Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chtěla bych se zeptat zda je normální, že náš 9m syn špatně spí v noci už 5 měsíců.
Přes den spí maximálně 3h a nejdéle spí do 4 hodin a kolem 8 hodiny chodí spát.
Od jeho 6 měsíce dáváme příkrmy, i když s nici byl boj, tak aspoň 2-3× denně jí příkrmy.
Na noc jsme zkoušeli krupičku se sunarem, rýžový příkrm a pak ještě nakojit. Ale furt se probouzí po 2-3 hodinách hladem. ![]()
Už nevím zda je to normální nebo děláme něco špatně.
Děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj, a určitě je to hladem, nebo si prostě jen nabídne, když má příležitost? Může se budit skrze přirozený spánkový cyklus. Kdesi jsem viděla takovou tabulku, která shrnovala potřebu spánku dítěte snad v každém jeho měsíci života, hodně se ta křivka proměňuje. Dá se s tím pracovat třeba tím způsobem, že se dítě ukládá ke spánku ve specifickou hodinu odpovídající jeho věku. Já si to bohužel nepamatuju dopodrobna, ale určitě půjdou dohledat konkrétní informace. A doporučuji na Instagramu profil „spinkej, miminko“.
V 9 měsících také začíné separační úzkost, miminko se učí spoustu nových dovedností (lezení, sed, chůze) a budí se, aby se ujistilo, že není samo, nebo aby mohlo trénovat🤷♀️ náš malý byl také spáč, dával v noci jeden delší úsek cca 5 hodin a pak ta ty 2-3 hodinky, teď se budí klidně co hodinu a z okolí co vím, tak většina dětí spí podobně🤷♀️ ono se to změní, budit se tolik nebude časem🙂
Nebo jesltli máš pocit, že je to opravdu hlady, zařaď vysocekalorická jídla, ať to pak nedohání v noci a uvidíš🙂
Určitě je to hlad. Neuklidní se dokud mu nedám nakojit. A když usíná, tak je během několika vteřin vzhůru dokud nedostane nakojit z obou prsou.
![]()
Zkus dát na noc masozeleninu. To by mohlo nasytit víc. A případně přidat jídlo přes den
@EllisEllein je to normální, že se dítě budí. Nějaká chytrá babička ti řekla, že by 9m mělo spát už celou noc? Bláhové. To, že chce obě prsa nemusí znamenat hlad, jen prostě chce byt u tebe, citit te. I když jidlo za tim může samozřejmě také být. Ale řekla bych, že je to normální. Koj, jak bude potřebovat.
Je to normální.
Večer bych mu dala masový příkrm. Ale dle mého tím zázraky nečekej.
@EllisEllein budit se co 2-3 hodiny není fakt časté buzení, je to naprosto normální a hlady to vůbec být nemusí, ale spíš se potřebuje uklidnit, cítit blízkost maminky
Pokud je to hlady, tak zkus přes den přidat jídlo a nenech si namluvit, že je normální, že se dítě v tomto věku budí co dvě tři hodiny.
Tyhle děti určitě existují bez ohledu na to, co matka udělá, ale určitě jsou i děti, které mají k tomu buzení nějakou příčinu, která se dá eliminovat. Jako třeba hlad.
Mám 4 děti a mezi 6-12 měsíci to bylo v noci spíš nespaní, než spaní. Děti prochází separační úzkostí, rostou jim zuby a pohybový vývoj nabere prudké tempo. Jestli se ti budí jen po 2-3 hodinách a přes den zvládne i 3 hodiny, tak bych moc neremcala a byla vděčná, že není hůř. Vím, že to je náročné, v tom nejhorším období, kdy se děti budily opravdu pořád, jsem byla na pokraji fyzických sil, ale u hodně dětí se to do roka zlepší.
Malej právě už hezky sedí, chodí kolem nábytku a zuby zatím ani jeden. Přelézá kde co, aby se dostal výš ![]()
Právě co chodíme do klubíku, tak tam všechny maminky že se vzbudí jednou za noc, dají flašku a je klid. Švagrová to samé s oběma dětma. Tak po takové době už jsem si říkala, že co dělám špatně.
Vždy může být hůř, to rozhodně.
Ale říká se lína huba holé neštěstí, tak jsem se zkusila zeptat ![]()
Děkuji všem za odpovědi <3
@EllisEllein píše: Více
„Dají flašku“ možná tam je jádro pudla, kojene děti mají tendenci budit se více než děti na UM. Fakt se neporovnávej, dcera byla to samé, budila se několilrát za noc až do odstavu kojení ve 21 měsících, od té doby spí většinu nocí durch celou noc, má skoro 4 roky, předpokládám, že syn bude to stejné, teď má 9 měsíců, obchází, sedí, žvatlá, má 7 zubů a budí se třeba 8-9× za noc, beru to jako normál🤷♀️
@Daisy98 to je teda rada nad zlato. Přestane kojit, dá dítěti UM a budit se bude stejně, akorát že v noci bude muset připravit mléko. Moje kojené dítě od 6týdnů do 6 měsíců spalo celou noc a pak začali noční děsy, zuby, separace a když jsem spala hodinu v kuse, tak jsem byla ráda. Teď je mu 2,5 a už několik měsíců spí celou noc.
@EllisEllein píše: Více
ano, je to normální, je to miminko, a miminka se v noci probouzejí a chtějí mléko