Nerovnoměrná střídavka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5508
4.6.14 20:05
@veri3110 píše:
@canaglia
a proč potřebuješ aby to byla střídavka? U mě by záleželo, kdo a proč by to navrhoval. Upřímně být to můj ex jsem ve střehu, po zkušenostech.Já to moc nechápu na úrovni toho argumentu, že střídavka zaručuje právo dítěte na oba rodiče a výlučné svěření ne plně. Tak jak tady - taková oblečená/neoblečená horákyně mi to připadá.

No chce to chlap, právě že to zachovává stejná práva pro oba.
Proč bys byla ve střehu - má to tedy nějaký praktický dopad?

@Saman píše:
Tak tohle není střídavá péče a oficiálně bych to tak nazvat ani nenechala. Je to rozšířená péče a pokuď by to dítě zvládalo, tak bych byla pro. Ať se tatínek taky snaží a užívá si a ty budeš mít i trošku volného času.
Střídavku bych ani nedala, pak bývají velké rozepře ohledně rozhodování. Dle mého je dobré když má hlavní slovo jeden rodič, ale konzultuje to s druhým. Nejhorší je, když se pak ex parneři dohadují i nad tím, jak bude jejich dítě ostříhané :zed:

Takže je to o tom, že svěření dítěte do péče dává tomu rodiči větší práva než tomu druhému? No ale hádat se hlavně o důležitých věcech přece můžou rodiče i když je svěřené do péče jednoho, ne? Třeba o škole nebo doktorech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
4.6.14 20:08
@martina.se píše:
@canaglia tak to bohužel víš zcela špatně. Protože při střídavce je výživné spíše výjimečné.

Aha… Tak to si ještě ověřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.6.14 20:11
@canaglia píše:
Aha… Tak to si ještě ověřím.

jj, záleží na fin. situaci i na dohodě rodičů. kde se štěkaj jak psi, tam je kolikrát nařízeno, byť si přeposílají stejnou částku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
4.6.14 20:25
@canaglia píše:
Takže je to o tom, že svěření dítěte do péče dává tomu rodiči větší práva než tomu druhému?

nedává, rodičovské právo druhého rodiče není nijak omezeno.

i když jediné, co mě napadá, je asi sleva na dani na dítě nebo (některé) sociální dávky - ty si může uplatnit ten rodič, který s dítětem žije ve společné domácnosti, což je rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče, kdežto u střídavky si ho mají rodiče v domácnosti oba a slevu si můžou uplatnit oba, ale pouze v poměru své péče (ne tedy jeden z nich celý rok). u sociálních dávek nevím, ale tam by to mělo být tak, že nedohodnou-li se rodiče, tak rozhoduje úřad, komu z nich dávky dá. na druhou stranu třeba u příspěvku na bydlení není důležitá společná domácnost, ale trvalé bydliště dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
4.6.14 21:37
@sagina píše:
nedává, rodičovské právo druhého rodiče není nijak omezeno.i když jediné, co mě napadá, je asi sleva na dani na dítě nebo (některé) sociální dávky - ty si může uplatnit ten rodič, který s dítětem žije ve společné domácnosti, což je rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče, kdežto u střídavky si ho mají rodiče v domácnosti oba a slevu si můžou uplatnit oba, ale pouze v poměru své péče (ne tedy jeden z nich celý rok). u sociálních dávek nevím, ale tam by to mělo být tak, že nedohodnou-li se rodiče, tak rozhoduje úřad, komu z nich dávky dá. na druhou stranu třeba u příspěvku na bydlení není důležitá společná domácnost, ale trvalé bydliště dítěte.

Pokud tedy rodičovské právo není nijak omezeno, tak proč by se rodiče měli více hádat při střídavce tohoto typu než při svěření do péče matky a určení styku otci? Asi si sedím na vedení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
4.6.14 21:51

Střídavku dlouhodobě praktikujeme a u „nerovnoměrné“ vidím problém pouze ve slevě na dani, jak psala Sagina. my si je fakticky střídáme po týdnu, a slevu v konkrétním měsíci by si měl uplatnit ten, kdo je má první týden v měsíci u sebe. V praxi celkem masakr, neumím si to Prohlášení představit… Takže otec uplatňuje 1-6 a já 7-12. Úřednice na finančáku to nakonec takto zkousla, ale byl to boj :lol: Toto řešení u nerovnoměrné střídavé péče asi není možné :nevim: Jo a výživné si neplatíme, ačkoliv poměr příjmů je extrémně rozdílný. Soudkyně to i nadhodila, ale my jsme se takto dohodli a v tom případě prý soud nemá co řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
4.6.14 21:59
@canaglia píše:
Pokud tedy rodičovské právo není nijak omezeno, tak proč by se rodiče měli více hádat při střídavce tohoto typu než při svěření do péče matky a určení styku otci? Asi si sedím na vedení…

no tak ono u střídavky se předpokládá větší zájem a větší zapojení otce do dění kolem dítěte a tím jaksi vzniká víc třecích ploch :nevim: péči osm dní v měsíci bych fakt nenazvala střídavkou, to mi fakt přijde jako takový běžný standard u rozvedených :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
4.6.14 22:53

