Neschopenka a nástup na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak jsem volala na info linku České správy soc. zabezpečení, tak pobírání nemocenské spadá do vyloučené doby, takže se to údajně nezapočítává do těch 270/180 dnů, které musí být splněné. Paní mi říkala, že kdybych např. díky rizikovému těhotenství (kdy bych pobírala nemocenskou) neměla těch 270/180 dní splněných, tak bych mateřskou neměla, jen po skončení rizikáče další neschopenku na 6 týdnů před a po porodu, a pak bych nastoupila rovnou na rodičák. Takže asi budeme „doufat“
, že hned tak neotěhotníme nebo holt na neschopenku nenastoupím/nastoupím později.
Zas takový sociální stát (asi naštěstí
) nejsme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zase jiné info...
Tak já už jsem z toho tumpachová
- zase jiné info, když jsem náhodou volala, do kolika se dnes můžu přijít přihlásit. Tak prý se ta nemocenská do těch 270 dní počítá, jen si neplatím pojištění, tak ta mateřská prý pak nebude tak vysoká (ale kdybych si ji jednorázově doplatila??). Tak nevím, komu mám teď věřit… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neschopenka se do toho počítá a za měsíce, které si CELÉ na neschopence se neplatí zálohy, a mezi vyloučené dny to patří pro výpočet výše mateřské, nikoli pro ten základní nárok. Podstatné je nezapomenou poslat tu poslední zálohu za ten měsíc, kdy ještě nejsi celý na neschopence, protože tu když nezaplatíš, tak ti účast na pojištění zanikne a tím jak se to platí zpětně, tak je to dost častá chyba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky moc za info, Jani, už mi to začíná být jasné (snad už správně!
).
Dneska jsem však bohužel četla na netu, že od Nového roku se chystají změny (které zřejmě budou schválené, protože mají podporu napříč politickým spektrem), které právě tady tyto „čachry“ živnostníků zarazí a srovnají to na úroven zaměstnanců, tzn. podle příjmu. No, a to bych si teda asi moc nepomohla… Tak uvidíme… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, taky jsem to četla, uvidíme, jestli to stihnou nebo ne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla bych se zeptat letos 25.10. mi bude končit 3letý rodičák, výpověď od zaměstnavatele jsem žádnou nedostala a teď jsem znovu těhotná 8tt a můj dotaz je, pokud nenastoupím zpátky do práce ale půjdu hned na neschopenku na rizikové ( čekám dvojčata), můžu dostat výpověď?? bojím se, že se to v práci nebude líbit, tak se informuju dopředu, než jim to půjdu oznámit… ![]()
děkuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak ti výpověď dát nemůže.
Tedy s výjimkou případu, kdyby se rušila nebo stěhovala celá firma, nebo ta část kde pracuješ, ale v tomhle případě můžeš dostat výpověď i na mateřské nebo rodičovské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju, tak jsem trošku klidnější
ta situace, kterou popisuješ snad nenastane, jedná se sice o menší krám se sportovním oblečením, kde jsem prodávala ale daří se jim dobře a ta prodavačka která tam teď je, by tam měla být ( podle smlouvy) jen na dobu určitou, co jsem na mateřské, takže moje místo nezrušili… ale stejně se bojím, co na to řeknou…, tak to vše radši zjištuju dopředu.
A nevíš, kdy je nějaká moje povinnost jim oznámit, že zpět nenastoupím ale budu na neschopnosti, stačí měsíc dopředu?
Dík ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak povinnost to není, teoreticky můžeš v den nástupu přinést neschopenku, ale slušnost je to dát vědět dopředu. A myslím, že by jim to mohlo být celkem jedno… a tu prodavačku to možná i potěší… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jj děkuju, já jim to právě chtěla oznámit až po 12tt, což je asi za 4 týdny, tedy měsíc před nástupem… ![]()
A taky mi všichni říkaj, že to asi jen zbytečně dramtizuju ale mě děsí představa, že bych byla na 4leté mateřské s dvojčatama 2 roky za 3tisíce… ![]()
díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,chtěla bych se zeptat,mohou mě vyhodit ze zaměstnání,když jsem ve zkušební době a právě jsem zjistila,že jsem těhotná a doktor mi napsal neschopenku,protože jsem dělala na 12cti hodinové směny v nepříliž dobrém prostředí.Ještě jsem těhotná nebyla a nevím jak to bude dál,jak dlouho mohu být na neschopence než se nastoupí na meteřskou dovolenou.Vůbec nevím jak to chodí,prosím o radu a pomoc
Děkuji Všem!!!!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano, na nemocenské můžeš být až do nástupu na mateřskou…myslím,že zaměstavatel ti nesmí dát výpověď v prvních 3 týdnech nemoci,pak asi ano, ale nevím jeslti to platí i u těhulek…každopádně po 21 dnech enmoci vyplácí nemocenskou už OSSZ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak mi nic jiného nezbyde,než vyčkat co mi řeknou v práci a to obíhávání na úřadech je taky na mě?Nevím ani kam jít.Určitě budu brát minimum
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já mám dojem, že ti můžou ve zkušební době zrušit smlouvu i když jsi na neschopence. Kdyby ti ji zrušili, je otázka, jestli by ti to na počet dní vyšlo, že bys měla nárok na mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musíš mit odděláno určitý počet dní aby jsi mohla marodit v ochranné lhůtě na bývalého zaměstnavatele. Výpověď ti dát ale můžou! Já jí taky dostala,ale pracovala jsou dost na to abych se vešla do té ochranné lhůty. To ti určtě ale řeknou, nejspis jejich účetní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit