Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zajímal by mě váš názor na to, když chlap požaduje střídavou péči, ale stačí mu třeba 4 dny za 14 dní a prázdniny napůl. Třeba maminka by se starala jeden celý týden a ve druhém týdnu od pondělí do středy, chlap by se staral od čtvrtka do neděle v tom druhém týdnu. Dítě by to zvládalo v pohodě. Souhlasily byste s tím nebo byste trvaly na svěření dítěte do své péče?
@canaglia Tak to není střídavá péče, ale spíš takhle nastavené návštěvy. Známý to má podobně a rozhodně to nemají jako střídavou péči.
Souhlasila bych. I kdyz by mi bylo smutno, dite je prednejsi a potrebuje oba rodice. Sama jsem exovi stridavku mavrhovala, aby mely tatu co nejvic.
@canaglia taky si myslím, že to není střídavka. Pokud to vyhovuje oběma partnerům i po finanční stránce, tak proč ne? ![]()
@vokishka píše:
@canaglia Tak to není střídavá péče, ale spíš takhle nastavené návštěvy. Známý to má podobně a rozhodně to nemají jako střídavou péči.
To je právě ono, tenhle rozsah péče matky a chlapa může být jak tzv. rozšířený styk při svěření dítěte do péče matky, tak střídavá péče. Oboje je možné. Co je lepší?
A proč bys měla nesouhlasit?
Jaký přínos pro dítě by byl tvůj nesouhlas?
Pokud to zvládá časově otec a dítě taky, tak nějak nevidím důvod k nesouhlasu
@canaglia píše:
To je právě ono, tenhle rozsah péče matky a chlapa může být jak tzv. rozšířený styk při svěření dítěte do péče matky, tak střídavá péče. Oboje je možné. Co je lepší?
no, tak to mi nepřijde ani jako rozšířená péče
8 dní v měsíci mi přijde jako naprostá klasika pátek odpoledne až neděle večer ob týden plus jedno odpoledne v týdnu ![]()
takový rozsah péče nevím, proč bych měla nechávat nazvat střídavkou, aby si jako chlap pohonil ego, jak je výborný otec, když má tu střídavku? ![]()
jinak momentálně mi to z právního hlediska přijde celkem fuk, jestli je dítě svěřeno do péče nebo ve střídavce, ať tak nebo tak, rozhodovat o důležitých věcech v obou případech mohou oba ![]()
@sagina Tak rozdíl proti tomu, co píšeš, je v počtu přespání - při té „malé“ střídavce by u chlapa spalo dítě 4× za 14 dní, kdežto u toho, co píšeš, jen 2×. No a 2× ranní postarání se.
@sagina No jestli třeba chlap nechce platit alimenty, to by mohl být důvod nazvat to střídavkou
Švagrová má děcka ve střídavce a alimenty nikdo nikomu neplatí. Bere se to u nich tak, že půl měsíce živí jeden, půl měsíce druhý.
@canaglia píše:
@sagina Tak rozdíl proti tomu, co píšeš, je v počtu přespání - při té „malé“ střídavce by u chlapa spalo dítě 4× za 14 dní, kdežto u toho, co píšeš, jen 2×. No a 2× ranní postarání se.
no, tak počet přespání mi přijde jako detail, zvlášť když v tom prvním případě to je 3× (píšeš čtvrtek až neděle) a ve druhém 2×. a jestli jednou ranní a odpolední postarání se nebo dvakrát odpolední, to mi taky nepřijde jako něco zásadního
naopak, pokud budeme uvažovat o dětech školního věku, tak odpolední postarání se mi přijde těžší.
Takhle se vyhne alimentum.ale pritom spravedlive rozdelena pece to neni. Je chytrej
![]()
@Denis11 takhle se nevyhne alimentům… takhle to hlavně není střídavka. Je to jakoby měla v péči dítě matka a otec ho vídal ob týden na prodloužený víkend + v tomhle případě den navíc. Střídavka je vyloženě půl na půl a jenom tehdy se alimenty neplatí. Soused má dceru ve střídavé péči tak, že jeho ex jí má 4 dny a on tři dny v týdnu a tím, že má o jeden den míň, tak stejnak alimenty platit musí…
My takhle nevlastního synka máme. Ve své péči ho má ex. Tohle není střídavá péče
@zdeňka41 no ja vim
myslim kdyby si domluvili soudne stridavku ale provozovali to takhle..
@Denis11 Jo ták, no to je jiná
Ale na to bych teda nikdy nepřistoupila.. Jen ať hezky platí ![]()