Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám prosbičku, do kolika vám děti spí?
Mám rok a půl starého syna a asi poslední dva měsíce prostě vstává po 5 ![]()
Dávala jsem ho spát mezi 18-19hod, tak jsem si říkala, že ukládání oddálím a on bude déle spát, takže chodí spát mezi 19-20hod někdy usne až ve 20:30 třeba, ale
At usne v jakoukoliv hodinu, tak proste vstává po 5hod ranní ![]()
Celé dny nekde lítáme, má hodně aktivit, takže unavený být musí😀
Poraďte jak prodloužit spánek prosím😀 🙏🏼
Nevim
po páté mi to přijde normální, když chodí brzy spát. Můžeš být ráda, že nevstává ve čtyři. Jestli chceš stávat opravdu později tak bude muset chodit spát třeba v devět, ale trvá to než se to vstávání posune. Taky záleží jak spí přes den.
Jak se takhle ráno probudí, tak dát mléko. A vzít si ho k sobě do postele. Dospat se. Říkala jsem tomu první snídaně. A pak byla normální, až při dalším probuzení.
Ja se mohla klidne stavet na hlavu a maly mi vstaval nekolik mesicu mezi 4-4:30
pak se to postupne upravilo samo a ted, po pul roce od tohodle vstavani spi 20:30-21 az cca 7.
Myslím, že tohle se moc ovlivnit nedá. Děti teď budí dřívější světlo a teplo, tak jedině zkusit nějaké pořádné zatemnění, ale stejně myslím, že tohle má každý tak nějak nastavené a hneš s tím maximálně v řádu půl hodinek. Ale dobré je, že u dětí se spánek mění. Než si na něco zvykneš, už je to zase jinak ![]()
Moje tříletá vstává v pět. Jako mimino spala do půl osmý - to byly časy. Teď druhý mimino spí taky do půl osmý, ale triletacka ani náhodou. V zimě to bylo o půl hodiny delší. A je úplně jedno, v kolik jde spát a jestli přes den spí nebo ne. To má vliv tak akorát na to, jestli je mrzutá nebo ne.
Spat s nim a pri kazdem vzbuzeni „znehybnit“ a dat prso.
Jinak usnout v osm je brzy, no.
@Likkik až na to prijdes tak dej vědět. Kluk vstaval 5.20 a žádný změny uspavani s nim nehly. Holka má taky 6.00 jak voják a je jedno jestli jde v 19 nebo 22
Jo, u nás funguje to mlíko (ale kojím, nevím, jestli to funguje i u nekojeného). Usíná večer po deváté, pak se vzbudí po páté, nakrmí se a chrní do osmi, půl deváté.
(plus jeden spánek přes den)
U nás, dokud byla kojena, nefungovalo ani to mlíko. Ale je fakt, že triletacka v 8 večer spí a mimino taky, a to s železnou pravidelností, takže mám buď volný večer nebo můžu jít taky spát, abych byla ráno v pět vyspala
.
Tak já nevim, ale když chodí tak brzo spát, tak mi to přijde normální. Přece jen už to není kojenec. A brzké vstávání mi taky nepřijde nijak divné. Děti prostě často vstávají brzo, tak mi to nepřijde jako věc k řešení. Stejně stará dcera usíná kolem 20 hodiny a vstává mezi 5 a 6. Prostě je to dítě ![]()
Mléko fungovalo i u nekojeného. Vůbec jsem nediskutovala. Jak jsem viděla, že se probírá a mrví v postýlce, tak jsem letěla chystat mléko. Napít, přebalit a později vyčůrat, až nebyla plenka. Lehnout spolu a pokračovat ve spánku.
@Kelsey píše:
Mléko fungovalo i u nekojeného. Vůbec jsem nediskutovala. Jak jsem viděla, že se probírá a mrví v postýlce, tak jsem letěla chystat mléko. Napít, přebalit a později vyčůrat, až nebyla plenka. Lehnout spolu a pokračovat ve spánku.
A me ani u jednoho a to me ocucavali jak boruvku
Pořídila jsem si zatemňovací závěsy do ložnice. Udělalo to strašně hodně.
Syn mi vstával se sluncem. Tak jsem slunce zatáhla žaluziema a závěsy a už jsme vstávali později ![]()
Pak taky pomáhalo, když se začal v postýlce mrkošit, si ho vzít k sobě do postele. Přitulil se a spal dál. Ale nesměl se úplně probudit.
Ukládala jsem později a přes den jsem ho nenechávala tolik spát. Maximálně tu hodinu, hodinu a půl. Čím déle spí přes den, tím méně spí v noci.
Dcera si dělá co chce, závěsy nezávěsy. Ta mi klidně usne o půlnoci, aby se probudila ve 3 ráno, naprosto čerstvá a spokojená. Té bych musela nainstalovat tlačítko na vypnutí, aby spala… ![]()