Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám pětitýdenní miminko a vůbec mi nechce spát (ani přes den, ani v noci). Ted se mi začalo dařit uspávání v kočárku, nebo vaku, ale největší problém je v noci - malá v postýlce prostě nechce spát. Vždy ji uspím a jakmile ji přesunu do postýlky, je vzhůru. Jak jste novorozence večer v postýlce uspávaly vy? Navíc se bojím že uspáváním ve vaku a kočárku si malou moc rozmazlím…
Nepřesouvej
Nejlepší rada, řeší všechno. Novorozence nelze rozmazlit, pouze domazlit - až se nasytí konaktu s maminkou, bude usínat i sám
v kočáře mi spí ještě dvouletá, nemám s tím sebemenší problém.
Ani jedno z mých dětí nedávalo v prvním cca půl roce života přesun do tvrdé a rovné postele z náruče maminky, přijde mi to naprosto normální. U prvního jsem se o to snažila intenzivněji a výsledkem akorát bylo méně prospaných nocí a více vystreslá mamina. U druhého už jsem rovnou nechávala spát tam, kde usnulo (pokud u kojení, tak ve stulené poloze obklopené polštáři/zavinkou následoval přesun do postýlky) a mnohem dřív začalo spát samo a v klidu. Ještě pomáhalo podložit nožičky polštářem - novorozence, když položíš na rovný povrch a protáhne nohy dolů, obvykle vzbudí tlačící bříško.
@KaaTTkaa píše:
Ahoj, mám pětitýdenní miminko a vůbec mi nechce spát (ani přes den, ani v noci). Ted se mi začalo dařit uspávání v kočárku, nebo vaku, ale největší problém je v noci - malá v postýlce prostě nechce spát. Vždy ji uspím a jakmile ji přesunu do postýlky, je vzhůru. Jak jste novorozence večer v postýlce uspávaly vy? Navíc se bojím že uspáváním ve vaku a kočárku si malou moc rozmazlím…
Miminko není stroj..pokud nechce spinkat v postýlce tak to nelámej přes koleno, ono se to stejně tak mění že za měsíc to může být jinak. Teď potřebuje asi chovat, houpat a mazlit, tak to dělej 🤷. A ne, opravdu nemůžeš malé miminko rozmazlit 😊
Uspávala jsem u prsa a buď klaplo přesunuti do postýlky, nebo spalo semnou v posteli.
U prsa v posteli a nechat spat.
Nejjednodussi, nejrychlejsi.
@ZvědaváTerr píše:
Miminko není stroj..pokud nechce spinkat v postýlce tak to nelámej přes koleno, ono se to stejně tak mění že za měsíc to může být jinak. Teď potřebuje asi chovat, houpat a mazlit, tak to dělej 🤷. A ne, opravdu nemůžeš malé miminko rozmazlit 😊
Opravu?
Ze všech stran mě kamarádky straší, že když budu dítě pořád nosit nebo koupat v kočárku, snadno si na to zvykne a nebudu už dělat nic jinýho… ![]()
@KaaTTkaa píše:
Opravu?Ze všech stran mě kamarádky straší, že když budu dítě pořád nosit nebo koupat v kočárku, snadno si na to zvykne a nebudu už dělat nic jinýho…
No to víš, že si zvykne, ale není to žádná rozmazlenost
A jak si zvykne, tak si zase může odvyknout. Vážně by ti vadilo uspávat dítě na ruce, nebo máš obavy jen co tomu řekne okolí a kámošky? ![]()
Dítě se nakojilo, bdělé jsem ho přenesla do ložnice do postýlky a tam usnulo
Přes den mi nespalo vůbec.
@KaaTTkaa píše:
Opravu?Ze všech stran mě kamarádky straší, že když budu dítě pořád nosit nebo koupat v kočárku, snadno si na to zvykne a nebudu už dělat nic jinýho…
Jasně zvyknout si může, protože ji bude u maminky prostě dobře ale na tom přece není nic špatného ne? 😊 Je ještě opravdu hodně malinká, teprve se „poznáváte“ tak prostě nechce spát sama v postýlce, jak poroste tak si postupně uděláte režim a ono si to nějak sedne. Každopádně dělej to tak jak to sama cítíš že je správné, ne co ti říkají kámošky.
Můžeš mrknout na Instagramu na pár profilu které se zabývají spánkem miminka: wellbababing, mimispanek…
První dceru jsem si vzala od asi 10. dne do své postele a byl klid, uspávala se u prsa, maximální déla spánku 4h vkuse, měla jsem to vychytané, že spala 20-00 a pak už se pořád budila ![]()
Druhá dcera byla velký spáč, ta i prvních pár měsíců na pohodu spala převážnou část noci (třeba 6-8h) v postýlce bez probuzení, pak ale přišel zlom a už spala taky u mě ![]()
Týden jsem zkoušela uspávat v postýlce. Malý tak hodinu až dvě spal, pak jsem ho nakojila, přebalila, znovu nakojila, aby se utišil po přebalování a další půl hodinu jsem seděla u postýlky a uspávala. A tak za hodinku jel ten kolotoč nanovo.
Po týdnu jsem to vzdala, malý se vzbudil, nakojil, přebalil a po přebalení usnul u prsa a v klidu spal. Teď když už v noci nekaká a nemusím přebalovat je to ještě lepší, protože se k němu jen otočím, nabídnu prso a za chvíli spíme dál.
U prvního syna jsem to dělala stejně, v roce a třičtvrtě jsem se ho rozhodla přesunout do vlastní postele a od první noci tam bez problémů spal ![]()
Mimochodem ten mladší byl první měsíce nonstop v šátku, jinak hystericky brečel. Taky jsem poslouchala, jak si ho rozmazlím a bude ze mě otrok co ho bude nosit nonstop. No, malý si v těch začátcích naplnil tu potřebu kontaktu a od cca 3 měsíců vyndám šátek jen když potřebuju něco vyřídit bez kočárku, jinak si sám „hraje“, nebo zůstane spát v posteli i když od něj vstanu ![]()
@aanysek přesně, u obou holek byly ty tři měsíce hodně mazlivé, pak postupně potřeba kontaktu postupně opadala ![]()
@KaaTTkaa píše:
Tak jednak to dite ten fyzicky kontakt potrebuje, je to jeho fyziologicka potreba.
A jednak je uplne jedno, na co si zvykne, hlavne ze se vyspim a setri mi to praci a nervy.
Mně to odkladání úplně tady těch maličkých miminek nejde na rozum. Vždy si představím malý opičky, jak si je mámy nosí všude sebou, jsou na ni přicuclé.
Představím si to mimino, které bylo schoulené 9 měsíců mámě pod prsem a teď má spát někde samo. I se stěnětem a kotětem jsem první týdny spala, 8 týdnů spali na hromadě se sourozenci schoulení u matky a člověk to vezme a hodí samotné do boudy. ![]()