@canaglia Ano, ten kdo má dítě v péči, má větší práva a povinnosti (starat se o školní docházku, návštěvy lékaře a podobně). To máš pravdu, že i rodiče co jsou spolu se dohadují a hádají, ale většinou se líp domluví. Kolikrát se páry rozcházejí právě kvůli odlišným názorům nebo si pak dělají naschvály. Třeba ta škola, většinou blízko bydliště, ale když jsou rodiče od sebe, u koho bude ta škola blíž? A podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
4.6.14 23:01
@Saman píše:
@canaglia Ano, ten kdo má dítě v péči, má větší práva a povinnosti (starat se o školní docházku, návštěvy lékaře a podobně).

takže má větší POVINNOSTI, nikoli práva, že :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
4.6.14 23:28

Mám otázku ke střídavé péči. Všichni tady svorně tvrdíte, že se při ní neplatí alimenty. A to ani při výrazně odlišné ekonomické situaci rodičů?
To potom děti můžou půl měsíce trávit v domě, jíst steaky a vozit se v BMW a druhou půlku půjdou do garsonky jíst suché rohlíky a jezdit MHD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 06:09

@sagina Práva taky. Osoba v péči rozhoduje, na jakou školu dítě půjdu, na jaké kroužky,… ikdyž samozřejmě by to mělo být na společné domluvě, ale praxe bývá často jiná. Tím neříkám, že tyhle povinnosti nemůže převzít druhý rodič, jen ten v péči za tohle zodpovídá. Je to logické, má dítě častěji, tak ho více ovlivňuje a má větší šanci vychovávat, směrovat, ale také si s ním užívat více toho krásného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
5.6.14 06:40

@VitHan pri stridave peci se samozrejme alimenty muzou platit, ale casto se neplati, nebot je ekonomicka situace rodicu podobna. Pri vyraznem rozdilu muze platit ekonomicky silnejsi rodic druhemu, ale nebude to stejna vyse, jako bez stridavkh

• Citovat
  • Upravit
15814
5.6.14 07:40
@Saman píše:
@sagina Práva taky. Osoba v péči rozhoduje, na jakou školu dítě půjdu, na jaké kroužky,… ikdyž samozřejmě by to mělo být na společné domluvě, ale praxe bývá často jiná. Tím neříkám, že tyhle povinnosti nemůže převzít druhý rodič, jen ten v péči za tohle zodpovídá. Je to logické, má dítě častěji, tak ho více ovlivňuje a má větší šanci vychovávat, směrovat, ale také si s ním užívat více toho krásného.

no tak vidíš. rodič v péči za to zodpovídá (čili má větší povinnosti), nicméně ten druhý rodič nemá omezená práva, čili o tom může rozhodovat taky (kde tedy vidíš větší práva pečujícího rodiče?). představa, že když mám dítě v péči, tak mám právo si dítě přihlásit kdy chci kam chci je mylná, protože pořád o něm dle zákona rozhodujeme oba dva a stejně tak ho někam může přihlásit ten druhý rodič. ono třeba naše děti mají u banky založené dětské účty, ještě kdysi v manželství je zakládal exmanžel. no a po rozvodu já s nimi disponovat nemůžu, i když mám v ruce papír o svěření dětí do péče, nicméně exmanžel s nimi disponovat může, když je dětem zakládal. čili svěřením do péče jeho práva k dětem nijak neklesla, jsou před zákonem stále stejná, on je stále jejich zákonný zástupce a stále se jich může dožadovat. když bude chtít, může si přihlásit děti do školy v místě svého bydliště a mně by nezbylo nic jiné, než se obrátit na soud, aby rozhodl, do které školy mají děti chodit. když bude chtít, může si s dětmi skočit na úřad nechat jim vystavit nový pas nebo jejich občanku. právo na to má. opravdu nikde není žádné omezení.

i když ono nejspíš kdyby kolem dítěte bylo něco závažného, tak asi by se vyšetřování týkalo i druhého rodiče (nebyl zbavený rodičovských povinností), akorát že ten by měl dobrou výmluvu „já nevěděl(a), že ten druhý rodič na to peče, vždyť měl dítě v péči a tvářil se, že je vše v pořádku“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
5.6.14 14:31

@sagina Já to beru podle nás. Manžel má dítě z předchozího vztahu. Chtěli jsme pro něj jinou školu - neměli jsme šanci. Chtěli jsme dítě přihlásit na kroužek - ten se mamince taky nelíbil, dítě by tam nevodila, museli jsme ji dát na kroužek, který schválila. Chtěli jsme holčinu poslat na tábor a zaplatit jí to, zase nesouhlas, takže nic. Ono je to hodně na domluvě, ale člověk si nechce dělat s tím druhým zle, obzvlášť s tím opatrovníkem.
A práva přeci rodičům omezovat nemůžeš, to je hloupé, oba jsou rodiče. Větší zodpovědnost má opatrovník, ale taky větší radost. Kdo jde s dítětem poprvé do školy? Ke komu si přinese vysvědčení? Komu se může častěji svěřovat, mazlit…jestli vidíš jenom zápory, tak nikdy nebuď opatrovníkem a budeš spokojená :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
5.6.14 14:35

@Saman No a proto mi přijde spravedlivější ta střídavka, i když matka pečuje 10 dní a otec 4 dny. Vždyť tak je to i v normálních vztazích různě a nikdo toho chlapa z rozhodování nevytlačuje, pokud sám nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna