Neschopenka a nástup na mateřskou

303
19.8.10 21:44

Neschopenka

Ahoj jsem tady nova a chtela jsem se zeptat jestli by me nekdo neporadil ohledne neschopenky a nastup na materskou. Jak je to ze splnenim podminek aby jsem mela narok na materskou. Predtim jsem podnikala a ted jsem presla k zamestnavateli jsem ve 20 tyd tehu a chtela situace se trosku zmenila zacina me byt spatne.Take me doktorka rekla ze me napise neschopenku, bouhzel jsem ve zkusebni dobe a bojim se ze by me mohli propustit a ja nesplnila podminky odpracovanych dni. Nevite jestli zamestnavatel by me mohl propustit a z ceho by se me pocitala materska, a nebo kdyby jsem marodila do te doby nez bych nastoupila na materskou jestli by to proslo bez nejakych komplikaci. Prosim poradte dekuji za vsechny nazory. Aneta :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4232
19.8.10 21:55

Zaměstnavatel tě může propustit ve zkušební době z jakýhokoliv důvodu, pak bys nárok neměla, nevstahovala by se na tebe ochranná půlroční lhůta. Myslím, že pokud bys nastoupila na nemocenskou, tak tě vyhodit nemůže. Neschopenka se do mateřský počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
19.8.10 21:56

No, ve zkušební době tě zaměstnavatel může propustit bez udání důvodu a v neschopnosti stejně jako když budeš chodit do práce a to i těhotnou.
Jinak pro nárok na mateřskou musíš být účastna nemocenského pojištění alespoň 270 dní za poslední 2 roky, a k datu nástupu na mateřskou být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání.
Takže je prvotní otázkou jestli ti nárok na mateřskou vůbec vznikne, i pokud v práci zůstaneš - záleží to na tom, jestli sis jako podnikatel platila zálohy na nemocenské pojištění nebo ne. Nemyslím zdravotní, ale nemocenské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
19.8.10 21:58
MarketaJ píše:
Zaměstnavatel tě může propustit ve zkušební době z jakýhokoliv důvodu, pak bys nárok neměla, nevstahovala by se na tebe ochranná půlroční lhůta. Myslím, že pokud bys nastoupila na nemocenskou, tak tě vyhodit nemůže. Neschopenka se do mateřský počítá.

Ve zkušební době může i na neschopence, tedy krom prvních 14 dnů, ale o dobu neschopnosti se zase zkušební lhůta prodlužuje.
A ochranná lhůta by se na zakladatelku vztahovala, jen by nebyla 180 dní, ale tak dlouho jak to zaměstnání trvalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
19.8.10 22:02

Aha, tak to jsem netušila :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
20.8.10 07:25

Ahoj predem dekuji za odpoved.Nemocenskou jsem jsi samozdrejme platila ale jenom minimalni castku myslim ze to bylo tech 1080 kč.Je to trosku komplikovanejsi protoze jsem v tomto roce podnikala 30 dni a zaroven u firmi druhe odpracovala 60 dni a u nove firmi co jsem ted ve zkusebce taky 60 dni tak ze me chybi 30 dni aby jsem dosahla tech 180 dni.coz me vychazi ze do rijna musim pracovat a 30.9 me zkonci zkusebni doba pokud me behem ni nepropusti.A co kdyby jsem sla na neschopenku a protahla ji az do materske mohl by me dat zamestnavatel vypoved. A nebo by to uz spadalo,ze jsem zamestnanec. Diky Aneta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
20.8.10 07:30

Počkej, ale těch 1080,– co píšeš není nemocenská, ale právě to zdravotní, které je povinné… a ještě je to částka pro osobu bez zdanitelných příjmů, ne pro podnikající.
A pro nárok na mateřskou je třeba mít 270 dní za poslední 2 roky, nikoliv 180 za rok.
Do toho 30.9. ti může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr kdykoliv i na neschopence a pokud půjdeš na neschopenku dřív než 1.10., tak se o její trvání prodlužuje zkušební doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
21.8.10 19:47

ahoj mohla bych se pozeptat také? Doktor mi zjistil včera 5.týden těhotenství a chtěla bych vědět jestli jde napsat na neschopenku místo pobytu, během doby neschopnosti jiné než trvalé, aby mě z práce nevyhodili? díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
21.8.10 20:59

Ano, zapsat jiné místo pobytu než trvalé lze, ale nechápu, co by bránilo vyhazovu z práce?

sára88 píše:
ahoj mohla bych se pozeptat také? Doktor mi zjistil včera 5.týden těhotenství a chtěla bych vědět jestli jde napsat na neschopenku místo pobytu, během doby neschopnosti jiné než trvalé, aby mě z práce nevyhodili? díky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
21.8.10 21:05

něvěděla jsem jistě,proto jsem se ptala jsem mladá a nevím.díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
21.8.10 21:18

Jo, dobře, jen jsem nevěděla, jestli nevíš o nějaké zvláštní kličce. Neschopenku zaměstnavatel dostane, tak i tu případnou adresu a výpověď ti mohou doručit i osobně, např. přes spolupracovníka. Vyhnout se dopisu je docela těžké. Zaměstnavatel má právo prvních 14 dnů tě zkontrolovat (myslím, že to je po dobu, co platí nemocenskou), jestli opravdu marodíš na určené adrese po celý den, či určité hodiny, pokud máš vycházky, a tak ti může danou výpověď tímto způsobem doručit :-(

sára88 píše:
něvěděla jsem jistě,proto jsem se ptala jsem mladá a nevím.díky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
21.8.10 21:59

díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.10 19:02

Obojí!

Ahoj holky, včera jsem podmínky pro mateřskou pro OSVČ studovala do čtyř do rána (týká se mě to a taky se chystáme, tak to chci promyslet ;-) ) - je to teda pěkně složité. Ty podmínky ale platí obě - tj. 270 dní za poslední dva roky před nástupem na mateřskou „být účastnem na soc. poj.“ A ZÁROVEŇ v posledním roce 180 dní být účasten na soc. poj. Z toho mi vyplynulo, že asi nejde např. být víc než 6 měsíců na rizikovém těhotenství a dostat pak mateřskou, protože by se ta podmínka 180 dní nesplnila.
Víc info je na stránkách České správy soc. zabezpečení (www.cssz.cz). Pak jsou taky užitečné články na www.podnikatel.cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
23.8.10 20:07

Splnila, proč by se nesplnila? I na neschopence si jako OSVČ účastna nemocenského pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.10 20:49

Tak já to asi vůbec nechápu! :-)

Tak jsem si myslela, že tomu konečně rozumím ;-).
Tak teda pokud se mi doba na nemocenské započítává do účasti na soc. poj., tak bych se mohla přihlásit kupř. dnes - tj. 23.8. k nemoc. poj., dejme tomu 24.11. nastoupit na rizikáč (nemocenskou, na kt. už bych měla nárok), tam být 6 měsíců a rovnou nastoupit na mateřskou (předpoklad je, že bych byla „ideálně těhotná“ - že by to vše termínama vycházelo)? A kdybych si zaplatila tu max. částku (nějakých těch 12 tis. nebo kolik), tak bych dostala půl roku max. nemocenskou a pak 28 týdnů max. mateřskou? No to by bylo super! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat