Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli tu někdo řešíte, že by jste šla/jste na neschopence jako živnostník, né zaměstnanec. A jak to je s vycházkami a kontrolou jejich dodržování? Co se stane, pokud nebudu doma v uvedeném čase?
Pokud si platis nemocenske pojisteni (neplest si se zdravotnim!) tak samozrejme muzes na neschopenku. Kontrola a vychazka je stejna jako u zamestnanych. Pokud nebudes doma davku nemocenskeho ti snizi, seberou uplne nebo daji pokutu.
Přesně tak není v tom žádný rozdíl, tedy krom toho, že tě těžko může zkontrolovat zaměstnavatel, když žádného nemáš, nicméně OSSZ normálně může hned od začátku.
Jasně, že nemocenské platím a na neschopenku mám nárok. Zvažuju, zda pro mě neschopenka bude mít nějaké finanční výhody (jak od sssz nebo od komerčního pojištění) nebo naopak to bude jen přítěž ve formě omezení vycházek.
Během neschopenky nebudeš muset platit pojištění, toť myslím jediná fin. úleva. Jinak žádné výhody
To zalezi kolik si platis a jak dlouho budes doma. Na OSVC ti zacnou proplacet nemocenskou az od 22 dne nemoci pokud se nepletu. Komercni take zalezi kolik si platis a kolik mas stanovene denni davky. Takze tezko radit.
@j.a.n.i1 píše:
Plus u komerčního je ještě otázka co mají ve výlukách.
Presne tak. Zakladatelka nepise s cim by mela marodit, ale treba u rizikoveho tehotenstvi je to casto ve vylukach nebo musi byt pojisteni uzavrene a placene dlouho pred otehotnenim.
Záleží na tom, kolik si platíš, jestli jen těch 90 korun či tak nějak, tak z toho asi žádnej zázrak nebude, mě to počítali loni z 500 a brala jsem nemocenskou okolo 15 tis.
Vycházky jsem měla, dodržovala jsem je, ale nepřišli na mě ani jednou, to je o náhodě a já to nechtěla riskovat
Hrozí prý nějaká pokuta nebo tak, ale do detailů jsem to nezjišťovala.
Takže pokud to dobře chápu, tak člověk nemusí platit soc. a zdravotní pojištění? Jsem těhotná, takže práce mohu brát méně, musím zaplatit soc + zdr, ale nechtěla jsem neschopenku, což je asi teda blbě. Nemocenskou neplatím.
@sonelik píše:
Takže pokud to dobře chápu, tak člověk nemusí platit soc. a zdravotní pojištění? Jsem těhotná, takže práce mohu brát méně, musím zaplatit soc + zdr, ale nechtěla jsem neschopenku, což je asi teda blbě. Nemocenskou neplatím.
Nějak jsem to nepochopila, pokud si OSVČ, tak sociální a zdravotní platit musíš. A pokud si neplatíš nemocenské, tak neschopenku ani dostat nemůžeš.
Jde mi o to, že bych dostala neschopenku - neplacenou a tím pádem bych byla odproštěna od placení soc a zdr.
@sonelik píše:
Jde mi o to, že bych dostala neschopenku - neplacenou a tím pádem bych byla odproštěna od placení soc a zdr.
No, ale tak to právě nefunguje, pokud si neplatíš nemocenské, tak nemůžeš dostat ani neplacenou neschopenku, tudíž musíš platit sociální a zdravotní stále.
Maximálně můžeš celý ŽL pozastavit a pak si platit jen zdravotní, nebo se přihlásit na UP, ale tam zas musíš docházet podle toho jak ti řeknou.
Tak to jste mě nepotěšily.
Ale díky za radu, budu to muset nějak zorganizovat.
@sonelik píše:
Tak to jste mě nepotěšily.Ale díky za radu, budu to muset nějak zorganizovat.
No, právě proto je blbost si to nemocenské neplatit, i když všichni tvrdí, jak je to děsně nevýhodné, ale pokud stejně sociální platíš, tak nemocenské je už jen 145,– měsíčně navíc a v případě problémů máš nárok na neschopenku, sice je nic moc, jen cca 3300,– ale tím, že nemusíš platit zálohy, tak je vlastně rozdíl cca 7000,–
Jako teď už ti to asi moc nepomůže, protože pro nárok na neschopenku ho musíš platit alespoň 3 měsíce, tak to ber jako radu do budoucna.