Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mám 3,5 měsíční holčičku. Uz posledních pár dnu v noci moc nespí, usne treba na 3-4 h a po půlnoci uz skoro nespí. Nepláče jen nespi. Je taková nevrlá i když je unavena tak je tezke ji ukolibat.
Tak jsem se chtela zeptat jestli je to normalni. Jestli prochází treba nějakým určitým vývojem? 🙏
Zkusila si tohle téma dát do lupy?
Je to tu denně - miminko nespí, miminko se pořád budí, miminko nemůže usnout…. ![]()
Ale jen v rychlosti. Třeba už by ji stačilo přes den méně spánku - v noci je pak vyspaná.
A jo, je to normální. Spánek u miminek se stále mění a ještě to bude xkrát jinak ![]()
Musíš zkoušet…
@Markéta188 Pres den ma 3 spánky a ani ne nějak dlouhé. Zkoušíme různé možnosti, pres den mi spinká převážně v kočárku a v noci v postýlce. Ja vim ze je to běžné. Jen sem se chtela zeptat jestli treba nedělám něco špatně nebo tak.
Je to normální. Pomohlo mi smířit se s tím, že dítě nespí, nechala jsem rozsvícenou lampičku, miminu strčila hračky a dřímala vedle něho. Zkoušet uspávat byla zbytečná ztráta času a nervů.
@Janli dobře dobře, jako jsem s tím tak nějak smířená. Jen jsem nevěděla jestli je to normalni 😂
Asi je to běžné, běžnější. U nás to bylo podobné.
Dcera usnula úderem desáté a po dvanácté byla vzhůru třeba do půl třetí. Pak usnula na další tři hodiny někdy dýl. Moc jsem to nikdy nehrozila. Brala jsem to jako normální režim mimina. Pak se srovnala a kolem půl roku se začala budit jednou někdy dvakrát za noc. Odpoledne měla dva až tři spánky.
Jsou ji Čtyři a dodnes má takový zlozvyk. Když už by dopoledne usnula, usnula by ve čtyři a v devět by byla vzhůru a to klidně celou noc. Takže se už nespí. Což znamená, že spí celou noc. Budí se výjimečné
Tak super mockrát dekuji ☺️ asi si říkám ze je to normalni, ze asi přichází nějakým tím vývojem a asi hold budu mit malo spavé miminko 🥹 😁
@Tereza26770 píše: Více
Největší změna chování, režimu nebo růstu u nás byla vždycky úderem narozenin. Pár dní po narozeninách byl vždycky velký posun
Jo to máme teda dost stejný. Od třetího měsíce to je par dnů tak je to dost možný 🫣
Ma první dcera spala první 4h vkuse, chodila jsem spat s ní, byla to jediná šance trocha spánku v kuse a pak se budila co hodinu. Kojila jsem, spaly jsme od začátku spolu, abych to měla trochu lepší a trvalo to hodně dlouho. Druhá dcera od porodnice spala i celou noc
a nebo 6h minimálně vkuse, nádhera, ale zase se to zlomilo kolem 6.mesice a už se taky budila častěji a byla pak se mnou. To vstávání jsem nedávala.
@lucynka25 Mě právě malička spala ze začátku třeba i celou noc max jednou se vzbudila a teď právě se to nějak zlomilo a je pořád vzhůru 😁 nebo takhle, jsou maminky na tom hůř že je to časté. Ja ji uspím v 8 a jdu rovnou spát sni abych presne mela alespon 3-4 h v kuse a pak uz je to po 2 h noo🫣 ale tak, nic netrvá věčně ještě par let a bude to jiny snad 😁 😁 😁