Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky. Ráda bych se zeptala, zda je normální, že mi v noci syn téměř nespí? Takto je to již cca měsíc. Nejsme na to zvyklí, od miminka spí celou noc.
Usne a okolo půlnoci řev - mlíčko, a pak cca každé dvě hodiny knourani ze spaní, upokojí se mlickem či čajem. Někdy taky ne. Zoubky ještě nemá, začal se plazit a více vnímat svět. Tak se chci zeptat zda je to normální?
Děkuji za odpovědi ![]()
Však spí…ale přerušovaně…normální…spánek se u dětí mění…zvykej si..
Já se s dovolením přidám. Chtěla jsem taky založit diskuzi. Mám stejně starého kluka, od narození žádný spac nebyl, a co je to teď taky asi tak měsíc, na to se zvyknout nedá. Pres den spí pěkně, dopoledne cca 1,5-2h, odpoledne dva spanky, jeden tak tři ctvrte hodinky až hodinu, druhý hodinu a puk, někdy dvě když ten druhý zkrátí treba na pul hodiny. To spí klidně, v postylce, uspany za 5 minut většinou, není problém. Ale v noci. Uspavani ok. Je od osmi unavený, vypadá unavené, knoura. Uspani taky nebývá problém. Ale kolem půl desáté se probouzí poprvé, většinou těžko říct proč, když mu dám dudlík který má jen na usínání, pak ho plive, zase usne. A až do 5 do rána takhle jedeme po tři ctvrte hodinách, pulhodinach, výjimečně dá hodinu. Někdy se otočí do nějaké polohy kde brečí a dávám ho zpátky, i když ve dne to umí sám. Dvakrát z toho se budi na mléko, to je v pohodě. Ale ty ostatní probuzení mě ničí, přitom dřív se budil jen na mléko, i když to třeba bylo ještě 3× za noc. Po tom co mě vzbudi popáté, pošesté kolem té půlnoci, mám už velký problém znovu usnout, čím víc k ránu, tím ty intervaly zkracuje a v těch pulhodinach to fakt nedávám, už pak jen koukám na hodiny ať už je teda pět a celé to skončí. To je opravdu i taková frekvence buzení normální? Nedá se tomu nějak pomoct? Když spím za celou noc maximálně hodinu v kuse a to tak jednou, při velkém štěstí dvakrát, a jinak jen pár chvilkovych spánku, jak mám fungovat? Jsem pořád jak matoha, zobrazit akorát prášky na bolest hlavy, oči mám jak králík a každá činnost je pro mě utrpení. A na konci dne nečeká vysvobození že se aspoň trochu prospim…jednou za dva týdny ho dávám na noc tátovi, je na UM, a je to to samé, v podstatě s ním nespí. Neumím si představit tohle do nějakých dvou, tří let, kdy všichni říkají že se to zlepší…kdyby spal aspoň dvakrát dvě hodiny, s tím by se už dalo žít…
@Helena Mar píše:
Ahojky. Ráda bych se zeptala, zda je normální, že mi v noci syn téměř nespí? Takto je to již cca měsíc. Nejsme na to zvyklí, od miminka spí celou noc.
Usne a okolo půlnoci řev - mlíčko, a pak cca každé dvě hodiny knourani ze spaní, upokojí se mlickem či čajem. Někdy taky ne. Zoubky ještě nemá, začal se plazit a více vnímat svět. Tak se chci zeptat zda je to normální?
Děkuji za odpovědi
Ale vždyť ti spí. Podle nadpisu to vypadá, že je vzhůru celou noc, což není pravda. Jen je to neklidný spánek. V tomhle období normální. Dělají velké vývojové skoky, přes den se toho hodně děje…
Děkuji za reakce. Ano přes den spí tak hoďku a půl dopoledne hoďku a půl odpoledne. Zaspí taky celkem v pořádku. Ale ta noc je náročná, nejsme na to zvyklí. Od narození spinkal celou noc, tak je to pro nás nové. Ale už by to mohlo skončit a zase zajet do starých kolejí 😁 🙂
Ano chápu, že přes den se mu toho děje hodně, ale nebyla jsem si jistá že to knourani a buzení se po hodině, je normální, nebo zda mám nějak dál řešit.
@Helena Mar píše:
Děkuji za reakce. Ano přes den spí tak hoďku a půl dopoledne hoďku a půl odpoledne. Zaspí taky celkem v pořádku. Ale ta noc je náročná, nejsme na to zvyklí. Od narození spinkal celou noc, tak je to pro nás nové. Ale už by to mohlo skončit a zase zajet do starých kolejí 😁 🙂
Ano chápu, že přes den se mu toho děje hodně, ale nebyla jsem si jistá že to knourani a buzení se po hodině, je normální, nebo zda mám nějak dál řešit.
Neboj. U nás bylo to samý. Velmi brzo spala celou noc. Ale vždycky přichází sem tam krátký období, kdy se ten spánek zhorší, ale vždycky se to zase vrátí k normálu. Tak vydrž, ono to zase brzo skončí 😊
@Helena Mar píše:
Děkuji za odpovědi
Od miminka? On se nebudil hlady??
První syn byl naučený co 3 h se budit na mléko, se spaním nikdy nebyl problém (spal jako batole i 2× přes den, pak do 4 let po obědě šlofík a samo celou noc, teď přes den někdy dá šlofík po náročném dni).
Jo sice na začátku jsem se nevyspala, ale čím byl straší tím se to zlepšilo.
Druhý (má měsíc), se budí taky na mlíčko a přes den taky jedeme co 2-3 h mlíčko a spánek (dopoledne je ale více živý).
Podle mě je normální, když se miminko v noci budí a pak se to ustálí než obráceně.
Je dobré mít i režim aby věděl, kdy jít spát.
Já bych se u miminka spíš v noci budila a trápila se, že nemá hlad? Hodně maminek je rádo, že dítě spí a ony taky, později však může být problém.
Ale to jsou jen mé postřehy, každé dítě, matka je jiné. ![]()
@Lujza031
Na mlíčko se budil cca dva týdny, pak už spinkal celou noc. Tedy s tím že papal naposledy v deset večer 🙂 a budil se cca okolo 6.
Ano každé mimčo jiné. Tak snad to vše přežijeme bez úhony 🙂 budeme muset vydržet. Jinak je moc hodný a šikovný, tak doufám že to přejde 🙂
Chápu tvůj dotaz - spal celou noc a najednou, až si vás rozmazlil, otočil
Znám - nikdy jsem nezažila nespavé mimino, byla jsem furt strašena, že co hodinu bude určitě ječet a nebude spát. A když to po skoro roce fakt přišlo, tak jsem na to vůbec nebyla připravená. Syn spával do 10, teď okolo 5:40 vyleze z pokoje a čau. Málokdy už usne přes den. My si teď očividně máme vychutnat to, co jiné měly na začátku ![]()
Jako chápu, že maminky jsou rády, že miminko spí a ony si taky odpočinou nebo něco doma udělají. Ale není podle mě dobré nechat miminko spát třeba celou noc. Jestli kojím, tak je mnohem větší šance, že přijdu o mléko, že budu mít zánět. Navíc dítě může být dehydratované, pomalu přibývat na váze. Jo z umělého se více nasytí, takže asi déle spí, ale tak to je pak úplně všechno jinak…
Asi je fakt normální nespat první 3 m než se na začátku vyspat a pak už nikdy.
Taky to může být i prostředím, někdy se i dospělému špatně spí ve své ložnici, něco mu tam vad (světlo, teplota, matrace..).
Některé dítě usne, jen když rodič odejde jiné se na maminku musí koukat. Některé dítě musí mít úplné ticho, jiné světýlko. Vyzkoušet se může všechno.
Postavení postýlky nebo mít ho aspoň rok u sebe v ložnici. Třeba vyzkoušet co se dá.
Ale osobně nejsem zastánkyně uspávat v kočárku venku, nebo houpat do nekonečna.
Syn měl od miminka svůj režim, vždy musel chodit po obědě spát, od miminka po 12-13 prostě do postýlky. Večer to samé 6-7 prostě po večeři spát.
Když se něco změnilo přes den, třeba návštěva, výlet, tak jsem to jen nějak posunula. Když mi později neusl hned po obědě, dala jsem ho třeba ve 4. Všichni hned měli plno otázek typu: A co bude dělat v noci??
Normálně usne, sice ne v 6-7-8 ale třeba až v 10-11 večer ale jeden, dva dny tohle nevadí (lepší než evidentně unavené, vzteklé dítě nutit nejít ještě spát aby uslo večer a týrat ho tak),
Někteří rodiče dávají děcka spát v 10-11 večer pravidelně (že jim prý neusnou) a myslí si, že to je normální. Ne není, normální je, že dítě hodně spí. Když ne, tak je někde problém už na začátku.
A připomenu, že každé miminko je jiné, jen co zabíralo u nás. ![]()
Starší sestra to dělala právě úplně jinak a taky kluci nespali když měli a spali když neměli
tak jsem se snažila to dělat jinak než ona.
Pak když malý nechtěl ve 2,5 letech spát po obědě v nemocnici, tak mi řekla: njn on už má 2,5, už ti nebude tak spinkat.
Jenže on si jen 2 dny zvykal na nové prostředí, pak už zase spal po každém obědě.
A tohle se opakovalo když měl 3 a 3,5 a od té doby se už s ní neradím ![]()
@Lujza031 Tak vidíš, každé dítě fakt je jiné. Moje jsou prostě nekontaktní, jako já, šestinedělí zvládly v ložnici v postýlce, pak už každé do svého pokoje, u nás bychom se prostě nevyspali nikdo. Spaní v naší posteli bojkotují, pokud nejsou nemocní. Oba na UM a fakt spali 18- 10 klidně durch. Nějak jsem spoléhala na to, že by se žízní nebo hladem projevili. Občas jsem je strachem budila, aby se najedli/napili. Byl z toho jen řev a zvracení i toho posledního mléka.
Ani nevíš, jaké jsi měla štěstí že ti od mala spal celou noc.
![]()
Dcera 8 měsíců mi přes den nespí skoro vůbec (třeba 2× 30 minut a to u ní musím ležet) a v noci se už od mala budí co 1-3 hodiny. Že by spala v kuse více jak 4 hodiny se mi od porodu stalo asi 3×. Kamarádky v mém okolí to mají stejné. Takže ano, je to normální a může být mnohem hůř.
@Lujza031 Normální je, že dítě hodně spí?
Jako vážně? Jsou děti, co prostě spí málo, a nic se s tím nedá dělat, i kdyby se člověk stavěl na hlavu. To ale rodiče dětí, které spí dobře, neumí moc pochopit ![]()