Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedělej si z toho nic. To nedokážeš? Přece nebudeš poslouchat někoho, kdo si sám neumí poradit. Nic jim neříkej a dělejte si, co sami chcete. Copak je ti patnáct?
@Kobliha51 však já ji neposlouchám, vím, že to zvládneme apod. Jen ta skutečnost, že to říká vlastní máma mě docela rozhodila a nerozumím tomu..
Prostě je to tak strašně sobecké jednání.. My si svůj život žijeme, ale nechápu proč musí mít takové připomínky…
Chápu tě velmi dobře, nicméně, názory na cokoliv od lidí, kteří v životě nic nedokázali, žijí z dávek, naopak, klidně dopustí, aby jejich dluhy za ně splácelo vlastní dítě, a pak chtějí rozdávat nějaké moudra, nejsou nijak směrodatné.
Ty si žij svůj život, a omezení kontaktu s nimi je jedině na místě.
@Anonymní píše:
@Kobliha51 však já ji neposlouchám, vím, že to zvládneme apod. Jen ta skutečnost, že to říká vlastní máma mě docela rozhodila a nerozumím tomu..Prostě je to tak strašně sobecké jednání.. My si svůj život žijeme, ale nechápu proč musí mít takové připomínky…
Co to je za mámu, když se k tobě chová jak parazit? Chceš je převychovat? To se ti nepovede. Ber je takové jací jsou a řiď se svým rozumem. Je tvoje chyba, že se necháš rozhodit. Proč? Už jsi velká holka. Zajdi k nim na kafe na půl hodiny a povídejte si o počasí, třeba. A budeš mít klid. Jak ona ví, jak vycházíte s penězi? Proč jí to vůbec říkáš? Cím víc jí toho o vás budeš říkat, tím víc toho bude mít, do čeho bude vandrovat.
Ani o dětech bych jí nic neříkala. Jen proto, že je to matka? Smiř se s tím, že se jako matka nechová. Normální matka totiž své děti podporuje a nevyžírá. Kdyby byla nemohoucí a potřebovala tvou pomoc, neřeknu ani popel. Ale to asi nebude ten případ, že. ![]()
@Kobliha51 nene kdepak, jenom si tak sama připadá. Jo vím, jsem blbá. Donedávna jsem hold nevěděla jaká je
už nic říkat nebudu, jen běžná konverzace, nic víc. Jsem hold prostě děsná cíťa… ![]()
Víš, ono se to tak nějak postupem navaluje a navaluje a nejsem ze železa. Nicméně to musím překonat a řídit se sama sebou jak říkáš, na nikoho se nespoléhat, jenom sama na sebe a svého partnera…nebýt jeho, tak nevím kde jsem. Tohle je fakt bída, ale máš pravdu. Nesmím toho tolik sdělovat, dávám jí munici že…
![]()
Jsi dospělá a zřejmě si už dokážete poradit sami, takže bych se tím nenechala ovlivnit. Chápu, že to od rodičů možná zamrzí, ale třeba to nemyslí zle. Až to dítě budete mít, tak budou šťastní a budou ho mít rádi, uvidíš ![]()
Anonymní, já bych řekla, že je prostě zahořklá.. MOje máma to taky dělala, měla řeči typu, že můj umře hlady, že nic neuvařím.. Ano, neuměla jsem vařit, ale taky jsem na sobě makala a prostě jsme se naučila, ale to bylo pořád něco.. Takže svatba zbytečná, dítě, uvidíš jak si užiješ, samozřejmě ironicky..
Je to už 12 let. Za tu dobu se hodně změnilo.. Naši se rozvedli, ona si našla přítele, má docela spokojený život, a taky neni tak zahořklá a dokonce je to vynikající babička..
@nostress píše:
Chápu tě velmi dobře, nicméně, názory na cokoliv od lidí, kteří v životě nic nedokázali, žijí z dávek, naopak, klidně dopustí, aby jejich dluhy za ně splácelo vlastní dítě, a pak chtějí rozdávat nějaké moudra, nejsou nijak směrodatné.
Ty si žij svůj život, a omezení kontaktu s nimi je jedině na místě.
Moc děkuju, jojo, udělám to, jinak bych se z toho zbláznila a skončila bůh ví kde, protože si nějaké věci hold moc beru.
