Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud jste z klinického hlediska zdravá, tak bych se obrátila na ajurvédu a nebo čínskou medicínu - právě s prohříváním a vnitřním ohněm pracují.
Jezte a pijte spousty zázvoru, skořice, hřebíčku a nebo chilli. Kupte a neb navařte zásoby silného kuřecího, či hovězího vývaru a noste si ho sebou v termosce místo čaje a popíjejte ho, pěkně horký, jen trošku osolený. Ideálně pokud bude kořeněný právě zázvorem, skořicí, česnekem chilli a podobně - něco jako vývar na pho, či jinou asijskou polévku.
Zkusila bych taky co udělá pravidelná návštěva sauny a trošku zvýšit pohyb.
čistě preventivně bych také jako upravu mikrobioty po antibiotikách bych si začala hlídat víc vlákniny - kromě klasiky, jako jsou celozrnné obiloviny a více luštěnin by to chtělo tak dvě lžíce namočených či pomletých slizutvorných semínek denně (chia/len/psyllium/bazalka/včelník).
Jo a je potřeba pořádně jíst, spíš výživná, než lehká jídla.
Promiňte, že to sem pletu, ale „zimouhrivost“ (zimouhřivost?), to je nějaké skutečné slovo? Google je z něj též vedle. ![]()
@Ou pohybu mam prave hodne a prijdu z prace s nemuzu se zahrat.Vadi me prechody do zimy atd. Myslim zda to nemohou byt hormony..v lete jsem mela samovolny potrat s naslednym zanetem.
@Anonymní píše:
@ireeenka nemoznost se zahrat
Ano, to je zimomřivost, to znám.
Ale nevěděla jsem, jestli je to jen překlep, nebo jestli i toto slovo existuje, ptž na googlu jsem nic nenašla, ale připadá mi, že už přede mnou někdo tohle slovo někdy použil.
@ireeenka píše:
Promiňte, že to sem pletu, ale „zimouhrivost“ (zimouhřivost?), to je nějaké skutečné slovo? Google je z něj též vedle.
spíš zimomřivost, ne? ![]()
@Anelaba píše:
spíš zimomřivost, ne?
Ne, zimouhřivost opravdu neexistuje
ale bavím se ![]()
Vyšetřoval někdo štítnou žlázu? Manžel zimou nikdy netrpěl, ale loni v zimě si pořád stěžoval. Až mě bylo divný, že v běžných zimních teplotách vytáhl i tu nejteplejší bundu, co jindy vezme 3× za zimu. Díky jiným příznakům se pak přišlo na hypofunkci štítné žlázy, ale ta zimomřivost je u toho taky.
Zdravím, měla jsem zimomřivost celý listopad, pomáhala jen horká vana, někdy jsem musela opakovat třikrát za den…
A dostatek tekutin prý upravuje tělesnou teplotu do normálu, tak jsem hodně pila. Srovnalo se to samo. Taky jsem dříve zimomřivostí netrpěla, a poslední roky… ![]()
Telo se dava dohromady po zanetu, dejte tomu cas nez se dostane zpatky do svych koleji.
A štítnou žlázu máte v pořáddku? Mně se pořád všichni smáli, jak jsem zimomřivá, vždy nosím tak o jednu vrstvu víc než ostatní atd. No a pak mi zjistili hypofunkci štítné žlázy, dostala jsem prášky, trochu to pomohlo i na ten věčný pocit chladu, ale taky žádný zázrak ![]()
A mas v poradku psychiku? Aby te zimomrivost dostala na uplne nervove dno, jak pises, mi prijde trochu moc. ![]()
Já mám to stejné, měla jsem také chronickou boreliózu, momentálně mi testy opakovaně vychází negativní tak snad
, ale kdy se mi zimomřivost fakt vrací, nebo ji mam nonstop, je když mam v těle nějakou infekci, teď jsem měla naposled zánět močáku, dobrala jsem antibiotika, ale furt mi je zima, dokonce mám po dvou hodinách sezení v kanceláři úplně fialové nehty a kolegové se mi smějou
přitom topení na maximum…mě na to trochu pomáhá heřmánkový čaj…jinak jsem přemýšlela, jestli se nemám pořídit nahřívací láhev, nebo plyšáky a mít to na sobě v kanclu…jinak v létě když jsou třicítky, nebo letos jak byli extrémní vedra, všichni pomalu padali a mě bylo akorát ![]()
Ahoj snad najde tady radu, a nebo vase zkilusenosti.Jsem uz uplne nervove na dne. Trpim abnormalni zimouhrivosti, a nkdy jsem na to netrpela.Vse je asi mesic zpatky po zanetu mocovyho mechyre.pote mi nasly prilotilatky na borelie a prelecena mesic doxybene a dalsi tyden opet to same a duomo na 14 dni. podle krve jsem zdrava, a uz nemam ani protilatky…Uz nevim kam se obratit. ubiji me to:-(