Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky chci se zeptat jak se zachovate kdyz vam trilety syn ci dcera zacne vztekat? Treba neco potrebuje a ja mu reknu pockej ja to polozim a pomuzu ti a on se vzteka jeste vic a me to vytaci. Nebo chce neco koupit a ja si to nemuzu dovolit pac je to moc drahe a vysvetlim mu ze nemam moc korunek a on se vzteka a krici ja to chci! Mam co delat abych se udrzela
a jak se zachovate na verejnosti kdyz vam krici, vzteka a place dite? Jeste muj manzel je neslysici a syn si na neho dovoluje a krici a muz to nevi tak syna sprdnu jaa ze tohle delat nesmi a na me umi byt taky zly a osklivy. Nechci byt ta hrozna mama, ale neco musi fungovat aby tohle prestalo.
Predem dekuji za vase rady a zkusenosti.
Ty máš dvojče mýho syna???
jak přes kopíkák
já většinou syna ignoruju a když už ječí moc tak mi rupnou nervy a jednu mu lupnu. Já sama jsem trochu hysterka (nejvíc miluju scény když na něj ječím „Neječ“
) jinak taky nevím jak to řešit ![]()
U starší dcery mi celkem fungujou metody z „Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly“ - řeknu něco ve smyslu „Asi by sis to moc přála, co? To by bylo super, kdybychom si mohly koupit všechno, co bychom chtěli. Tohle a tamto…“ a následně si vymýšlíme, co bychom si koupily a zamluvíme tak tu konkrétní věc, po které původně toužila.
U mlaďase takové úspěchy nemám, ten prostě ječí
Tak jen poznamenám, že vidím, že je pěkně naštvaný, vezmu ho na ruku a odnáším a v duchu doufám, že jednoho dne třeba taky začneme vysílat na stejné vlně ![]()
@paoline @paola white že by trojčata
taky si počkám na nějaký super návod, já většinou chvíli zkouším jako @Etcetera78 ale u nás to nezabírá, takže přemlouvám, vyhrožuju, uklidňuju a když už potřebuju uklidnit i já, tak dostane jednu na prdku
když jsme venku, tak ho odnáším a doma ho posílám uklidnit do pokojíku ![]()
Ahoj, ja mam syna 33m. Ja tomu rikam historicko-hystericky zachvat
Kdyz jsme venku, utikam domu a on za mnou. Kdyz jsme doma, nevadi mi to, uklidni se casem. Kdyz chce neco koupit a ja nechci, reknu neco jako - tak jo, rekneme to tatinkovi, az prijde z prace, jo? A opakuju to, hned jak prijde tata, rekneme mu, ze to chces, at ti to koupi… on chce ale napriklad basu, hoboj, buben.. ![]()
Kdyz je ‚zamerne‘ zly, poprosim ho, aby to nedelal, ze se mi to nelibi.. Vetsinou prestane, kdyz ne, tak uz dal nereaguji, jdu treba na wc nebo do kuchyne neco delat.
@Lucík 25 já mám ještě dvouletou dcerku takže mám hysteráka a období vzdoru. Občas mám chuť je vyhodit z okna, ale nepomohla bych si, žiju v přízemí ![]()
Já se s klukem většinou snažím předem dohodnout, že jdeme do obchodu a koupíme jednu malou mlsku. Třeba malý Lipo. Doma taky posílám do pokojíku, ale moje děti jsou padouši a chodí se vzájemně utišovat. Když vyženu hysterickou dceru tak se za ní prosmýkne i kluk a pak jí hladí a říká jí „neboj Elli já ti pomůžu“ „nebreč utečeme spolu“ apod. a to mám pak co dělat abych nevyprskla smíchy
U nás teda fungují čerti nebo klekánice
I když se děti nemají strašit, na našeho tříleťáka nefungovalo nic, scény byly příšerné. Od té doby co chodí čerti, je to daleko lepší ![]()
Pokud moc zlobí, chvilku to ignoruju a pak zahraju divadýlko jakože mě něco strašně zaujalo „jéé, venku zase chodí čerti“ (mladý stichne) a volám ho" Pojd se podívat! Ti jsou dnes velicí" A pak zahraju nechápavku ve stylu „A jooo, ty vlastně zlobíš, to oni určitě slyšeli a proto jsou okolo“ a jako správná „parťačka“ s ním potom soucítím a říkám něco ve stylu „rychle budeme hodní, ať jdou zase dál“ -prostě to zahraji tak, že stojím při něm ale musíme se oba snažit aby ho neslyšeli… Funguje to zaručeně…
Když zlobí večer, chodím já nebo manžel zachrastit klíčema… A je hodný
(čerti jsou venku)
A tak y už mu jednou sebrali pistoli, se kterou moc zlobil, přes noc jsem ji schovala, ráno ji hledal a oba jsme usoudili, že si jí asi vzali čerti..a byl klid…
Ale funguje to opravdu až na chápající dítě…Na které nefunguje nic ostatní ![]()
V obchodě stačí pošeptat, že venku prošli čerti nebo něco podobného…
Jednou jsme potkali i pána, co byl určitě převlečený čert ![]()
Nic. cekala isem az je to prejde. na verejnosti venku taky. uvnitr jsem se snazila vypadnout co nejrychleji ven. jinak neustupovat, neuplacet, nejsem ani pro to, odvadet pozornost a zametat tak problem po koberec.ale pkud mi jo neujely nervy, tak jsem nijak netrestala, na ty emoce maj pravo.
Nic nefunguje, musí z toho vyrůst. náš bezmála 4 letý už scény nedělá tak často jak dřív, snad to přejde časem úplně. i když sice ne tak často, ale zato pořádně, včera vystřihl ostudu na celý letadlo, že když nebude uokýnka, ta budesedět na zemi. výsledek-to že on bude připoutanej jsem si silou prosadila, ale zato mi už nezbyla energie ani ruce, abych byla připoutaná já, a mimino na mým klíně, natož tak na vypnutí mobilů před startem..tož asi tak..bylo to takový moje Pyrrhovo vítězství ![]()
Syn oslavil tři roky.OD narození byl takový nejtemperantnější, ale ted…až u něj vím, co je to období vzdoru. Dělá scény, sekne se…děsné…je to pár týdnů, co s tím začal. V týdnu jsme šli ze školky(jindy 15minut) skoro hodinu a řevem a vším možným…mám velkou trpělivost, moje máma by ho prý ztřískala a vysprchovala studenou, ale to stejně nepomůže. Občas mu na zadek dám, ale snažím se uchovat si klid. Mám další tři děti, takže něco vydržím:)Ale je to strašný zdržování. Snad ho to brzo přejde. Naposledy jeho scénu vyvolalo to, že neměli trenky s pavoukem. Jindy to je že mu vadí čepice, že ho tlačí fusky(na to je to extrém, ponožky ho tlačí snad každé a je to fakt peklo mu je nandat).Od starších tohle neznám. Doufám že nejmladší dcerka nebude taková, kolikrát je to fakt o nervy. Chlap přes týden pryč, takže jsem na ně víceméně sama.
@paola white Mně se zase líbí, jak ti tvoji plánují útěk
To mě taky čeká až povyroste malý…My matky jsme nejhorší ![]()
Naše taktika je dobrá v tom, že mě nechává klidnou, protože se tím v duchu bavím, jak ze sebe dělám blbce ![]()
(jinak jsem totiž vždycky strašně pěnila když se vztekal, dostal na zadek a já byla nejhorší, kdežto z taktiky „čerti“ vycházím jako hodná a chránící maminka
)
@Pšenice blbý je že se s manželem rozvádíme tak neustále planují útěk k němu a chtějí mu volat a stěžovat si na mě. Ze začátku mi to bylo docela líto. Nedavno mě ale uklidnilo když mi od táty volal syn celej ubrečenej, že jim táta vynadal, že se perou a že chtějí utéct domu
a manžel pak říkal že u něj zase furt skučej po mě ![]()
@slavuska1
Taky dobry
Ja letim v utery, sama s detma,(3m a 33m), tak jsem na to zvedava
Starsi leta rad.