Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat už si vážně nevím rady mám dceru 2 roky 6 měsíců ráno vstává už ve 4 hodiny v posteli ji udržím max 15 minut a už musím s ní vstávat snídaně pohádky hraní procházka společné vaření oběda aktivit má dost kolem 12 hodiny už jde vidět že je unavená takže si dá oběd a ukládám ji do postele vyvětram místnost zatáhnu žaluzie ať se snažím jak chci ta holka prostě nespí sice leží v klidu ale nespí vydrží ležet max hodinu a už zase vyvádí okřiknu jí zase si lehne a leží další hodinu ale prostě nespí… Vzdám to po dvou hodinách a už zase dovádí jenže v 17:00 už je tak moc unavená že řve je protivná utíká si lehnout do postele prostě už je přetažená tudíž v 17:00 už spí až do rána do 4 což je problém protože mě vyžaduje u sebe jak mile se zvedám a odcházím už pláče… Manžel přijíždí z práce po 17:00 hodině takže jí vidí akorát spát ráno se tedy vidí páč malá je vzhůru už od 4 a manžel vstává do práce v 6… Je to už na hlavu vše se stalo s posunutím času už to trvá přes měsíc… Zkoušela jsem různé metody zkusit ji dát spát odpoledne dřív, díl prostě nic nespí… Snažila jsem se jí udržet i v klidu před odpoledním spaním mít přítmí klid ale nic… Teď od 12.6 do 17.6 máme jet na dovolenou ale nedokážu si to představit jít s malou už v 5 hodin do postele chci si to užít a ne muset být od 5 hodiny už s malou v posteli i když usne opravdu tvrdě chrápe ale jak mile se zvednu odejdu tak do 5 minut řev a volá mě zpátky řve do té doby dokud si k ní nelehnu jak mile si k ní lehnu do vteřiny zase spí… Než tohle všechno začalo tak malá měla ideální režim který vyhovoval jak ji tak nám ráno vstávala v 7 hodin odpoledne usnula v půl 1 a spala do 3… večer šla spinkat v 9 hodin… já už vážně nevím přitom je vidět že je unavená každý den vstává ve 4 hodiny ráno zkoušela jsem ji dát spát dřív v 11 ve 12 i dýl v půl 1 v půl 2 nic nespí prostě ale v 5 hodin už je to teror kolikrát se nestihnu ani navečeřet a už musím s ní do postele to lehne a spí pomoc 😓 😓 😁
Detem se spankovy rezim hodne meni. Hlavne syn mel takova ruzna obdobi, dcery spaly obe tak malo (mladsi jeden cas 23:30-6:30 + 60-90 minut po obede), ze tam na nic prostor nebyl. Posouvani rezimu se mi bohuzel u deti taky moc nedarilo nebo treba i trochu darilo, ale jeden den teploty a tydny snahy byly v haji. Pak jsem to uz vzdala a jen cekala, az to prejde. Ted uz i nejmladsi pujde do skoly a je to lepsi
. Takze poslu leda
.
Vlastně od září 2022 do ted… do 4 května byla stále a stále nemocná v měsíci byla zdravá max 4 dny a hned zpátky nemocná do měsíce měla i dvakrát laryngitidu paní doktorka ji psala každý opravdu každý měsíc jedny až dvoje antibiotika což je vlastně 8 měsíců v kuse ji dávala jedny až dvoje antibiotika na měsíc což se mi přestalo líbit páč už to s ní vlastně nic nedělalo a už ji ani nezabírají žádné antibiotika a imunitu už nemá snad žádnou tudíž jsem ji vše vysadila co jí doktorka napsala co jsem ji dávala a začalo se to řešit jinde ORL alergologie imunologie atd… A vlastně mě napadlo jestli za to nemůžou ty antibiotika co do ní doktorka pořád cpala jestli ji to tam nějak nepoškodilo já jako mladá maminka jsem doktorce důvěřovala a tím že mě ujišťovalo že ty antibiotika opravdu potřebuje tak jsem ji je dávala je věčně plačtivá vzteklá tak mě napadla i takhle varianta jestli to nemůže být z těch antibiotik samozřejmě už ji nic nedávám ale v těle to určitě ještě to svinstvo má
Ty brďo, to musí být teda hustý.