Musím začít nanovo…
@Anonymní píše:
@Kobliha51 nene kdepak, jenom si tak sama připadá. Jo vím, jsem blbá. Donedávna jsem hold nevěděla jaká jeuž nic říkat nebudu, jen běžná konverzace, nic víc. Jsem hold prostě děsná cíťa…
Víš, ono se to tak nějak postupem navaluje a navaluje a nejsem ze železa. Nicméně to musím překonat a řídit se sama sebou jak říkáš, na nikoho se nespoléhat, jenom sama na sebe a svého partnera…nebýt jeho, tak nevím kde jsem. Tohle je fakt bída, ale máš pravdu. Nesmím toho tolik sdělovat, dávám jí munici že…![]()
Správně. Slušně, vlídně, ale s odstupem. Odvracet řeč. Bude to klidnější. ![]()
To ma kazdy a kdy budete mis spla ene jejich dluhy?? hlavne uz jim nic nepujcuj
@tali98 třeba to zle nemyslí, ale znám ji už poměrně dlouho, takže vím že je dosti vztahovačná a vše přeměřuje jenom na peníze. Věřím, že třeba si povozí kočárek, podívá se na mimčo, ale to je tak asi vše. Je jí už 50let, na děti moc nervy nemá - doma má středoškoláka a školáka.
@Pidulka1991 nepůjčuju, dluhy jsou už měsíc poplacené… takže tím lépe.
Moc vám všem děkuju, je fajn se mít kam svěřit a mít někoho kdo poradí a třeba i částečně situaci chápe…
![]()
@Anonymní píše:
@Kobliha51 však já ji neposlouchám, vím, že to zvládneme apod. Jen ta skutečnost, že to říká vlastní máma mě docela rozhodila a nerozumím tomu..Prostě je to tak strašně sobecké jednání.. My si svůj život žijeme, ale nechápu proč musí mít takové připomínky…
nechci se ji zastavat nebo tak, ale treba to bere z vlastni zkusenosti. ze sama vi kolik dite spolkne penez atd. treba jen nechce at nedopadnes jako ona.
Předem se omlouvám za anonym
Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat a zároveň svěřit se svým problémem co se vztahů s rodiči týče. Nic od nich nechci a ani neočekávám, ale oni mi jen hází klacky pod nohy..
Je mi 23let, s přítelem jsme skoro 6let. Máme oba práci, bydlíme v bytě, který si chceme kupovat a máme pejsky. Chtěli bychom si časem pořídit domů prcka
a dále chceme i svatbu, to samosebou.

a mě vysvětluje, že toho dítě moc potřebuje, ale nehledí na sebe jak jednala.
Nicméně s rodiči mám horší vztahy (jsou zadlužení, žijí ze sociálních dávek,..), ale již od 17ti s nimi nežiju. Aktuálně to dospělo do situace, kdy po nich splácím dluhy co byly psané na mě - jediná nezadlužená… chápete.
Jde o to, že přišla řeč na svatbu a dítě. Přičemž na svatbu reagovala stylem proč chceme svatbu, že v dnešní době to už nikdo moc neřeší a není to moderní, naopak že je moderní být s partnerem spolu jenom tak.
Dále skrz dítě, když jsem se zmínila, že uvažujeme o mimču, nestihla podotknout, že moc nevycházíme s penězi (protože za ně splácíme dluhy, cca částka 3tis navíc každý měsíc), tak jak to bude s miminem když budu na RD.
Když jsem ji skrz splácení dluhů řekla, ihned podotkla svou situaci, že mají míň skrz exekuce pro další děti co mají doma.
Jenže horší je to, že před 20lety po mém narození už byli tak říkajíc „ve srabu“, zadlužení, neměli peníze ani práci - otec po nemoci a neschopný práce, tak si za nějakou dobu pořídili další dítě…
Tohle mě prostě deptá a nervuje, hrozně moc
při tomhle vždy chytnu zimnici, nervy na pochodu a jsem z toho na prášky. Když jsem jim půjčovala peníze, bylo vše ok, omezila jsem kontakt a je to takové… 
Nemyslím si, že bychom nezvládli dítko, věřím, že bychom si poradili a hlavně máme práci a dokážeme (nyní už konečně po zaplacení dluhů)konečně našetřit…