Neschopenka v těhotenství – lékař mě nenechá doma

152
19.8.05 14:08

Neschopenka v těhotenství

Všechny zdravím,

mám takový problém. Pracuji jako učitelka na ZŠ s projektovým programem, což je velice náročné na přípravu. Od září jsem proto chtěla zůstat doma, už jen proto, abych se vyhnula stresu, hluku a chřipkové epidemii. Také mám problémy se zády a stát celý den by mě zabilo. U své doktorky jsem pochopení nenašla, prý jsem zdravá jako řípa a není důvod zůstávat doma. Jsem opravdu tak rozmazlená? Máte někdo podobné zkušenosti? Jak jste to řešili?

LiLu + Fazolka 12+1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
472
19.8.05 14:40

Ahoj, věřím, že pokuď se na to necítíš, že je to nepříjemné. Doktoři většinou s tím nedělají nějaké problémy. Já jsem teda od 5.týdne zvracela a šla jsem hodně dolů s váhou a musela jsem až do konce 5.měsíce ležet a brát léky na to, abych vůbec v sobě něco udržela. Takže neschopenku jsem měla od prvního měsíce, doktor mi ji hned napsal sám. Měla jsem velký strach o miminko, ale teď jsme 31+4 a myslím, že je všechno v pořádku, dokonce mimi je i kupodivu jaksi větší než by mělo být. Můžeš zkusit změnit doktora, vždy asi záleží na koho narazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
19.8.05 14:42

Re: Neschopenka v těhotenství

Ahojky Lilu,
to mas teda divnu doktorku, mna sa moj doktor stale pri kazdej navsteve od zaciatku pyta., ci to v praci zvladam a ci nechcem zostat doma. Ale kedze robim v kancelarii a praca ma bavi, vypisat som sa nikdy nedala. Myslim ze to zavisi od pristupu kazdeho konkretneho dr. Asi som ti neporadila, ale ver ze niesi rozmazlena a rozmyslas spravne, len mas divnu dr. :evil:

Dufaj ze sa coskoro umudri.
Zdravi Majki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
19.8.05 15:03

Zdarec Lilu,

je to vůbec možné? Myslím, že rozmazlená nejsi. Doktor do Tvého těla nevidí, necítí co ty, tak nemá právo za tebe takto rozhodnout.

Dle mého, pokud nechceš změnit lékaře, při další kontrole asertivně dej najevo, že na tu práci už „nestačíš“, že tě příliš zatěžuje. Jen se divím lékaři, že si chce vzít na triko případné komplikace.

Mě se má lékařka ptala při každé návštěvě co a jak v práci, od 17. týdne jsem začala mít menší problémky (viróza, pak špinění), nechala mě pro jistotu doma a já pak po měsíci sama požádala o ukončení pracovní neschopnosti. Ale nadšená z toho nebyla.

Opravdu se velmi divím a s tímto přístupem bych se tímto lékařem opečovávat nenechala.

Hodně zdravíčka a síly a krásné miminko přeje

Greta a Lotka 9 týdnů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
19.8.05 15:22

Ahoj LiLu,

já si myslím, že každá maminka by měla mít právo zůstat doma od začátku těhotenství! Škoda, že to u nás tak nefunguje, možná by se předešlo mnohým pozdějším problémům. Co vím, gynekologové jsou bohužel dost sledovaní revizními lékaři OSSZ a každou neschopenku musí dostatečně zdůvodnit. Takže se musím Tvé gynekoložky trochu zastat. Věřím, že to nemyslela nějak zle, prostě jenom nemůže PN napsat preventivně… Rozhodně ale netaj své pocity v dalším průběhu - a možná budeš ještě mile překvapena, pokud zjistíš, že se Tvoje doktorka snaží vše vyřešit…

Viťka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
19.8.05 15:27

LiLu,
jestli tě doma nenechá, změň doktora. Pomalu všechny těhulky co znám šly po 12. týdnu na neschopenku a užívaly si těhu pěkně doma. Doktoři jim to vždy sami nabídli a to i bez nějakých závažných důvodů. Už jen to, že děláš ve škole a všude okolo pobíhají dětičky, který jsou věčně marod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
19.8.05 16:29

No, Lilu, to máme asi toho samýho doktora :(
Já teda pracovala celé těhotenství a bylo to v pohodě (taky jsem učitelka, na speciální škole). Ale pak jsem asi v 6. měsíci měla pár dní, které jsem prozvracela… Před dětma je to děsně fajn utíkat na záchod s rukou na puse:(( Ten den jsem byla u doktora dopoledne i odpoledne a stěžovala si na to zvracení …a on mi nejenže nenabídl neschopenku (sama si o ní říkat mi bylo blbý), on jenom řekl: no, to můžou být játra. A poslal mě domů! Vzali mi krev, játra to nebyla. přešlo to samo.
Tenkrát jsem na něj měla vztek, on je vůbec takový prapodivný .. no, to je fuk.
Ale k tomu, co tu zaznělo, že snad všechny maminky si užívají těhotenství doma na neschopence… Jéžiši, to já bych se doma zbláznila. Jenom sedět a pozorovat se??? Podle mě je lepší (samozřejmě pokud jste fit a v pohodě a cítíte se na to) trávit těhotenství nějak smysluplněji :wink:

Baghira a Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
19.8.05 16:36

Ahoj Lilu,
souhlasim s holkama, zmen doktora, me taky nechal doktor doma od zacatku tehotenstvi, protoze ma prace s briskem nejde vykonavat a v praci mi to taky doporucili. Nejprve nevedel jakou diagnozu napsat, i kdyz na zacatku mi bylo dost zle, ale pak me nechal v pohode doma. Oni maji za neschopenky penize, tak nechapu, proc to zbytecne komplikuji tehulkam.
Tak at ti to vyjde.
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
19.8.05 18:18

:D Děkuji za vaše rady a reakci vůbec,

praktickou lékařku jsem také zkoušela, ale ta se mi vysmála, prý jsem v teple a čisťoučku, nemám si plést nemoc a těhotenství.
Já se samozřejmě doma nechci flákat, dělám ještě přítelovi administrativu a vyřizuji co se dá. Také ředitel mi sám navrhnul ať zůstanu doma, akorát se vrací jedna učitelka z MD takže by za mě vzala celý úvazek. Učím také tělocviky a praktické předměty, kde určitá nebezpečí hrozí. Hlavně nemám psychicky na to řešit problémy s dětmi a rodiči. Učím v šestém ročníku a ve třídě mám téměř 30 dětí…

No už to nebudu rozmazávat. Příští týden jdu na prohlídku tak to ještě zkusím s paní doktorkou rozumně probrat.

Moc děkuji a přeji poklidné a šťastné těhotenství a mateřství. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
19.8.05 20:13

Neschopenka

Ahojky, nedá mi to taky nezareagovat…

Po pár týdnech těhu se mně sám Dr. zeptal jestli nechci zůstat doma, a já protože to bylo na začátku léta jsem říkala že bych léto pokazila koleginím v práci, protože by musely chodit za mne, ale za dva měsíce jsem se měla vdávat, tak jsem říkala tak pak by to bylo i fajn.. Měla jsem sice kancelářskou práci, kde jsem seděla od sedmi do sedmi, ale práve v období oběda nejnáročnější a nestíhala jsem jíst, takže jsem nepřibírala, a Dr. mne strašil.. A když jsem byla těhule necelé 4 měs, zeptala jsem se ho jestli bych nemohla zůstat doma, hned vyplňoval neschopenku, a že je to pro mne nejlepší, at si odpočívám, připravuji si výbavičku a užívám klidu dokud je.. a hlavně těhotná budu jednou dvakrát za život tak at si toklidu užívám !A i přes to, že jsem poslední měsíc vyloženě proležela a prospala porodila jsem o měs. dřív, takže jsem ráda že jsem doma byla a dopadlo to nakonec takto.. S příchodem ďáblíka jsem byla ráda že jsem se na něj v klidu připravila a vše si nachystala v klidu ještě bez pupku, protože poslední měsíc mateřské bych už asi těžko radostně lítala po obchodech …

Andrea a Jáchym 7 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
19.8.05 20:57

LiLu a co zkusit říct dr. že zvracíš,omdlíváš,apd.?To ti nemůže dokázat.Případně,že by ti to potvrdila škola?!Že v hodinách omdlíváš a zvracíš a nemůžeš tedy vykonávat svou práci,a že se jim to nelíbí?Já jen vím,že můj dr. mi neschopenku dal,kvůli mé práci!!,ale nabádal mě abych dodržovala vycházky,že mě nijak neomluví,pokud nebudu doma a že nechce nepříjemnosti.Aby mě někdo neviděl venku,když tam nemám být.Přeji mnoho štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
19.8.05 21:23

Ahojky,

opravdu Lilu, být tebou, změním lékaře. Já své gynekoložce už od začátku naznačovala, jak mi je zle atd,ale ona jen mávla rukou - těhotenství není nemoc a na nevolnost si vemte rennie. Pracovala jsem na směny (ne noční),které běžně končily i v deset,jedenáct a pak 35 km ještě cesta domů autem (řídila jsem). Běžně třeba 6 dní v kuse,1 den volna,3 dny a 2 dny volna. No,vydržela jsem to 2 měsíce,pak po návratu z dovolený šla k obvoďačce s průjmem a jen tak mezi řečí zmínila,že jsem těhu.A hned,jestli chci neschopenku,tak jí napíšem,ať přijdu. No, za měsíc a půl jsem tam naklusala.Hlavně kvůli tomu stresu za volantem,blížila se zima a náledí a já nechtěla riskovat,že kvůli nějakýmu ješitnýmu řidiči, který jezdí jak p…e o to malé přijdu. Tohle gynekoložka nechápala.Kdybych třeba měla tu samou práci v místě bydliště,asi bych vydržela do oficiální mateřské.Je fakt,že s chřipkovými bacily jsem do styku nepřicházela. A taky je něco jiného stát a sedět,já měla sedavou práci. Být tebou,tak toho dr změním,ale za někoho,o kom víš,že je benevolentní…třeba na doporučení známé,která mu o tobě předem řekne,oni maj způsoby,jak to odůvodnit, třeba bolesti zad atd. Těhotenství mi uteklo jak voda,vůbec jsem se nezastavila a díky vycházkám vše potřebné zajistila. Ahoj a přeji zdravého mimíse

