Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nase mala je asi zvlastni pripad…od malicka nesnasi byt cimkoli prikryta. Zkouseli jsme kde co, perinu, deku fleecovou, deku bavlnenou, jenom povlak z perinky, spaci pytel… a nic. Do peti minut je vzhuru a rve. Nemame v loznici zadny hic, spis zimu, cca 18 stupnu v zime, v lete je to horsi, ale vedro tam rozhodne neni. Spi v overalku z Tesca, zkousela jsem i dat ji spat vice nalehko, kratky rukav, jestli se nenecha prikryt a nic. Akorat byla ledova. Ke vsemu jeste spi NA perine, nesnese matraci samotnou - ma kokosovou s pohankou. Tuhle u nas byla tchyne a kdyz to videla, tak byla velmi prekvapena…a co mam asi tak delat, ze? Takze v zime, v lete, mala spi proste na perine bez prikryti. Nechci zadnou radu, s tim asi nic nenadelam, ale zajimalo by mne, jestli to tak nekdo tak ma, ci mel a kdy to preslo a prcek zacal spat „normalne“.
píšeš o nás ne?
Syn i dcera naprosto stejný. Na přikrytí jsem vyzkoušela všechno. Povlaky, flaušky, naducaný peřiny, pak i jenom plochý polštářek přes záda…NIC!!! Do pět minut vzteklý vzhůru! Občas ji teď ošulím maličkým polštářkem přes záda z rychlozavinovačky, ale to je tak do půl hodiny vzhůru.
Oba spali v overalech, zkoušela jsem jako ty, krátký rukáv…NIC! Jen ledový dítě.
U syna mi to nevadilo, nebýval nemocný, ale dcera je samá rýma, tak mě to docela točí.
Nevím, co s tím…ale asi nic.
Syn se začal přikrývat, když mu bylo asi ke dvoum rokům, trošku přikrytí v zimě snesl ve chvíli, kdy měl nahatý nohy, chodidla a nohy. Jak dostal ponožky, odkopal se. Což chápu, já sama taky nemám ráda ponožky a peřinu, prostě „dole“ musím být naboso.
Zatím si ale netroufám nechat roční dcerku s nahatejma nohama, to by asi zmrzla.
No já nevím, četla jsem na tohle hodně nářků, rady vyzněly asi takové, že kdyby dítku byla zima, přikryje se.
Snad jo, ale synovi jsou čtyři a přikryje se fakt jen v nouzi nejvyšší, jinak je vylezlej nad peřinama, ale zase aspoň někdy usíná zavrtanej v peřinách. No ale usne, za půl hodiny se otočí a odkryje.
NiKi
Tak u nás je to úplně stejně. Malý spí pořád bez peřiny, prostě na sobě nic nesnese. Vždycky vydrží akorát chvíli přikrytý večer když tvrdě usne, asi tak hodinku, ale když pak jdeme spát my tak už je odkrytý. Pořád se ho snažím přikrývat, ale do pár minutek je zase odkopaný. Vůbec to nemá smysl. Ať dělám do dělám vždycky se odkope. Taky nemáme v ložnici v zimě nějak zvlášť teplo, většinou kolem 20, v létě tam ovšem bývá i 27.
Když byl menší tak býval v noci hodně studený, ručičky a nožičky jak led. Ale stejnak se přikrýt nenechal. V poslední době už ale vůbec studený nebývá, je pěkně teploučký… ale ani tak mi to nedá a pořád ho přikrývám a přikrývám…
jj, starsi dcera dela to same. Vyresila jsem to tak, ze do nejakych dvou let jsem ji pres pyzamo na noc oblekala jeste fleesovy overal, aby ji bylo teplo.
Ted ma 4 roky, porad spi na dece, ale pod pyzamem ji staci tilko, aby se nenachladila. Pokud ho nema, tak rano kasle.
Nedelam si iluze, ze by nekdy spala prikryta. Moje mama je dodnes uplne stejna. Zatim co ja, bez tezke periny pres sebe neusnu.
