Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Už několik měsíců mě trápí zvláštní a velmi nepříjemné stavy, které zásadně ovlivňují kvalitu mého života:
Mám pocity nestability a plavání v prostoru, hlavně v sedě. Vestoje je to o něco lepší, ale i tam mám pocit, že mé tělo není plně „ukotvené“.
Vnímám každý pohyb lidí okolo mě, což mi způsobuje tlak v hlavě, vlnění a vnitřní rozhození – jako by mozek nebyl schopen tyto podněty správně zpracovat.
Přidává se tlak v uších a hlavě, vnitřní chvění, zvláštní dezorientace a velmi nepříjemné vjemy.
Když se tento stav rozjede, začnu mluvit pomaleji a zvláštně – jako by mozku chyběla jistota nebo koordinace řeči.
Cítím, jako by mozek zpracovával pohyb těla špatně – v sedě vnímám, jako bych se hýbala nebo kývala, i když sedím nehnutě.
Stav se zhoršil po IVF stimulaci a prodělaném hyperstimulačním syndromu. Od té doby je můj nervový systém extrémně přecitlivělý.
Mám nález epifýzové cysty cca 14 mm, která je zatím sledována. Zatím není potvrzeno, zda má přímou souvislost, ale příznaky jsou dlouhodobé a zhoršují se.
Užívám cca měsíc Betaserc, který mi byl předepsán po dvou návštěvách pohotovosti kvůli velmi silným polohovým závratím.
Léky tehdy pomohly výrazně, ale v současnosti je závrat jiného typu a Betaserc už nezabírá.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek ale už nevím kam se obrátit, CT i MRI už jsem měla
Nebrala jsi náhodou kortikoidy? Podobné stavy jsem měla po kapačkách kortikoidů a náhlého vysazení. Myslela jsem si, že můj život skončil a budu muset do ID.
@Adaneli ne nebrala, vážně nevíme z čeho to můžu mít uz toho mam dost
@Jazmine to je těžko v Ostravě nikdo mě nechce vzít všichni mají najednou plnou kapacitu, stav se dá zvládnout je to určitě lepší než to bylo na začátku myslela jsem že umírám, no prostě hrůza, ale vadí mi to fungování klasického života je mimo mě ![]()
@Jazmine k neurologovi chodím do nemocnice ale jsou akutní neurologie a neví taky co semnou dal všechny krevní testy v pořádku, čekám na neurochirurga ke kterému mě poslali ale až za měsíc
@Sabcakk6 píše: Více
Asi to neurychlíš, ale naději máš ještě v této konzultaci.
Ze své zkušenosti - vše má svůj čas a třeba u mne i to čekání má smysl, jelikož se mi v té době většinou rozjedou i jiné příznaky. I když je to skoro vždy fakt hodně náročné.
Taky bych sla na orl, podle me to bude od usi. Nebo uz jsi tam byla?
Uz jsem na ORL byla prý to na BPPV nevypadá ale žádné nějaké zvláštní vyšetření neproběhlo
Pak me napada jeste vysetreni na boreliozu nebo roztrousenou sklerozu.
@Sabcakk6 no ale vestibularni syndrom je neco jineho a vysetreni je dlouhe a nedela ho kazde orl.
Takže doporučujete hledat lékaře který se zabývá vestibularnim syndromem?
@tini rs uz mi vyloučily prakticky z magnetu, ted čekám ještě na výsledky z endokrinologie kvůli te cysty na epifyze ale prý ta by neměla dělat žádné takové potíže uz mi to bylo 3 krát vyvraceno
Stálo by za zvážení i konzultace u psychiatra. Psychika dokáže dělat neskutečné věci.