Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@PaníKadrnožková píše:
Ano, pojdme se chytnout cehokoliv. Samozrejme madam okrade sveho chudaka zamestnavatele, kdyz ji vlastne nic neni. Fujtajbl, ze se nestydi, ze. Ale to tak neni, je ji zle a je vycerpana. Chce najit silu na uzaverky. Predpokladam, ze teda dela v uctarne nebo financich. Tak co vidim sve zname, tak tam se jim stridaji 2 cykly- nehorazne pretizeni a nehorazne flakani. Myslim, ze kdyz pujde v dobe cyklu nehorazneho flakani na neschopenku, tak to zamestnavatele fakt nepoloziostatne nekteri chudaci zamestnavatele, napr. ve stavebnictvi, dokonce neschopenky v zime doporucuji a vyzaduji, tak se tu netvarme jak vybor pro kontrolu poctivosti zamestnancu
Jak chytnout čehokoliv. Tak buď jsem nemocná a pak lékař vystaví neschopenku a je to OK. Ale napsat, že 14 dnů platí zaměstnvatel a hájit se tím, že nezneužívám dávky? Takže dávky ne, na to jsme tu přeci už alergičtí, ale pro zaměstnavatele to je přeci nic, ten to cvakne, toho to nepoloží. Ne já vážně nechápu tenhle přístup.
![]()
@Sojkka píše:
Jak chytnout čehokoliv. Tak buď jsem nemocná a pak lékař vystaví neschopenku a je to OK. Ale napsat, že 14 dnů platí zaměstnvatel a hájit se tím, že nezneužívám dávky? Takže dávky ne, na to jsme tu přeci už alergičtí, ale pro zaměstnavatele to je přeci nic, ten to cvakne, toho to nepoloží. Ne já vážně nechápu tenhle přístup.![]()
Tak zase tak černobílé to být nemusí. Může to být tak, že část práce udělá doma i na neschopence a část práce na ni počká. Na některých pozicích tu práci nedělá nikdo navíc, ale počká to (kolegyně si rozhodí jen to nejnutnější), a v takovém případě by se to dalo brát i jako úspora nákladů zaměstnavateli (ten ji bude platit týden podstatně nižší částkou, ale ona mu v součtu v měsíci odvede stejnou práci).
Kdyby dělala někde např. jako jediná prodavačka v obchodě, tak majitel bude muset narychlo hledat záskok a zaplatit ho, v té kanceláři v hluchém období to tak není.
@zrcadlo
rozumím, pak není nic jednoduššího než se domluvit na home office a bude mít i plnou mzdu.
@Sojkka píše:
@zrcadlo
rozumím, pak není nic jednoduššího než se domluvit na home office a bude mít i plnou mzdu.
Ne ve všech firmách to jde. Já třeba byla doma a vedení tenkrát home office nepodporovalo (= byl zákaz, který se různě obcházel)
@Sojkka jsou i firmy, kde zaměstnavatel platí vysokou skolu(samozřejmě, když je v oboru) a zaměstnanec si nemusí brát kvůli škole dovolenou
…
@zrcadlo Podle toho co zakl. na začátku téhle strany píše, tak by to jít mohlo, ae samozřejmě těžko říct.
@Pidulka1991 a pak jsou ti, co jí neplatí. Co ale platí je, že VŠ člověk studuje z vlastní vůle.
@Sojkka taky jsou firmy co mají taky Sickdays… Když neplacené volno ji taky nedaji
… Jako sry co je to bude stát 3 dny jsou zadarmo (nebo nějaká změna??) tak ty dva 2 je fakt ne po… Zaměstnavatel má právo neproplatit 150h přesčasu(to mi taky přijde jako hajzlovina)
@Pidulka1991 zaměstanavatel platí veškeré pracovní dny v průběhu prvních 14 kal. dnů. 3 dny zdarma jsou již zrušené.
@Sojkka píše:
Jak chytnout čehokoliv. Tak buď jsem nemocná a pak lékař vystaví neschopenku a je to OK. Ale napsat, že 14 dnů platí zaměstnvatel a hájit se tím, že nezneužívám dávky? Takže dávky ne, na to jsme tu přeci už alergičtí, ale pro zaměstnavatele to je přeci nic, ten to cvakne, toho to nepoloží. Ne já vážně nechápu tenhle přístup.![]()
Vážená, ta slecna psala, ze je to hlucha doba (ve financich bezne) A JE JI BLBE.
