Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně dcery.Máme problém se soustředěností ve škole i doma. Není schopná jakékoliv samostatné práce, musím nad ní neustále stát, aby něco dělala a když na chvilku odejdu z místnosti, okamžitě přestane pracovat a zabývá se nesmysli, když ji napomenu, je drzá a nepřiměřeně reaguje:řve, dělá hysterické scény pomalu před každým úkolem a vzhledem k tomu, že mám ještě čtyřletého syna, tak nemohu stále nad ní stát. Problém není jenom co se týká práce do školy, ale i běžných činností: snídaně, čištění zubů a včasný odchod do školy. Neustále ji musím popohánět, aby něco dělala, jinak by do školy dorazila až na oběd. Stále do kola a každý den ji musím připomínat banální věci: ukliď si oblečení, nehopsej, dělej si úkoly atd. U úkolu je schopná sedět půl dne, protože je líná přemýšlet.To, že má zatržené taneční kroužek, PC atd. je jí jedno.To samé je ve škole, není schopná samostatné práce, ze 60 příkladů vypočítá 4, protože kouká po třídě a co kde opsat. Přitom doma téměř vše spočte, bez větších problémů. Nevím si rady, je to dost vyčerpávající a já se přestávám ovládat, když je to stále dokola a každý den scény. Dceři je deset let a chodí do čtvrté třídy.
Byla taková vždycky,nebo až teď. Řekla bych,že je hyperaktivní a u takových dětí je nutné dodržovat určitý režim,jen nevím,jestli už u tvé dcery není pozdě.
Můj syn byl taky poklad,ale od mala měl nějak nalajnovaný co teď a co potom.Naučil se to,takže třeba věděl,že hned jak přijde ze školy,napíše si úkol,nachystá si věci na druhý den.....
Chvilku mu to trvalo,ale když pak venku viděl,že kamarádi musí dřív domů,protože musí dělat to,co už on má dávno hotové,tak sám zjistil,že je lepší si to udělat hned.
Musí na to přijít sama co je lepší.Tresty,hulákání ani zákazy na tyto děti neplatí,je jim to jedno.
Zakážeš kroužek,no tak co,bude si doma hrát,nebo ještě líp zlobit.
Co tak vyhledat odbornou pomoc,třeba v pedagogické psychologické poradně.Poradí ti.
nepíšeš jestli je taková už před nástupem do školy.. nebo se to nějak zhoršuje…
co na to říká učitelka ve škole? asi bych navrhla nějaké vyšetření určitě by vám poradili co se za tím jejím nesoustředěním skrývá… a poradí co nejlépe s tím…
jinak věřím, že to nemáš lehké, proto bych to řešila co nejdříve.. ![]()
Právě čtu výbornou knihu, Respektovat a být respektován. Začala jsem teprve včera, ale hned na začátku je to, že nemá smysl dítěti říkat, co má dělat a stát nad ním, ale je třeba ho naučit zodpovědnosti, aby to dělalo samo. Jsou tam modelové věty, co říkat místo našich starých stereotypních. Jde o změnu komunikace. Je jasné, že ji chceš naučit dělat věci správně, ale ona odmítá tu formu. A děláme to tak skoro všichni, protože jsme tak taky byli vychovaní. ![]()
Bude to běh na pěkně dlouhou trať, ale přesto to chci zkusit. ![]()
Pokud se nesoustředí, vůbec to nemusí být tím, že nechce, ale prostě to neumí a nemůže za to. Může mít poruchu učení. vzala bych jí do pedagogicko-psychologické poradny, tam jí vyšetří a poradí co s ní. Sama vidíš, že tvůj přístup včetně zakazování celkem nikam nevede, takže bych se dceři na tvém místě snažila pomoci.
Dobrý den, právě jsem si přečetla Váš článek s nesoustředěním a u nás je úplně stejný problém. Chtěla jsem se Vás zeptat jak to s Vámi pokračuje, popřípadě poradit.
Děkuji za odpověd. Z
elmíno přesně to jsi posala dělá moje dcera taky je to uplně stejné už si nevím rady je ji 9a doma mám ještě 3letou dceru.
dřív taková nebyla až posl. dobou se to stupnuje nevím jestli je to tím čím je straší jsou na ni kladeny větší nároky
nebo jestli přichází do puberty
Nemyslím si , že je to tím, že jsou kladeny větší nároky. Já měla daleko víc starostí a povinnosti když jsem byla dítě. Přijde mi hodně divné když musím 12 letého kluka hlídat jestli si umyl zuby,a hlídat ho aby včas šel do školy atd.
… Jsou to přece normální lidské věci, které ho učím od mala.
no přijde mi že dnešní děti to berou všechno jinak něž než my dřív
hm tak to taky nevím ptala jsem se na to i ve škole jeji učitelky poradila mi že nemám ustoupit,když ji řeknu že má něco udělat tak si při tom stát a neustoupit a naopak něteré věci jak odmlouvání a brblaní dělat že neslyším nereagovat no uvidím jestli to pomůže,taky říkala hlavně žádne zákazy tím se prý ještě zhorší a víc se zatvrdí a snažit se jednat v klidu
ZuzaM píše:
Pokud se nesoustředí, vůbec to nemusí být tím, že nechce, ale prostě to neumí a nemůže za to. Může mít poruchu učení. vzala bych jí do pedagogicko-psychologické poradny, tam jí vyšetří a poradí co s ní. Sama vidíš, že tvůj přístup včetně zakazování celkem nikam nevede, takže bych se dceři na tvém místě snažila pomoci.
Chtěla jsem se zeptat: Myslíte - případně máte někdo zkušenost - že nastane porucha učení až ve 12-ti letech? když dřív problém nebyl kromě vyrušování žádný…?