrátka musí umět domluvit, což nic nemění na tom, že práva mají stejná, ať je to péče, jaká chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 15:25

Hele už tu moc řešíte můj případ (samozřejmě jsme vybrali kroužek v místě, kde na něj holčina chodila minulý rok a čase, kdy by to matka stíhala. Manžel není žádnej podnikatel a prostě se nemůže utrhnout z práce kdykoliv se mu zachce). Do něj nevydíte, tak do něj nekecejte :mrgreen:
Já jen píšu, že kdyby šlo o mě, chtěla bych dítě do péče s tím, že bych ho fiktivnímu ex dávala co nejvíc. Kdyby s ním byla domluva, tak převezme i povinnosti (ty stejně má, když má dítě u sebe (docházka, lékářské prohlídky), opatrovník je defakto jen kontroluje, jestli se to plní) a kdyby ne, tak bych obzvlášť chtěl být za své dítě zodpovědná převážně já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
5.6.14 15:39

Jsem o tom ještě přemýšlela a asi bych kývla na tu střídavku, pokud by to znamenalo, že ten druhý bude zrovnoprávněný jak v právech tak v POVINNOSTECH.
S tím bojujeme u nás otec má práva a já povinnosti. Ale když už střídavka tak ten poměr větší, souhlasím s tím, že větší starání je, z mého pohledu, odpoledne. právě to vyzvedávání z institucí, kroužky atd. Teď na to musíme mít chůvu, protože otec se angažuje jen „ve svých dnech“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
5.6.14 22:37

A proc v jednom týdnu ho chce 4 dny a v druhém vůbec, tak bych navrhla že třeba v druhém ho zas bude mít třeba 2 dny nebo 3 a né že chce střídavku s tím že ho bude mít jednou za čtrnáct dní na 4 dny to mi příjde hloupost. navrhla bych třeba středa čtvrtek v dalším týdnu. když si dokáže zařídít v jednom týdnu ať to udělá i v druhým a tím nestratí ani kontakt s dítětem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
6.6.14 08:57

Mně taky péče matky a rozšířený nebo neomezený styk otce neprošel, manžel to naprosto odmítl a byl by schopný to hnát až k ústavnímu soudu. I když prakticky, když se domluvíme, tak má samozřejmě stále stejná práva, právo rozhodovat o důležitých věcech (zdraví, škola, bydlení..), ale pocitově je to jakoby level níž, když je dítě v péči jednoho rodiče. A na tom on si zakládá, aby mu nikdo nic neupřel. A i obecně hodně se bere, že když má jeden dítě v péči, má větší rozhodovací práva.
My máme péči společnou, protože zatím nelze jasně říct, jak přesně se budeme v péči o děti střídat, jsou malé. Bude se to měnit podle situace a potřeb.
Jo a u společné péče máme alimenty, kdy kvůli hodně rozdílným příjmům platí pouze otec. Takže není pravda, že střídavou nebo společnou péčí se vyhnete alimentům. záleží na podílu péče a příjmech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.14 19:59

@canaglia Hele se vsadím, že člověk jako ty už musí být alespoň 2× rozvedený podle tvých zkušeností..Mám pravdu, je tomu tak? A střídavou péči aplikuješ u všech svých dětí??

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna