Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak zrovna dej je velmi praktický pro život. Možná, že si s tím vystačí na celej život. Jako mnozí politici a podobně…
V 18mesicich je hrozně brzo, mezi dětmi jsou velké rozdíly. My jsme z dotazníku prošli bez 2bodu, takže ve 2letech opačko.
Nemusí to nic znamenat. Ale je fajn, že kdyby něco, bude se to řešit. Staršího syna mám s dysfazii a adhd a do 3let se čekalo, než jsme se dostali k logopedce byly mu skoro 4. Kamarádka taky některé věci zjistila později. Malý byl trochu pozadu a později se zjistilo, že špatně vidí. A nakonec i ten autismus tam je.
Tak pokud nakonec reaguje, tak prostě nechce. Na ušní dojděte. Syn nedoslýchal. Prostě neslyšel písmena a slova v určité frekvenci. Opravdu jsem tomu nevěřila, protože jsem byla přesvědčená, že slyší. No nebylo to tak. Jak se mu „opravily“ uši, tak najednou pokrok. Syn to měl od chronického zánětu středouší.
Co v tom testu vyšlo špatně?
Dívá se do očí? Reaguje na jméno? Aspoň občas?
Pokud reaguje na mňam, tak bych to brala jako pozitivní. Syn do 2 let nereagoval ani na to mňam. Mohla jsem na něj zvyšovat hlas a byl jak hluchý. Nějaké ne neexistovalo. Musela jsem na něj sáhnout a zabránit. Reagoval na zvuky. Třeba jsem tleskala, aby se na mě otočil.
Autista být nemusí. Existují i jiné poruchy. Stejně jako to může dohnat. Je ještě malý, takže to ti teď nikdo neřekne.
No to se tak stává, že jiní lidi, zejména malý lidi si dělají co chtějí.
Porozumění zvládá - jen ne v tom, co bys chtěla.
to co popisuješ sice není žádný překotný vývoj řeči, ale taky to je v normě. už jste byli na prohlídce v 18 měsících? Jestli ne, tak stav řeči tvého syna popiš lékařce a nech se uklidnit.
jinak prostě musíš počkat, až řečová centra dozrají. Respektive rozvojem hrubé motoriky - chůze, běh, skákání, plavání, házení, kopání- cokoliv co ho baví se v tomhle věku dost rozvíjí i zbytek nerovové soustavy - a to je něco, co můžete dělat.
Plus jestli něco, tak zkuste opakovat pár základních říkadel které jsou spojené s pohybem - paci paci, vařila myšička a tak - pomáhá to s porzumění tomu, jak funguje rytmus řeči a tak. Stačí jedno, dvě, které ho zaujme a opakovat.
ne je vcelku složté slovo - ani ne tak na vyslovení, jako na pochopení. Potřebuješ k tomu aby v mozku dozrálo abstraktní myšlení, které ti kromě toho co se dá dělat (což je konkrétní a dá se na to „sáhnout) umí vykreslit i to, že něco prostě není a nebo se nedělá. Obvykle se to u dětí objevuje spíš až okolo 2. věku a ještě budeš vzpomínat na to, že nevěděl co ne znamená. Protože jak děti pochopí koncept "ne“, tak zjistí, že oni sami můžou ne říkat
![]()
Jo - je jasné že období, kdy dítě už je aktivní a něc chce, ale neumí to říct a tak je z toho frustrované je dlouhé a náročné, ale vydrž, ono to přejde.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Můj syn 18m umí jen jedno slovo a to dej. Jinak vubec nic neříká. A absolutně mi nerozumí co po něm chci. Máme doma kočku, od narození mu řikám a ukazuju čiči. Když se hl zeptám kde je čiči, tak nic. Když mu řeknu ne, tak ro musim říct několikrát a strašně nahlas jinak nereaguje. Ale hluchý není. To můžu i potichu říct mňam nebo na a hned se otáčí a jde si pro to. Ani se na ni nepodívá. Podle testu na autismus má 8 chyb.. masáže někdo zkušenost, že to dožene a bude zdravý?
Mně spíše přijde, že ho nějaká čiči absolutně nezajímá.
Zkus to jinak.. Kde je ( cokoli co miluje a zná slovem..kokino a tak).
