neschopenka nebo chodit do práce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Já si teda vůbec nedovedu představit, že bych to při prvním těhotenství zapíchla v práci už takhle brzo (pokud by nebyly zdravotní důvody). Jenom těch 7 týdnů mateřské do porodu mi přišlo nekonečných a i ty peníze, co jsem ještě během těhotenství vydělala, se na výbavičku hodily. Pokud tě práce unavuje, nebaví a víš o spoustě věcí, co bys dělala radši, tak ovšem chápu, že o neschopence uvažuješ.
Jestli ti neschopenku doktor napíše, netuším. Mně ji naopak doktorka vnucovala, ale já ji nechtěla.
A k poslední otázce, PPM budeš mít obdobnou, ať budeš na neschopence nebo v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsi líná, jsi normálně těhotná
Já byla na začátku taky unavená a bylo mi blivno. Já ale jezdila busem do práce 45 km a to se doktorce nelíbilo, tak mě nechala doma na PN. Napsala to na nevolnosti. S doporučením na PN jsem šla k praktikovi a ten mi PN vypsal. Nevím proč, ale gyndařka nepíše PN. Ptala jsem se ho, jaký budu mít vycházky. On že od 10 do 12 a od 16 do 18. Já že s tím nesouhlasím, abych těhotná měla vycházky jen takhle, že nejsem nemocná. Napsal mi tedy celodenní vycházky s tím, abyh si zavolala na OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení) a ať se s nima dohodnu. Byli příjemný, nebyl to problém. Jen jednou kontrolor přišel. Řekla jsem mu že měl štěstí že mě odchytl, že jsem měla být s kamarádkou venku na procházce, ale že se zpozdila. On se mrknul na PN lístek a napsal si k sobě o celodenní vycházce a řekl, že už nikdy nepřijede ![]()
Peníze se mi počítali snad z celýho toho roku, byla jsem s MD spokojená ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a jak píše Inge, já bych při druhém těhu (pokud by bylo vše v pořádku) byla asi ještě chvíli v práci pokud by to šlo. Já jsem se pak neuvěřitelně nudila a prudila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
no, samosebou záleží na tobě. Já osobně jsem byla šťastná, že můžu pracovat až do vypsání MD.
Ale POZOR, prý od roku 2009 se do výpočtu peněžité pomoci v mateřství započítává i nemocenská- takžebys mohla přijít o dost peněz.Nemám tuo informaci potvrzenou, pouze z doslechu.
Jana
- Citovat
- Upravit
Ahojky,
já jsem byla doma asi od tří měsíců těhu. Jezdila jsem autobusem cca 20 km, kdy jsem sem tam zvracela, vstávala jsem ještě o hodinu dřív jak ty. V práci jsem měla vcelku stres a hodičku. Nepracovala jsem fyzicky, takže jsem si plánovala jak dlouho budu v práci. Pak jsem naznala, že z celého dne nic nemám, protože jsem přijela domů a co první bylo tak jsem šla zalehnout.
Takže jsem se nejdřív domluvila, že budu doma jen měsíc, abych si trochu odpočinula a pak se zase vrátím do práce. Nakonec to dopadlo tak, že jsem zůtala doma. A nelituju toho. Peněz jsem měla dost. Měla jsem čas na čtení, lelkování, sněním o miminku, internet atd. atd. Bože jak já bych to vrátila ![]()
Vycházky jsem měla dvě hodiny dopoledne a dvě odpoledne. Upřímně, dodržovala jsem to jen ten první měsíc, pak už ne. Kontrola na mě po dobu těhoteství nebyla.
První těhotenství jsem brala jako jedny velké poslední prázdniny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj,
nemyslím si, že jsi líná, ale dokud bude náš stát dojná kráva, tak ho budou lidé zneužívat (tím samozřejmě nemyslím holky, které mají těhu skutečně rizikové) a ty mezi ně bohužel patříš…Ach jo, někdy si fakt připadám jako blbeček- v sedmým měsíci chodím normálně do práce. Nevolnosti jsem měla taky, ale to holt patří k těhotenství. Jo už vím proč pracuju- aby se z daní, které odvádím platilo ještě více simulantů a flákačů.....
M.
- Citovat
- Upravit
Buď doma
, už nikdy si tak neodpočineš a nebudeš mít čas jenom pro sebe. Tím tě nechci strašit. Já jsem jak blbka točila klikou kapitalismu až do 6ti týdnů před termínem porodu. Pak jsem jim zamávala stavila se v knihovně - půjčila si hromadu knih, na plavečáku - předplatila pernamentku a těšila jsem se jak se budu válet. No a na první kontrole si mně nechali v porodnici a po 2 dnech čekání, se mi fofrem SC narodik prcek (o měsíc dív). Jak já toho lituju.........
že jsem si to nestihla užít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já tě chápu,já byla takhle na začátku těhotenství taky unavená.Navíc mi vadilo dojíždění trmvají,kde mi všichni smrděli(pardon) a nikdo mě nepustil sednout,protože to nebylo vidět.Ale časem se to samo zlepšilo a na konec práce jsem se těšila.Ke konci se to nedalo vydržet se zády.
Doktorka ti to určitě z vážných důvodů napíše,ale vřele doporučuji vydržet.Doma si to pak s mimi užiješ až až.Renata ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
nevím jak se mateřská vypočítává po novému, ale aspoň ti napíšu moji zkušenost.
Já byla na nemocenské od 8tt, dostala jsem ji kvůli nevonostem. Dojížděla jsem do práce 30km autem a v práci jsem měla společný záchod s 8 chlapy (do toho záchodu - po jejich ranním použití - se mi opravdu blinkat nechtělo).
Nevolnosti mě přešly asi v 12tt, ale s tím že jsem byla pořád hodně unavená. Tak jsem si řekla, že ještě chvíli zůstanu doma a nakonec už se mi do pracovního stresu vracet nechtělo. Doma jsem se nenudila, aspoň jsem si v klidu připravila všechno doma, měla jsem čas zjišťovat na netu, co by se mi hodilo a porovnávat zkušenosti ostatních mamin, co je dobré a co ne. Jediný, kdo byl z toho nešťastný byl můj manžel, protože jsem si furt vymýšlela, co chci doma předělat (vymalovat záchod, předělat koupelnu, přeorganizovat sklep, udělat futra, udělat dětský pokoj atd.) podotýkám, že jsme měli 1/2 roku zrenovovaný byt. Ale to už tak u těhotných bývá.
Takže pokud chceš zůstat doma, zůstala bych. Kontrola mi nepřišla vůbec a vycházky jsem měla jen od 14-18 hodin. Jen třeba u mě vím, že tím, že jsem byla tak dlouho na nemocenské a budu tři roky na mateřské, tak mi neoficiálně místo držet nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem na PN od 20.tt. Kvůli PN jsem změnila gyndr, původní mi ji nechtěl napsat, no nenapsal mi ani magnézko, když mi tvrdlo břicho ![]()
Přišla jsem k nové dr, vylíčila tvrdnutí, jak mi v práci nikdo nepomůže, všichn na mě vše hází… Napsala okamžitě PN.
Jsem ráda, že jsem v práci tu první půlku vydržela, něco jsem vydělala a hlavně jsem doma měsíc a půl a začíná to být trochu nuda. Břicho ale tvrdne furt, když začnu dělat něco fyzicky náročnějšího (třeba jsem vyklízela obsah skříní, připravovala pokoj pro mimi), žačnou mi i ms bolesti, takže návrat do práce třeba ještě na měsíc fakt neplánuju. Říkám si, že takovou pohodičku už nezažiju.
Vycházky mi dr napsala, chtěla jsem samo neomezené, to prý nejde, tak mám od 8 do 11 a od 14 do 18. Ve všední den přes poledne je dodržovat nemusím, dr by mi kdyžtak dala razítko, že jsem byla u ní. Teď na to trochu kašlu, takže jestli budu mít smůlu, tak mě nachytaj venku večer. Po Praze prý chodí, i po těhotných, mám ten pocit, že zaměstnavatel může podat podnět ke kontrole a ten nemá oficiálně na neschopence vypsanou diagnozu, takže přijít můžou, ale jinak prý z vlastní iniciativy po těhotných nechodí.
A mateřská by se ti měla počítat průměr za posledních 12 měsíců, ale pouze z řádného platu, ne z nemocenské, protože tě němůžou znevýhodnit za to, že jsi na PN.
A morálně… Kašli na to. Neměj pocit, že bys byla líná. Já kdybych šla na PN hned (kdybych byla měla tu možnost), tak mi možná to břicho vůbec netvrdne, protože jsem dělala s penězi - stres, ještě jsem měla funkci navíc - lítala jsem jak hadr na holi, vedení nám udělalo velkou čistku v nadřízených - to bylo hrozný. Čím víc v klidu budeš, tím klidnější bude i mimčo a pokud ta možnost je… Tak bych neváhala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já také bohužel patřím k těm co se hrnuli na neschopenku a teď po cca 5ti letech doma, bych dala nevím co za to abych se mohla vrátit mezi lidi. Doma je to dlouhý a pokud partner dlouho pracuje, budeš od rána do večera sama a potom taky sama, ale s dítětem. Určitě bych zůstala v práci a užívala si toho, že jsem ještě schopná „normálně“ žít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky děkuju za názory, nechci jít hned na neschopenku, myslela jsem tak během února, za měsíc někdy, to už budu v půlce a nejsem nějakej flákač, jak to myslel jeden anonym, nebyla jsem pár let nemocná a nějaký ten pátek pracuju, prostě si chci užívat tu pohodičku doma, vybírat výbavičku a odpočívat, partner pracuje do 14 hodin, tak sama doma nebudu celý den.Uvidím za měsíc jak to bude.
- Citovat
- Upravit
Já byla na nemocenské od začátku kvůli obavám z udržení plodu,pak mě začlo být hned špatně,takže to ani nešlo (ale já proacovala i na nemocenské z domova-měla jsem tu možnost). Ve 4.měsíci se to naráz zlepšilo,takže jsem nastoupila zpátky do práce,kde jsem vydržela 2,5měsíce. Pak už jsem nezvládala únavu,stres,tvrdnutí břicha…a hlavně jsem si říkala,že mi to nestojí za to,ani má slušná výplata.
Takže být tebou, pokud se ti prostě do práce už nechce ,at z lenosti,ze zdravotních důvodů,blbýho kolektivu atd., prostě se na to vybodni
Doktorovi řekni,že do práce dojíždíš a že ted v zimě máš strach jezdit autem,máš tam stresy aj., a 100ně tě nechá doma. A pak záleží na doktorovi,jak ti napíše vycházky,je to individuální,já třeba měla vždy neomezeně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Tak já jsem zůstala doma hned týden po //. Ale né,že by se mi nechtělo robit.Zaměstnavatel mi nechtěl vyjít vstříct a když byl uprostřed týdne státní svátek,tak mě nutil jít do práce v sobotu.A jak je známo,těhotné ze zákona nemají dělat přesčasy.A i jinka to bylo dost stresové zaměstnání. Tak jsem šla na nemocenskou.
Ale nenudila jsem se,protože jsme se do porodu 2× stěhovali.Tak jsem v klidu zařizovala a scháněla výbavičku a tak. ![]()
Jo a nemocenskou mi tehdy napsal gynekolog.
Takže pokud chceš být doma,tak na to peč a zůstaň doma. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, budu ráda když mi poradíte nebo napíšete svůj názor
Jsem v 15tt a zatím nemám žádné problémy a chodím do práce. V práci mě to ale už moc nebaví, nejradši bych byla doma, ráno vstávala kdy chci a ne podle budíku v půl 6
Jezdím busem asi 10 km do práce a mám sedavé zaměstnání. Prostě se mi tam už nechce a radši bych byla doma nebo chodila na procházky, což se po práci už nikam nedostanu,jsem unavená a nechce se mi.
Myslíte že mi doktor napíše neschopenku a napíše mi i nějaký vycházky aspoň odpoledne a chodí vůbec kontroly na těhotný. A ještě jeden dotaz, mateřská se pak počítá z průměrné mzdy za poslední rok nebo se mi to bude počítat jako by z tý krácený mzdy když budu na neschopence?Neodsuzujte mě hlavně, že jsem líná
Díky moc.