Vendy a Kristýnka 4,5 m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
19.8.05 21:38

Ahoj LiLu,

taky přidám trochu povzbuzení, Já jsem se v práci taky cítila nedobře, hlavně kvůli tomu že jsem nemohla dělat to co před těhu. Zvedat těžké věci. A tam kde mě převedli byla děsná kolegyně. :x
Tak jsem v pátem měsíci prostě doktorce řekla že jsem omdlela v práci a že se bojím abych nějak neublížila mimi. A byla jsem na neschopence hned. A to mi ji doktorka taky nechtěla ze začátku dát. :(
A je to opravdu lepší být v klidu doma, rozhodně nelituji. :wink: Je něco jiného když člověka práce baví a nemá problémy. Ale stresovat se každý den a ještě k tomu nic jiného nestíhat je podle mě nesmysl. :roll: Užij si těhotenství opravdu je to poprvé a naposledy, protože až budeš po druhé těhotná tak už to nebude takový klídek s malým neposedou. Pa pa Iva. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
19.8.05 22:49

ahojky,

musím se připojit k vaší diskuzi. Když jsem před pěti lety otěhotněla, pracovala jsem jako fotolaborantka. Naše pracovní podmínky byly opravdu nezáviděníhodné. V malé laboratoři byly dva minilaby na zpracování fotek a vyvolávačka filmů. Do všech těch strojů se během dne musela lít chemie - vývojka, bělič, atd. které jsou silná dráždidla a vydávají strašný zápach (kdo někdy byl v laboratoři, ví o čem mluvim). Já sama jsem s nimi pracovala pouze v rukavicích, ale znám lidi, kterým nevadilo sahat na ně holýma rukama :roll: Jelikož musí filmy i fotky rychle schnout, bylo v celé místnosti šílené vedro, v létě i přes 30 stup ňů. Takže v kombinaci s výparama z chemie to bylo silné kafe pro každého, kdo tam přišel. Okno jsme si otevřít nemohli, protože tam žádné nebylo a odsávání vůbec nepomohlo (jestli teda vůbec někdy fungovalo).
Když jsme si několikrát u majitele firmy stěžovali, že se nám dělá z toho
smradu (když to tak napíšu) špatně, odpověděl, že prý je ta chemie neškodná!!!!! Ha,ha
Ale na otázku, co máme dělat, kdybychom byly těhotné řekl, že by nám měl dr. napsat neschopenku.
A to je právě kámen úrazu. Když jsem teda otěhotněla a dr. popsala, jak to u nás v práci vypadá, tak mi tu PN vůbec nechtěla dát. Prý si to nedávno zjišťovala a těhotenství to vůbec nevadí. A to se všude píše, by těhotné neměly pracovat s chemií. Nakonec jsem ji ted přesvědčila tím, že tam zvedáme docela těžké věci a děláme i noční. Tak mi PN teda napsala.
Ale proč to vlastně píšu:
Asi dva roky po mně otěhotněla kolegyně, která chodila ke stejné dr. jako já. A ona jí tu neschopenku nedala!!! Prý už se to zpřísnilo a mohla by na ni přijít kontrola a ještě by musela zaplatit pokutu (asi za to, kdyby jí tu PN dala zbytečně).
Kolegyně nakonec přešla k jiné dr. která jí PN vystavila naprosto bez problémů.
Tak nevím, co si o tom mám myslet.
Asi opravdu záleží na člověku.
Ale zajímalo by mě, jak by se dotyčná dr. tvářila, kdyby se, nedejbože, kamarádce narodilo postižené dítě a prokázalo by se, že je to důsledek působení chemií.

Doufám, že se na mě nikdo nezlobí, že je můj příspěvek tak dlouhý, potřebovala jsem si ulevit :?

Tak pohodové těhotenství Peggi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
20.8.05 10:53

Jsem take na neschopence (po KET). Do prace bych rozhodne nesla, je to zbytecne stresujici a s rannimi nevolnostmi do MHD a pak zpet a litani v praci - to asi neni pro mimi to prave orechove.
Musim nesouhlasit s Baghirou - nejde o to sedet doma a pozorovat se!, me prijde nahodou moc smysluplne si zjistovat ruzne informace, odpocivat, vzdelavat se V KLIDU DOMOVA a tesit se. Rozhodne si tehotenstvi hodlam uzit maximalne, treba je to prvni a posledni v mem zivote.

Tobe preji,aby se tvuj gyndr. co nejdriv rozmyslel a neschopenku ti napsal. Muze ti dat i neomezene vychazky, abys nebyla upjata na jeden nebo dva terminy denne.

Hodne stesti vsem

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí