Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Příjemný podvečer všem, ![]()
Devítiletý syn mé kamarádky mě přivádí k otázce samostatnosti takto starého dítka. Vím, že mi do výchovy,,cizích" děcek nic není, ale s kamarádkou i s jejím synkem trávím dost času a jeho nesamostatnost mě obtěžuje. Obtěžuje v tom smyslu, že když si chceme po náročném dni poklábosit tak kamarádka stále musí odbíhat obskakovat syna.
Kluk si např. neumí sám připravit studenou večeři. Myslím, že v devíti letech by si mohl umět namazat krajíc chleba a položit na něj šunku/sýr. Jednou chtěl studený párek s kečupem a rohlíkem.. i to mu kamarádka šla,,připravit", jako kdyby si to nemohl vzít z ledničky a položit na talířek sám
.
Kluka musí neustále někdo hlídat, nemůže ani chvíli zůstat doma sám, přitom kdyby mu pustili pohádku tak to tam o samotě chvíli zvládne, není to žádnej raubíř.
Jeho rodiče i starší sestra se chovají, jako kdyby mu byly tak čtyři a né devět. Když někde jdeme (bydlíme v malém městečku) tak kluk musí jít s někým za ruku
. Dřív jsem klučinu měla ráda, ale tím jak si není schopnej nic udělat sám tak se mi začíná protivit a na jeho „maaaamiiii“ začínám mít alergii. ![]()
Myslíte si, že je to normální? Jak hodně (a v čem) jsou vaše děcka v pdoobném věku samostatná? Můj názor je ten, že známí z kluka vychovávají nesamostatného s prominutím ňoumu. Nebo se mi to opravdu jen zdá? Ráda si přečtu vaše názory ![]()
Můj názor je, že ti po tom může být úplný prd, jak jsi na počátku podotkla. ![]()
A pokud se ti zdá, že je jeho vedení obří problém, řekni to kamarádce, ne?
Znám děti, co si neukrojí chleba, stejně tak děti, které uvaří jednoduchý oběd.
Co na to říct? Pomlouvat kamarádku? Kluka? K čemu.
Já na tom nevidím nic špatného, obě dcery jsem takto „obskakovala“ zhruba do jedenácti. Maminka je pečlivá a starostlivá, mohla by ti jít příkladem.
@bitterhoney no tak když si to tak zařídily tak jim to asi nevadí
A popravdě je to opravdu jejich věc. Ale moje neteř je to samé. Všeho se hrozně bojí a je nesamostatná mně to normální nepřijde ale nestarám se.Ale svoje děti vychovávám jinak. Radši anonymně když píšu o neteři.
Ja mam stejne starou neter a za ruku se ve meste s mamkou nekdy vodí a rada i se mnou, kdyz jsem na návštěvě. Ci vim, tak vecere ji segra chystá a mamiii rika taky, takze me to prijde normalni.
@me56h píše:
Já na tom nevidím nic špatného, obě dcery jsem takto „obskakovala“ zhruba do jedenácti. Maminka je pečlivá a starostlivá, mohla by ti jít příkladem.
ale kulové, jedenáctileté děcko už snad mělo být schopné si vzít z ledničky něco k jídlu bez asistence dospělého.
Příspěvek upraven 07.10.15 v 18:50
Mám skoro osmiletého syna a za ruku chodí rád. To ho mám odhánět, aby mě kama rádky nepomluvily? Jinak chleba mu taky vždycky radši ukrojím sama.
@bitterhoney A založit si kvůli tomuhle problému profil mi připadá přehnaný.
@neumisa Á-áá, už jsem si říkala, že jsi mě dloho neotravovala. Řekla bych, že mám trochu víc zkušeností než ty.
@me56h píše:
s tím, žes obskakovala 11leté slečny se ani nikde nechlub.
myslím, že ne. Řekla bych, že jsem se starala v životě o podstatně víc dětí než ty.
@mojmira
A proč bych nemohla? Vždyť je to fajn a měla jsem s holkama moc hezké vztahy. Teď s nimi holt mlátí puberta a jsou na zabití, hlavně starší ![]()
@me56h píše:
@neumisa
Ale nebyly tvoje vlastní, tak se to tolik nepočítá.
aha… nepočítá. bavíš, holka, bavíš. těch nesamostatných trumberínků, kteří pořád jen čekají, až jim maminka všechno zařídí a naservíruje, potkávám fakt dost. a je mi jich docela líto, protože oni za to nemůžou, rodiče si nevyberou. a je úplně fuk, jestli jsou vlastní nebo ne, na tom snad nezáleží.
At si to kazdy dela, jak uzná za vhodne-u nas se dodržovaly treba společne vecere a skoro obden teple, takze jako devítileta jsem do ledničky sama nemusela. Proste nasi kolem seste, pul sedme nachystali jidlo a společne jsme jedli jako rodina. Jinak Edit k me neteří-jidlo si z ledničky umi vzit sama-hlavne svacinu si tak resi, protoze segra je jeste v praci, ale veceri ji proste chystá-asi aby mela pod kontrolou, ze si nevezme studeny párek nebo cokoladu misto normálního jidla.
@neumisa
Já třeba měla šikovné holky a ty byly tehdy dost samostatné, ale nechaly se rády obskakovat doma nebo někde u kámošů. Tak jsem jim to dopřála. Teď to oběma vadí, nevím, proč.