Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Náš syn 15. měsíců starý usíná až kolem půlnoci, někdy i déle! A nevím jak z toho ven. Tahle noční hodina nikomu z nás doma nevyhovuje, většinou padnu s ním..tudíž čas pro sebe nulový..ale k věci.
Přes den má jen jeden spánek, v podstatě si to tak určil sám. Spí během oběda cca od 11:30 do 12:30 a pak už nic. Pohybu má přes den dost ( hřiště, vycházky…). Jídlo jí dobře, mlíko taky, právě i přes tu noc kdy usíná až takto pozdě tak se budí i v tomto věku po 3-4 hod. a mlíko vyžaduje pokaždé co se vzbudí asi tak 2-3×. Po 7-8 hod už vstáváme. Takže toho moc přes noc nenaspime. Zkoušela jsem dát místo toho čaj nebo utěšit a uspat jinak ale neúspěšně.
No nevíte jak z toho ven? Představa by byla aby nejdéle v 9 večer „alespoň“ prostě šel spát a byl klid. Už jsem bezradná. Je mi divný že není unavený!
Jen ujišťuji že kolem 7-8 se jde večeřet, koupat a uspávat, ale k ničemu…
![]()
Kdyz pujdete spat cca v deset, ale fakt spat vsichni, zhasnout, zalehnout, tak neusne..??
No bohužel ne. Zkoušeli jsme několikrát a skáče nám po hlavě ( doslova). Někdy i hraju že spím a prd platný 😅
Přemýšlela jsem jestli nepůjdu už jinou cestou a zkusit doktora jestli v tom nemůže být něco víc. Nějaká neuróza co já vím. Ale opravdu spí málo. My jsme dva vyřízeny a on jeden na pohodu.🥱
Ale i tak děkuji za radu
@Karla812 píše:
No bohužel ne. Zkoušeli jsme několikrát a skáče nám po hlavě ( doslova). Někdy i hraju že spím a prd platný 😅
Přemýšlela jsem jestli nepůjdu už jinou cestou a zkusit doktora jestli v tom nemůže být něco víc. Nějaká neuróza co já vím. Ale opravdu spí málo. My jsme dva vyřízeny a on jeden na pohodu.🥱
Ale i tak děkuji za radu
Skace vam po hlave potme…?
Jak dlouho jste vydrzeli?
@Karla812 píše:
Ahoj,
Náš syn 15. měsíců starý usíná až kolem půlnoci, někdy i déle! A nevím jak z toho ven. Tahle noční hodina nikomu z nás doma nevyhovuje, většinou padnu s ním..tudíž čas pro sebe nulový..ale k věci.
Přes den má jen jeden spánek, v podstatě si to tak určil sám. Spí během oběda cca od 11:30 do 12:30 a pak už nic. Pohybu má přes den dost ( hřiště, vycházky…). Jídlo jí dobře, mlíko taky, právě i přes tu noc kdy usíná až takto pozdě tak se budí i v tomto věku po 3-4 hod. a mlíko vyžaduje pokaždé co se vzbudí asi tak 2-3×. Po 7-8 hod už vstáváme. Takže toho moc přes noc nenaspime. Zkoušela jsem dát místo toho čaj nebo utěšit a uspat jinak ale neúspěšně.
No nevíte jak z toho ven? Představa by byla aby nejdéle v 9 večer „alespoň“ prostě šel spát a byl klid. Už jsem bezradná. Je mi divný že není unavený!
Jen ujišťuji že kolem 7-8 se jde večeřet, koupat a uspávat, ale k ničemu…![]()
![]()
Měla jsem takové jedno dítě z několika. Taky jsem neudělala nic. Zkoušeli jsme tenkrát všechno. Budit ráno, nedat spát přes den. Výsledkem bylo protivné a ubrečené dítě. Výhodou bylo, že si aspoň tiše hrálo v postýlce a já jsem mohla pospávat. I tak to ale byly těžké časy. Je to druhé dítě v pořadí a to první usínalo ukázkově ve 20 hodin. Když už usnulo, mělo tendence k rannímu vyspávání, což mi taky nevyhovovalo. Spalo normální počet hodin v kuse, cca 10, v noci se nebudilo.
Dceři je 14 let, nemá žádné ADHD ani neurologickou diagnózu. Nastavená jako sova je dodnes. Miluje víkendy, kdy může chodit spát později a dlouho spát. Jsme domluveni na určitých pravidlech, aby nerušila večer ostatní a na organizaci jejích povinností. Vyhovovala by jí škola s pozdějším začátkem vyučování ![]()
Dodnes to nechápu. U žádného dalšího dítěte se tyto tendence neopakovaly.
Dnes bych možná ještě vyzkoušela sirup Sedalia nebo nějakou alternativu léku, tenkrát jsem nevěděla, že něco pro lepší spánek existuje.
Ve vašem případě bych se asi poradila s doktorkou. Je možné, že vás pošle na neurologii. Dítě spí celkově málo a budí se.
Zkusila bych ráno budit dřív a dřív. Ono zase záleží kdy ti vyhovuje vstávat
moje jedno dítko usínalo sice o půl osmé večer, ale vstával ve čtyři ráno. Ano budil se taky a to po hodině až dvou
na noční buzení vždy pomohlo vzít dudlík, dát do velké postele, klidně spát s dítětem a sebrat noční mléko. Mě se osvědčila metoda ubírat toho mléka. Takže na 180ml dávat méně a méně odměrek a snižovat množství. To trvalo třeba čtrnáct dní. U jednoho to vyšlo v roce a půl. U druhého po druhém roce. Dřív to nešlo.
Přes den mi spal taky jen hodinu. Od dvou let vůbec, ale zase protáhl noční spánek o hodinu.
Jinak klasické večerní rituály po teď spaním jsou asi jasná věc.
@anavi13 Píše, že spí celkově 7 až 8 hodin i s tím buzením a hodinu přes den. To je málo. Takto staré dítě by mělo spát celkově 10-12 hodin. Moje dcera to tenkrát splňovala, jen to měla posunuté.
Brzké večerní usínání a ranní vstávání mi dělaly zase jiné děti, ale to mi nevadí, jsem tak taky nastavená. Moje ostatní děti zase kolem 2 let spaly 12 hodin v kuse v noci, ale přes den už ne.
Ve školce to naštěstí nevadilo. Jednak tam šly později a taky máme školku, kde nikoho nenutí spát ani nesmyslně dlouho ležet.
Zakladatelko, existuje teorie, že kvalitní spánek přes den zajišťuje kvalitní spánek v noci u dětí. Možná bych zkusila jít touto cestou.
Spát 7 hodin s probouzením je prostě málo a pro rodiče šílené.
V tomhle věku mají batolata neustále něco důležitýho na práci na úkor jídla i spánku, ale tvoje dítě spí extrémně málo.
Spánek je i u dospělých hrozně komplexní téma. Můžeš popsat jak vypadá váš den? Jak se dítě stravuje? Nejí příliš cukru? Klidně i z ovoce? Má dostatek vjemů kolem přes den? Pohybových, senzorických atd. Mozek dítěte je potřeba dostatečně stimulovat, aby pak v noci dokázal dobře vypnout. Kouká na televizi?
Já bych na to šla úplně obráceně - potřebuje víc spánku! Podle mě je večer přetažený a proto neusne a skáče vám po hlavě. Zkusila bych protáhnout denní spánek - nevím, zda spí klidně v kočárku, doma, v autě. Prostě aby dal aspoň 2 hodinky a večer zastlat klidně v osm. Zhasnout, nemluvit, dítě se zvedne, položím ho, přidržím packy, dám dudlík pokud má, tiše zpívám nebo dělám šššš a nenechám ho kravit prostě. Obě mé děti v určitém věku potřebovali před spaním „imobilizovat“, někdy si i trochu poplakat, ale kdybych je nechala usínat samostatně dle jejich libosti, tak usínají taky nad ránem ![]()
Neudelas nic, proste má menší potřebu spánku. Dcera taky chodí spát pozdě, nebo takhle, ona jde spát brzo, ale musím spát s ni, i když ji uspim a odejdu, tak se hned zas vzbudí
takže čas pro sebe taky nula
včera tu taky skakala ještě o půlnoci, přitom vstava každý den ráno v půl 7 (kvůli skole starších) a přes den si lehne maximálně na hodinku (ale spis min), třeba cestou v kočárku do školky, víc spát proste nebude. Starší děti byly taky takove, nejstarsi v tomhle věku už přes den nespal vůbec.
@Kriss Tina U ročního dítěte opravdu nehrozí něco jako „menší potřeba spánku“. Ano, může být menší, třeba 10 hodin denně, ale 7-8 hodin ještě s několika buzeními na mléko, to je opravdu hodně málo na zdravé dítě. Není to dospělák, ale batole.
@1Pears1 ano je to málo. Jako předpokládám, že když jde spát o půlnoci tak večer sedí to dítě u televize. Takže bude přetažené a v reálu jakoby málo unavené. Ráno bych prostě vzbudila před sedmou hodinou. Můžou se prostřídat s manželem, aby si odpočinuli. Pořádně utahat ideálně venku. A večer jít spát třeba kolem desáté. Záleží jak vypadá celý režim dne. Buzení v noci píše jen na mléko. To je ještě dobrý v tomto věku. Celkový čas spánku je malý. Mě spal syn těch deset hodin dohromady za den a nedalo se dělat nic
mě taky brzké vstávání nevadilo tolik ( i když rok vstávat ve čtyři je nic moc). Toto by mi vadilo víc, ale vždy jsem musela syna dost unavit, aby spal. Televize ( chápu skrz únavu) max. dvě hodiny denně.
@Karla812 ještě mě napadlo. Posunula bych večeři dvě hodiny před spaním. Jestli má večeři mezi 7-8 tak musí mít hlad, když jde spát o půlnoci. To stejné posunout večerní rituál opravdu těsně před spaním.
Za mě ráno vzbudit dříve. A pak to zkusit stáhnout třeba po půl hodinách. Bude to trvat dýl než se třeba dostanete na desátou hodinu. Ale když se aspoň víc nají před spaním, tak by mohl líp spát v noci. A rituál - večeře, koupel, pohádka ( nebo jak uspávate) a jít spát. Takto chápu, že má rituál a pak ti tam ještě několik hodin litá. To pak není rituál. ![]()
@Kriss Tina píše:
Neudelas nic, proste má menší potřebu spánku. Dcera taky chodí spát pozdě, nebo takhle, ona jde spát brzo, ale musím spát s ni, i když ji uspim a odejdu, tak se hned zas vzbudítakže čas pro sebe taky nula
včera tu taky skakala ještě o půlnoci, přitom vstava každý den ráno v půl 7 (kvůli skole starších) a přes den si lehne maximálně na hodinku (ale spis min), třeba cestou v kočárku do školky, víc spát proste nebude. Starší děti byly taky takove, nejstarsi v tomhle věku už přes den nespal vůbec.
Presne, ze s tim neco udelas si mysli jen maminky deti, co by vyhraly olymoiadu ve spani, ltere si misto vdeku za takove dite mysli, ze je to jejivh zasluha ![]()
dcera uz v tomhle veku nespala pres den vubec. Usinala tak v 9-10 sice, ale vstavala v 5-6 a tech 9 hodin spala i jako miminko ne vic… kdyz nahodou usnula na 5 minut v aute ( cesta po Praze ve 4 odpoledne) usinala take v tech 12
. Napr jako 3-6 mesicni spala od 10 do 5, kdy se ale budila co hodinu i casteji, pak 20 minut spanku o pul 8 a pak 20 minut okolo poledne…vic nic ![]()
Takze doporucim jen opravdu pravidla, dislednost a hodne sil a nervu…jestli se tatinek pece ucastni, tak se stridat…
Proste ok nespis, ale budes v postylce od treba 10 hodin…my mame svoji zabavu… Je to drsne, ale pokud to neudelas bides to takhle, ze nemas nikdy chvili pro sebe mit do jeho minimalne 10 let:)
Mimochodem, jak vypadá ten večerní čas, řekněme 19-00:00? Co děláte? Kdy a co jí, kdy se koupe - prostě popiš nám, co s ním těch 5 hodin děláte?