Ahojky,tak kromě té deky pod sebou jsem to měla se svým synkem naprosto stejné.Když byl novorozenec tak jsem ho balila do péřového polštáře což asi bral jako oblečení,no a přibližně od 3 měsíců kdy už polštář byl malý jsme zjistili,že ho prostě nemůžeme přikrýt.Trvalo to cca do 3 let.A celé ty 3 roky jsme nedělali nic jiného,než že jsme ho v noci přikrývali a on se nám během minuty deky opět zbavil.
Starší přestal spávat NA peřině kolem 2 let. Mladší na peřině stále, asi to bude stejné ![]()
Martina
Klasika.
Starší dceru to přešlo s věkem, ale marně teď vzpomínám, kdy asi (je jí 9 let). Teď naopak potřebuje být zachumlaná a nejlépe zaleze i pod polštář. Když byla malá, jeden čas spala i v zimní kombinéze, páč byla nastydlá a udržet pod dekou nemožno. Mladší usne pod dekou, ale během dvou hodin jí má pod sebou a objímá jí, takže nejde vyprostit. Je ale fakt, že když je opravdu zima (na táboře ve stanu k ránu taky kolem 7-8 stupňů), zavrtá se a nevylézá - takže na tom, že při skutečné zimě se neodhrabou, asi něco je, ale ta hranice je o hodně dál, než by se která máma odvážila experimentovat.
Eva
U nás je to samé - Honzíkovi vadí jakákoliv peřina a odkope se.. hlavně také v postýlce cestuje, takže by na něm nic nevydrželo.
Spí v body + overalu z Tesca
. V zimě máme třeba i 16 st a v létě tak 20 st.
Naštěstí mu ale nevadí spací pytel, takže máme jeden extra dlouhý a doufám, že do dvou let vydrží.. Jen tedy nevím, co pak..do puberty v pytli asi těžko ![]()
Peřinu a polštář máme nevyuživou ve skříni ![]()
JO u nás zabralo v těch 3 letech přesunutí do vlastní velké postele a lákadlo v podobě velké peřiny a povlečení s Nemem. V „rybičkový posteli“ spal občas zavrtaný.
N.
Ahoj, u nás je to stejné. Spí v overalech s ťapkama. Přioblékám ji jen přes zimu. Loni, dokud bylo chladno, tak jsem jí dávala spací pytel, ale když se začala přetáčet, tak se do něj hrozně zamotávala. A letos v zimě jsem jí na normální overal dávala ještě fleecový overal.
Nachlazená ještě nebyla, takže to neřeším. Ale někdy si připadám jako krkavčí matka, když T. má jen overal a já ležím vedle ní - flanelové pyžamo, tlusté ponožky a dvojitou deku z dutého vlákna ![]()
Ahoj,
u nás to až do minulého týdne bylo stejné jako u všech. Nebude přikrytá a nebude. Od narození spala v zavinovačce, když z ní vyrostla tak ve spacáku a když jsem ji v zimě ještě přikryla dekou, tak se během okamžiku s řevem vzbudila.A tak až do minulého týdne.
Minulý týden se každou noc pročůrala, tak jsem ji brala k sobě do postele a spala přitisknutá ke mě (a tudíš i přikrytá mou dekou). Pak jsem ji začala preventivně přebalovat i v noci a do rána vydržela v postýlce.
Před 3 dny se opět pročůrala, ale spacák do večera neuschl, a tak jsem jí přikryla dekou. Byla nadšená, pořád šmejdila nohama, hladila rukama deku a již třetí noc spí pod dekou. občas je odkrytá, ale moc ne. Úplně mě to překvapilo, taky jsem počítala, jak jí budu šít pytle ještě v 10 letech!
Jen nevím jak projde až pojedem pod stan a bude muset být ve spacáku?!
Tak to neřešte a ono to přijde samo.
Maxiku, me to prave taky pripada, ze jsem jak krkavec, kdyz si uzivam pod perinou v teplicku zachumlana a mala spinka jenom v overalu na perine…ale vidim, ze nejsme sami (jak tvrdila tchyne), tak me to uklidnilo a neda se nic delat, na zimu ji koupim tedy fleece overal navrch. Dikyza odpovedi.