Ja mela dlouhodobou PN a musim rict, ze mi bylo treba i nejaky ten den o trochu lepe. A dodelavala jsem praci pro zamestnavatele ZADARMO, vime? Protoze jsem nechtelacsefovou vymachat v me dlouhodobe rozdelane praci. Proste lide si nekdy pomahaji a ne vzdy je vse zneuziti
vy mate princip ma-dati dal, nekdo jiny treba solidaritu…
@PaníKadrnožková Vážená, až vy budete někoho zaměstnávat, tak si o tom můžeme povídat. Zatím si vůbec nepochopila co jsem svým příspěvkem měla na mysli.
@Sojkka píše:
@PaníKadrnožková Vážená, až vy budete někoho zaměstnávat, tak si o tom můžeme povídat. Zatím si vůbec nepochopila co jsem svým příspěvkem měla na mysli.
My jsme to tady pochopily všechny, ty tady prudíš kvůli zneužívání neschopenek, přitom zakladatelka je úplně jiný případ a už to tady několikrát vysvětlila. Takže tvoje příspěvky jsou poněkud mimo.
@Sojkka píše:
Uz jsi nam to vysvetlila az dost ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
doufám, že zde nespustím nějakou nepříjemnou diskuzi, ale chtěla bych se zeptat někoho, kdo má třeba stejnou zkušenost… Jsem v 8TT, pracuji a studuji VŠ, na studium mi padne většina dovolené a tak už teď na konci roku žádnou nemám a popravdě, jsem dost vyčerpaná. Je mi celý den špatně od žaludku, bolí mě hodně hlava a jsem hrozně unavená. Práci mám sice v kanclu u PC, ale ten mi na tu hlavu moc nepomáhá, do toho mám teď zkouškové, tak se po nocích učím.
Zítra jdu k lékaři na krev a popravdě, napadlo mě, zda mu neříct, jestli by mi nemohl dát na týden - 8 dní neschopenku. Poslední týden před svátky máme uzávěrky, to bych do práce jít už potřebovala a i chtěla, ale docela by mi bodlo být teď týden doma a prostě si jen lidsky odpočinout. Kdybych měla dovolenou tak si vezmu hned dovolenou, týden neplaceného volna mi v práci nedají.
Prvních 14 dní, myslím, náhradu mzdy platí zaměstnavatel, takže žádné „zneužívání“ dávek.
Snad tím nikoho nepobouřím a zeptám se na názor.. co myslíte, napíše mi gyn. takhle neschopenku třeba jen na týden, týden a půl z důvodu únavy, bolesti hlavy a nevolnosti? Mám gyn. docela v pohodě, ale nikdy sem o neschopenku nežádala tak nevím…
Předem děkuji za komentáře všech.
Pěkný den.
Když k tomu přidáš stálé zvracení anebo bolesti zad, tak Ti ji dají a nebude to nikdo zkoumat…
U těhotných ještě bývá časté motání hlavy z důvodu nízkého tlaku, že se ani nezvednou, taky jsem jednou omdlela v práci…
Všem děkuji za příspěvky, určitě to ještě zvážím…
@Sojkka pokud jsem doma, pracuji z části z domova dálkovým připojením do systému, zaměstnavatel mou nepřítomností o peníze nepříjde.
@Bubla Bůčková teď se jedná o to, že nemám dovolenou (fond mám vyčerpaný vzhledem k tomu, že sem si brala dovolenou na povinnosti spojené se studiem) jinak bych si bez okolků vzala týden dovolené a byl by klid. Od nového roku už dovolenou mít budu, takže budu v případě nouze vybírat dovolenou.
Jde mi teď čistě o odpočinek z vyčerpání z neustálé nevolnosti a teď se to i v práci hodí, protože máme „hluché“ období… jen nemám dovolenou a tato krátká neschopnost by mi chybějící dovolenou vynahradila. Ale ano, váhám, protože mi je nepříjemné si o neschopenku říkat a ještě „jen“ z důvodu únavy.
I tak děkuji všem…
zakladatelka