Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ne, nárok na mateřskou ti už nevyjde, to se musí nemocenské platit cca 2 měsíce před otěhotněním, to je tak udělané schválně… ale nemocenská a výběr rodičáku ti vyjde.
Obnovuji diskuzi, prosím o radu pro ujasnění, jestli to dobře chápu..
Takže když jsem vedená jako OSVČ na hlavní činnost, musím si platit socku, zdravku + to nemocenské (stačí to minimální), abych měla nárok na neschopenku? Takže člověk když si to nemocenské vůbec neplatí, tak nemá nárok ani být na neplacené nemocenské-neschopence? A ještě jedna otázka- když si to teda budu platit ty 3 měs., pak třeba otěhotním a půjdu na rizikáč, tak můžu být na neschopence po celou dobu těhotenství nebo se to na těhotenství nevztahuje? A to nemocenské si musím platit i po čas neschopenky nebo pak už ne?
@verciceek Ano, musíš si platit nemocenské, jinak vůbec na neschopenku nemáš nárok (úplně stejně jako třeba lidi na UP, v domácnosti nebo důchodci). A po dobu nemocenské (trvá-li celý kalendářní měsíc) se odvody neplatí.
Obnovuji diskuzi a chci se zeptat, do roku od roku 2007-2014(do března) jsem byla zaměstnána a zároveň i na rodičáku měla jsem nárok u na mateřskou od 2014 březen jsem osvč hlavní, ale platila jsem si cca půlroku nemocenskou, pak měla na chvilku žl pozastavenou a od srpna 2015 opět obnoveno a ted jsem ve 3měs. když si začnu platit nemocenskou asi nebudu mít nárok na mateřskou, že?, ale mohla bych cca za 3-4měs. jít na neschopenku? mám rizikové a docela bych toho využila, má to smysl?
@zancaa POkud myslíš platit nemocenské odpovídající tvým povinným zálohám na sociální, tak to určitě smysl má, i když nárok na mateřskou ti myslím nevyjde.
@zancaa záleží, kolik sis platila a kolik si platit budeš, pak má smysl zvážit, zda to bude výhodné či ne.
@martina.se Tak pokud má fakt rizikové a nemůže pracovat, tak to bude výhodné v každém případě…
@j.a.n.i1 píše:
@martina.se Tak pokud má fakt rizikové a nemůže pracovat, tak to bude výhodné v každém případě…
Jako základ 115kč, a tak mám papíry nachystané zda ano nebo ne, protože bych to musela 3měs. vydržet až po 3měs. mohu, ne? nemusela bych si platit vzp ani ossz, ale zase si říkám, jaké jsou vycházky, termín mám na konci srpna, tak bych nerada tvrdla s dětmi furt doma…
Děvčata chci se zeptat, platím si nemocenskou 150kč za měsíc a od 25.5 mám nárok již na nemocenskou, chci se zeptat, kdybych na ni nastoupila už ted a ten měsíc si platila nemocenskou, šlo by to že bych pak od toho 25.5 se mě to počítalo a dostala to normálně placené? a popř. tam je určitá lhuta od kdy se to vyplácí, tak když bych nastoupila už ted nevyčerpala bych tim pádem tu neplacenou lhutu tento měsíc a od 25.5 by mě šla už placená?
@zancaa Pokud máš nárok na nemocenskou až od nějakého data, tak na ni nemůžeš nastoupit dříve.
Takže až od toho 25.5 ano? a když ji budu mít z duvodu těhotenství tak i tak nebudu mít tedy hrazeno tech prvních 15 dnu mít hrazeno nebudu až po 15 ti dnech je to tak?
Chci se zeptat, kam se maji donest ty papiry na nemocenskou v pripade osvc? Dnes mi ji doktorka napsala, ale bohuzel sama nevedela, kam to mam donest
Ja pouze tusim, ze asi na socialku a zdravotni pojistovnu? A je na to taky nejaka casova lhuta do kdy to tam musi byt?
Dekuji za odpoved ![]()
No tak to asi není problém, když bych ho začala platit teď. Jsem dva měsíce těhotná, tak mám relativně čas. Jak by to tedy pak bylo s mateřskou? Měla bych na ní nárok nebo to mám celé zabalit a napsat podnikání na přítele?