Nicméně ačkoliv to asi u vás nezabere, tak zkusím dát svoji zkušenost. Malá mi po obědě taky nechtěla spát a taky už v 5 odpadala.
Jednou mi ale usnula sama už v 9 ráno (vstává v 6) a tak jsem zkusila ji uložit stejně i další den.
Přišla jsem na to, že opravdu usíná lépe dopoledne. Jakmile vynechá dopolední spánek, tak odpoledne už nespí. Zkusila bych to. Vstává ti velmi brzo, takže třeba v těch 9 by to mohlo vyjít ![]()
Mám doma taky nespavce, dlouho jsem s ním chodila venku, aby spal aspoň v kočárku. Pak se podařilo díky školce, že měl konečně odpolední spánek v posteli, ale musela jsem tam být s ním.
Prostě jsem si buď zdrimla taky, nebo si četla a on spal…
Je mu už sice devět, pořád čekám na období, kdy začne spát dýl…
Ahoj taky mam doma nespavku. Kazda zmena casu me silene stresovala. Bohuzel ji bude 5 a nic se nezlepsilo. Jen rano vzdy roztahnu gauc, zapnu pohadky, dam jogurt a jedu low rezim. Rozhodne bych s ni rano nedelala nejaky blbosti, proste si jeste odpocinout na gauci aspoň do 6-7.
Za den ti spí 11 hodin.
To mé dítě došlo v téhle době max 10 hodin za den, od 21 do 6 ráno plus tu hodinku po obědě
Jeste muzes zkusit sedalii. Homeopaticky sirup. Nam treba obcasne pomaha, kdyz je pretazenrj, uci se neco noveho nebo ma moc podnetu.
Ale taky mame tryskomys. Ma to po mne. Bezne spim jen 6 hodin tak si vzajemne vyhovujeme
A já bych řekla, že je přetažená. Myslím v těch 12. Vždyť to je 8 hodin od probuzení! Dala bych jí spát nejpozději v 10.
@Naty333 píše:
@Lojzísek Dnes vyzkoušeno nic nespala 😁
Tak to už jenom přežít a doufat. Ale stejně bych ji dávala takhle dřív. 8 hodin je strašně moc.
Tak ono kdyz uz je dlouhodobe pretazena, tak to chvilku potrva.
Neusina lepe treba v kocarku? V aute? Pri cteni knizky? Audiopohadka - ta zabira u nas - nejsou tam obrazky jak v knizce, jen lezi a posloucha.
Šla bych cestou spánkové poradkyně, tady je vše špatně. Jedna naprosto skvělá na instagramu je lepsispanokbabatiek, dá se u ní objednat konzultace, bud po telefonu, email, nebo poradenství na pár týdnů.
Taky jsme tohle zažili, syn měl období od 1,5 roku do 2 let, kdy přes den neusnul, ale odpadl už klidně kolem 16-17h a spal do cca do 4:30 ráno. Jednou dokonce usnul ve tři odpoledne a měl to už jako noční spánek do čtyř ráno. Usnul jedině v autě nebo třeba i v autobuse. Bylo to období na nic, kolikrát ho manžel ani po příchodu z práce neviděl, jak brzy spal. Pak když mu byly 2 roky, tak byl nemocný, měl horečku a podařilo se mu v poledne usnout, tak pak začal zase pravidelně ve dne spát. Na usínání jsem musela ale zatáhnout venkovní rolety, takže úplná tma, obejmout ho a tím ho přidržovat, aby se nehýbal. Zní to asi blbě, ale on se fakt nedokázal jinak zklidnit na usnutí. I si pak sám říkal, abych ho držela, aby mohl usnout.
Ale s tím brzkým vstáváním nám to nijak moc nepomohlo, sice přes poledne spal, takže večer šel spát o něco později, ale ráno vstával pořád před pátou. I teď v osmi letech vstává kolem 6 ráno, nehledě na to, jak pozdě večer jde spát. Spíš u něj platí to, že čím dřív jde večer spát, tím líp a déle spí a naopak.