(NE)Spánek 6 m dítěte, už nevím, jak dál...

Anonymní
28.7.23 11:49

(NE)Spánek 6 m dítěte, už nevím, jak dál...

Dobrý den, prosím vás o radu nebo vaše zkušenosti. Máme 6 měsíčního chlapečka, je to naše první dítě. Od narození neměl problém se spánkem, vždycky usínal u prsa (pak jsem ho odložila do postele) nebo usnul v kočárku na procházce, doteď je plně kojený + polední příkrm.
Asi od 4 měsíce začal nesnášet kočárek (i autosedačku, šátek, nosítko). Ze začátku jsem se to snažila zlomit a dál vozila, ale končilo to vždycky tak, že jsem utíkala domů s hysterickým křikem malého. Pak vzal na milost nosítko, ale dopadalo to stejně, jen místo utíkání domů s kočárkem, jsem ho při křiku dala do nosítka a šli jsme domů, neusnul v něm. Takže jsem to s kočárkem jednoduše vzdala. A usínání probíhalo jen v posteli u prsa. Pak už mu prso přestalo stačit a usínal pouze po úvodním křiku na rukou. A teď opět před cca 2 týdny změna, na rukou neusne, pláče, vzpírá se. Takže usne pouze totálně vyřízený v posteli a uspávání probíhá tak na 3×.
Pro příklad popíšu dnešní dopoledne. Vstával okolo 6 hodiny, první únavy jsme si na něm všimla něco po 9, zkusila jsem ho uspat, nešlo to (opět jen pláč), vzdala jsem to a v posteli jsem mu ukazovala knížky, za cca 40 min jsem to zkusila znovu (knížky ho už nezajímaly, jen si třel očička), opět jen hrozný křik. Tak jsem si s ním chtěla jít hrát na podložku, hračky ho už samozřejmě nezajímaly, na bříšku pokládal hlavičku a celou dobu jen mrčel a byl nespokojený. Takže na potřetí jsem ho zkusila uspat a to už únavou prostě odpadl (to bylo už 11h). A takhle dopoledne spinká třeba 20 min, max 45. A odpoledne jedeme nanovo. Přes den má pouze dva spánky, odpolední spánek bývá delší, doteď max do hodiny, poslední dva dny spal 2 hodiny, večer problém s uspáváním není. Ještě dodám, jinak je to spokojené, věčně vysmáté miminko, které krásně prospívá, ale jak přijde únava, je to horor.

Nemáte někdo prosím nějakou radu, zkušenost, prostě cokoliv?

Omlouvám se za anonym, hodně jsem tady přispívala s osobními problémy pod přezdívkou a nechci, aby si mě rodina a kamarádky s přezdívkou spojily.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16311
28.7.23 11:55
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím vás o radu nebo vaše zkušenosti. Máme 6 měsíčního chlapečka, je to naše první dítě. Od narození neměl problém se spánkem, vždycky usínal u prsa (pak jsem ho odložila do postele) nebo usnul v kočárku na procházce, doteď je plně kojený + polední příkrm.
Asi od 4 měsíce začal nesnášet kočárek (i autosedačku, šátek, nosítko). Ze začátku jsem se to snažila zlomit a dál vozila, ale končilo to vždycky tak, že jsem utíkala domů s hysterickým křikem malého. Pak vzal na milost nosítko, ale dopadalo to stejně, jen místo utíkání domů s kočárkem, jsem ho při křiku dala do nosítka a šli jsme domů, neusnul v něm. Takže jsem to s kočárkem jednoduše vzdala. A usínání probíhalo jen v posteli u prsa. Pak už mu prso přestalo stačit a usínal pouze po úvodním křiku na rukou. A teď opět před cca 2 týdny změna, na rukou neusne, pláče, vzpírá se. Takže usne pouze totálně vyřízený v posteli a uspávání probíhá tak na 3×.
Pro příklad popíšu dnešní dopoledne. Vstával okolo 6 hodiny, první únavy jsme si na něm všimla něco po 9, zkusila jsem ho uspat, nešlo to (opět jen pláč), vzdala jsem to a v posteli jsem mu ukazovala knížky, za cca 40 min jsem to zkusila znovu (knížky ho už nezajímaly, jen si třel očička), opět jen hrozný křik. Tak jsem si s ním chtěla jít hrát na podložku, hračky ho už samozřejmě nezajímaly, na bříšku pokládal hlavičku a celou dobu jen mrčel a byl nespokojený. Takže na potřetí jsem ho zkusila uspat a to už únavou prostě odpadl (to bylo už 11h). A takhle dopoledne spinká třeba 20 min, max 45. A odpoledne jedeme nanovo. Přes den má pouze dva spánky, odpolední spánek bývá delší, doteď max do hodiny, poslední dva dny spal 2 hodiny, večer problém s uspáváním není. Ještě dodám, jinak je to spokojené, věčně vysmáté miminko, které krásně prospívá, ale jak přijde únava, je to horor.

Nemáte někdo prosím nějakou radu, zkušenost, prostě cokoliv?

Omlouvám se za anonym, hodně jsem tady přispívala s osobními problémy pod přezdívkou a nechci, aby si mě rodina a kamarádky s přezdívkou spojily.