Ušní bych taky zvážila..ale i tu to můzeš vyzkoušet..i ze stran..
Nicméně, syn má 4 a když sl,, nepřijímá, tak nepřijímá..přeplý jinam ![]()
Ale kdybych jen zašustila zmrzlinou, zapne sonar a je tu ve vteřině.
Myslím, že je zdravý ![]()
Teď už přesně nevím co tam bylo, ale neukazuje, nenapodobuje, nehraje si na “něco”, nenosí mi věci aby mi je ukázal, apod..
@Liška2014 tak snad to tak budr, oproti jiným i mladším je fakt dost opožděný
@Anonymní píše:
Teď už přesně nevím co tam bylo, ale neukazuje, nenapodobuje, nehraje si na “něco”, nenosí mi věci aby mi je ukázal, apod..
no jasně, ale to může být spíš trošku pomalejším vývoejm, který v rámci prvních třech let nemusí znamenat vůbec nic a nebo milion jiných věcí, než je autismus.
Stejně s tím nic moc nenaděláš - respektive nech se uklidnit ještě pediatrem/ou choďte co nejvíc ven, aby se co nejvíc hýbal, pomůže to s ostatním vývojem a vydrž.
Jinak hrát na něco si děti před 3. rokem nezvládnou skoro nikdy, to vyžaduje hodně, hodně abstraktního myšlení a k tomu potřebuješ řeč. Podle toho co píšeš, tak ten „test“ byl z internetu a určený spíš pro školkové děti, než pro malé batole.
Respektive pokud má pomalejší i motorický vývoj https://www.fyzioklinika.cz/…-az-18-mesic tak se na to zeptej u lékaře a jestli má nebo nemá smysl přidat fyzioteraii.
Příspěvek upraven 29.07.20 v 10:47
@Anonymní píše:
Radím..kašli na dotazník…a fakt vyzkousej, jak reaguje na věci, co má rád..
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zakladatelky, jak jsou na tom teď, jestli nějak pokročili. Zrovna řešíme něco podobného. Popř. máte někdo zkušenost, že jste v tom dotazníku měli tolik bodů a nakonec to bylo vše ok?
@Anonymní píše:
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zakladatelky, jak jsou na tom teď, jestli nějak pokročili. Zrovna řešíme něco podobného. Popř. máte někdo zkušenost, že jste v tom dotazníku měli tolik bodů a nakonec to bylo vše ok?
Ahoj, jsem zakladatelka a synovi je 2,5. Mnohem se zlepšil, ale pořád to není ono. Čeká nás vyšetření na psychologii. Nejspíš to vypadá na vývojovou dysfazii a Adhd. Ale rozmluvil se, ale nemluví tolik jak by měl, rozumí spíše jednodušší věci, ale zas tak špatně na tom není, většinou se domluvíme. V těch 2 letech se nějak rozjel a pomalu se rozvíjí.
Děkuju za odpověď i trochu za uklidnění:-) U nás je problém hlavně s porozuměním, tak mi to taky prijde spise na tu dysfazii. A dělali jste pro to něco speciálního nebo to zlepšení přišlo samo s věkem?
@Anonymní píše:
Děkuju za odpověď i trochu za uklidnění:-) U nás je problém hlavně s porozuměním, tak mi to taky prijde spise na tu dysfazii. A dělali jste pro to něco speciálního nebo to zlepšení přišlo samo s věkem?
Samo
musel na to přijít sám, ikdyž jsem de snažila mu něco vysvětlovat, tak nic nepomohlo.
Ahoj holky. Můj syn 18m umí jen jedno slovo a to dej. Jinak vubec nic neříká. A absolutně mi nerozumí co po něm chci. Máme doma kočku, od narození mu řikám a ukazuju čiči. Když se hl zeptám kde je čiči, tak nic. Když mu řeknu ne, tak ro musim říct několikrát a strašně nahlas jinak nereaguje. Ale hluchý není. To můžu i potichu říct mňam nebo na a hned se otáčí a jde si pro to. Ani se na ni nepodívá. Podle testu na autismus má 8 chyb.. masáže někdo zkušenost, že to dožene a bude zdravý?