Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zoe1 taky se mi zdálo, že ji trochu pomohlo, když jsem jí nadzvedla kousek nad zem, aby ji visely ruce a nohy a dělala s ní ten lezoucí pohyb.Jako taky to u nás není žádná sláva, ale když hodně chce, tak kousek uplazí. Spíš zkouší na kolínka a taky pak couvá.
Připadáš mi naopak skvělá máma. Snažíš se, zajímáš se o dcerku, uklidňuješ ji zpěvem. Řekla bych, že to třeba jen bude taková fáze v jejím vývoji, která brzy pomine.
V tomhle veku, kdy toho deti jeste moc neumi, ale uz vnimaji, je to holt problem. Chteji zabavit, nudi se…Ja mivala nekolik mist doma, kam se dala umistit. Hraci deky, houpatko, ale i noseni tak, at vidi co delam…proste jsem to prostridavala, aby se vjemy menily. Nikdy jsem neprispechala na prvni brblani, dala jsem tomu chvilku, at se snazi sama, ale dlouhy rev rozhodne ne. Nosit v nejakem satku nebo nositku klidne muzes i jako tehotna.
@Aradhell píše:
Ječí, protože jí už nestačí jen ležet, ale nic víc ještě neumí. Nošením toho moc nevyřešíš - dostává to co chce bez pohybu. Já skoro nenosila, dítě si vyhrálo na dece, pokud se chtěla pohybovat a moc jí to nešlo, vztekala se chvíli a pak se s tím snažila něco udělat. Zkus ji položit bez podložky rovnou na zem, jestli se jí nebude po holé zemi plazit lépe - dečky většinou kloužou. Sedí už? Co houpátko? Židlička, ze které by měla výhled? Já posazovala do židličky před akvárko, nebo před okno - zabavilo
Sedět neumí.. a to ani pasivně. musela by být chycená za mé prsty a pak by se udržela, takže sed nepřichází uvahu. V houpátku v pololehu chvilku vydrží ale i tam se začne vztekat ..kope chybí pohyb. Sedět by chtěla.. pokud ji mám na klíně v polosedu zejména na návtěvě tak je vysmátá jak lečo.. má přehled.
Jinak díky za odpovědi.. onaje obecně dost dráždivá.. nemá ráda oblekání obzvlášt cokoliv přes hlavu. Prostě to budu muset brát tak jak to je, obrnit se. Za pár týdnů začneme jezdit na plavání třeba ji to taky nějak pomůže. Ona by na to fyzicky měla si myslím ale tím jak jde do vzteku tak se zasekne a jen jde křečovitě do letadla a řve.
@ludmilaadamkova Slyšela jste někdy pojem KISS Syndrom???Zkuste si najít odkaz,už je toho na internetu celkem dost…připomnělo mi to,že je malá dost dráždivá a nesnese oblékání věci přes hlavu…zkuste o tom něco přečíst
@ludmilaadamkova tak oblekani v jedno obdobi vztakalo i tu nasi, pres hlavu, rucicky, zmitala se rvala - smula, oblect se musi. Po chvili to preslo. Nase take jeste nesedela na 100% sama, ale zacinali jsme s prikrmy a na ty musela byt v zidlicce nebo kresilku, aby se dala nakrmit (sedela tam prave v takovem polosedu pololehu). No a ty delas co, kdyz se zacne vztekat?
@ludmilaadamkova My na plavání jezdíme už od čtvrtého měsíce a zdá se mi dost zpevněná, ale taky se pořád vzteká a neví si rady, jak začít lézt nebo aspoň plazit, takže nám na toto plavání vůbec nepomohlo
a řev taky když ji oblíkám, to vždycky a úplně že všeho nejvíc nesnáší čepice.
@Aradhell zazpivam ji rozptylim zkusim chrastitko, rikanku, zmenu stanoviste, nekdy pomizule jit si udelat piti a mezitim se uklidni, nekdy dam cucnout caje, nekdy musim vzit do naruce a houpat.. v nejhorsim zavinout houpat a susat nebo zpivat ukolebavku podle miry jejiho stavu.
Jsem neschopná matka… Tohle mám poslední dobou pořád v hlavě. Mám 10ti měsíční dítě - nechce jíst, nepije, pořád kňourá, špatně spí, chce pořád nosit, je opožděná ve vývoji, při cvičení nespolupracuje.
Snažím se jí maximálně věnovat, zkouším všechno možné, ale nic mi nejde. Jinak taky nic nestíhám (domácnost, partnera, sebe samotnou), jsem vyřízená, v poslední době často brečím, dneska jsem si po 2 letech musela zapálit
Nejhorší je, že už začínám být na to malé stvoření ošklivá, a to fakt nechci.
Neříkejte mi, že je to normální, to by byly blázince plné matek. Co mám prosím dělat? Není nějaký manuál jak být dobrou mámou a nezbláznit se?
Ale ono je to fakt často normální. Přidej si k tomu buzení 18× za noc a doma hodně živýho tříleťáka, co potřebuje každý den hodinu rehabilitace a máš můj život před třema rokama. Chápu, že je to šílený, ale přejde to, neboj…
. Na blázinec jsme z toho všechny, ale kupodivu nás příroda vybavila velkou dávkou výdrže.
@Janli ty vo. e,nekolikrat jsem ti vlezla na profil ve snaze rozkliknout vedlejší diskusi. Vzdy jsem skoncila u tebe. Ne, ze bych te nemela rada, ale stacilo mi
![]()
@Anonymní píše:
Jsem neschopná matka… Tohle mám poslední dobou pořád v hlavě. Mám 10ti měsíční dítě - nechce jíst, nepije, pořád kňourá, špatně spí, chce pořád nosit, je opožděná ve vývoji, při cvičení nespolupracuje.
Snažím se jí maximálně věnovat, zkouším všechno možné, ale nic mi nejde. Jinak taky nic nestíhám (domácnost, partnera, sebe samotnou), jsem vyřízená, v poslední době často brečím, dneska jsem si po 2 letech musela zapálitNejhorší je, že už začínám být na to malé stvoření ošklivá, a to fakt nechci.
Neříkejte mi, že je to normální, to by byly blázince plné matek. Co mám prosím dělat? Není nějaký manuál jak být dobrou mámou a nezbláznit se?
Ono je to fakt normalni. Mam dve deti a obe jsem mela porad za zadkem. Mladsi byla hyperaktivní, uz v deseti mesicich behala po bytě, vsude vlezla, kazdy se bal ji hlidat. Manžel bezne pracovne 14dni v kuse pryc.
@Anonymní píše:Žádný návod není. Jsi dobrá máma. Potřebuješ jen chvilku čas pro sebe. Klidně i kdybys měla zaplatit hlídání. Tu hodinu to bez tebe malá vydrží a budeš v klidu.
Snažím se jí maximálně věnovat, zkouším všechno možné, ale nic mi nejde. Jinak taky nic nestíhám (domácnost, partnera, sebe samotnou), jsem vyřízená, v poslední době často brečím, dneska jsem si po 2 letech musela zapálitNejhorší je, že už začínám být na to malé stvoření ošklivá, a to fakt nechci.
@Anonymní píše:
Já až teď, skoro dva měsíce po narození druhého dítěte, pochopila proč si švagrová zakázala veškerý alkohol. Dle jejich slov nepije, aby se z ní nestal notor. Právě kvůli těm stresům a nervům co za den jako matka dvou dětí má.
Blázince nejsou plné matek jenom proto, že si většinou najdou nějakou únikovou strategii. Některé se přežírají, jiné cvičí, jiné pijí alkohol, další se zaměstnají nějakou činností… výběr nechám na tebe
A hlavně… vždycky je tam to světlo na konci tunelu, že jednou bude líp.
Docela nedávno jsem četla na internetu o hnusném pokusu na krysách, který kdysi provedl Curt Richter. Vzali je a dali je do takových válců kde byla voda. Krysy nedosáhly na dno a nemohly se ani dostat ven. Všechny se utopily v průměru do 15 minut.
No a podruhé ty krysy vytáhli těsně předtím, než to vzdaly. Osušili je, dali jim čas na odpočinek, najíst… a pak je tam vrátili. A ty krysy vydržely šlapat až 60 HODIN, než se utopily. Zdá se, že naděje dává všem druhům šanci provést neuvěřitelné věci… A my máme fakt reálnou šanci, že bude líp
Takže vydrž…