Nemá koliku? Nerostou mu zoubky? Vypadá to možná na nějaký problém, se kterým se trápí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 12:00
@Dahlia0409 píše:
Nemá koliku? Nerostou mu zoubky? Vypadá to možná na nějaký problém, se kterým se trápí :think:

Děkuji za odpověď. Když není unavený, nepláče, je spokojený. Opravdu jen když na něj přijde ta únava, začíná kolotoč křiku :(

• Citovat
  • Upravit
5913
28.7.23 12:06

A nezkusila si jej dát spát dřív než na něj ta únava přijde? Třeba jen přetažený a pak má problém usnout. Jinak první dcera spala jen 2×max 30 minut přes den taky a to pouze v jedoucím kočárku. Takže na tom nic zvlášť není. Každé dítě má jiný rytmus, druhá dcera je taky úplně jiná, má jiné návyky a jiný styl usínání. Plus jak se píše výše mohou to být zuby, bolest kostí atp. Přestože pak v průběhu dne je v pohodě, tak jak leží je mu to třeba nepříjemné stejně jako nám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16311
28.7.23 12:09
@Martha03 píše:
A nezkusila si jej dát spát dřív než na něj ta únava přijde? Třeba jen přetažený a pak má problém usnout. Jinak první dcera spala jen 2×max 30 minut přes den taky a to pouze v jedoucím kočárku. Takže na tom nic zvlášť není. Každé dítě má jiný rytmus, druhá dcera je taky úplně jiná, má jiné návyky a jiný styl usínání. Plus jak se píše výše mohou to být zuby, bolest kostí atp. Přestože pak v průběhu dne je v pohodě, tak jak leží je mu to třeba nepříjemné stejně jako nám…

Ano, i tím to může být, že je dítě přetažené, takže o to více křičí a nemůže spát :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
28.7.23 12:16

Zkus ten první spánek dřív. Prostě mu udělej kratší bdělé okno mezi nočním a prvním spánkem. Dětem se tak líp usíná.

• Citovat
  • Upravit
3021
28.7.23 12:18

A kdy chodí večer spát? Budí se v noci?
Radu nemám, jen ujištění, že jak se to změnilo před dvěma týdny, tak se to časem změní zase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
28.7.23 12:19

S tím křikem v kočárku, v autosedačce to máme stejně od dceřiných 5m. Od jejího půl roku jsme kočárek už nevytáhli a cestu autem se snažíme přežít.
Teď má 18m a naštěstí už alespoň jde po svých, ale na procházky a výlety to není. Ujde třeba 100m, pak se nese a pak zase 100m a tak dokola. Je hodně nerada omezovaná. Už jako mimino nechtěla být ani v šátku a nikdy nevzala na milost ani houpátko. Teď v létě nechce být v bazénu ani v kruhu nebo mít rukávky.

S tím spánkem si pamatuji, že jsme měli podobné období. Pak jsme zkusila dceru dát spát cca 2 hodiny od probuzení a klaplo to. Takže vstávala v 7 a v 9 už zase spala. Odpolední spánek měla ve 13 a v 19 už spala.

Od 8m už měla pouze 1 spánek, který má i do teď - po obědě. Ale noční spánek se jí posouval a teď už chodí až kolem 21.

Děti se hodně mění, je lepší období a horší období.
Tak držím palce :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
28.7.23 12:36

Taky bych si myslela že je ráno už přetažený, zkus ho dávat dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 12:41

@Kryptozoo Večer chodí spinkat něco po 20h, spí s námi v posteli a 1-2× se budí na kojení. V noci žádný problém není, alespoň tento spánek je bez potíží.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.7.23 12:50

Díky holky! Zkusím ho tedy dávat spinkat dřív. Snad to zabere. Je mi hrozně líto malého, že ho takhle „trápím“ a nejsem schopná ho uspat :(

• Citovat
  • Upravit
16311
28.7.23 12:50
@Anonymní píše:
Díky holky! Zkusím ho tedy dávat spinkat dřív. Snad to zabere. Je mi hrozně líto malého, že ho takhle „trápím“ a nejsem schopná ho uspat :(

Zkus, třeba to bude ono, nebo se přijde na něco jiného, někdy je to zkrátka alchymie :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
28.7.23 12:55
@Anonymní píše:
Díky holky! Zkusím ho tedy dávat spinkat dřív. Snad to zabere. Je mi hrozně líto malého, že ho takhle „trápím“ a nejsem schopná ho uspat :(

Ale ty ho netrápíš. S těma dětma v tomhle věku je to brutálně dynamický. Neustále se všechno mění, co dřív fungovalo a platilo najednou nefunguje…

• Citovat
  • Upravit
174
28.7.23 12:57

Bdělé okno přes 3h ráno mi u takhle malého miminka přijde strašně dlouhé. A určitě by měl spát ještě 3×. Moje děti když mívaly režimovou změnu, tak si BO posunovaly skokem třeba o půl hodiny, hlavně u té první mi.to vždycky trvalo, než jsem na to přišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4612
28.7.23 13:19

Prvni bdele okno (ktere byva z celeho dne nejkratsi) mi prijde take opravdu dlouhe, pro 4-6 m mimca se pohybuje prumerne mezi 1,5 - 2 h, pro 7-9 mesicni mezi 2-3 hodinami. Jasne, je to prumer, takze nemusi sedet na kazde miminko, ale urcite bych zkusila ukladat drive.
U prvniho syna jsem tohle mela v jeho 4 mesicich, pak jsem nasla orientacni tabulky a zkusila se jimi ridit a hrozne to pomohlo, na nej ta bdela okna naprosto sedela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí