Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jsem docela zoufalá. Mám dcery 4 a 2 roky a poslední 3 měsíce spí úplně šíleně. Starší vždycky usínala dobře, ale s příchodem léta to je taky nic moc. Mladší jsem vždycky udyndala na prso a dudlík, ovšem obojí jsme od března úspěšně zrušily. Zato ten spánek! Nebo spíš usínání, noc je v pohodě, i když spánek celou noc neznám už 5 let…
K tomu usínání. Máme rituál. Jdou spát v 8 hodin. Přečtu pohádku. Starší většinou usne chvilku nato. Mladší třeba až po hodině a půl! Furt drmolí, vymýšlí si, něco chce a začne řvát, dokud to nedostane. Já jsem většinou neústupná, ale ona si vymyslí zase něco jiného. Jsem už na nervy! Dneska třeba neusnula ani jedna, ještě teď jsou obě vzhůru a museli jsme na ně s manželem oba, každý do postele k jedné pod pohrůžkou vařečky. Hysterák, zklidnění, manžel tam teď s nimi je a snad už bude klid. Neumí usnout samy. Když odejdu, chvíli jsou v pohodě, ale do 20 minut začnou brečet, že chtějí maminku. Takhle se to akorát protahuje, jenže když nespí ani po 45 minutách, moje nervy už jsou napjaté jak struny… člověk se těší na večer, chvilku času pro sebe a prd! S mladší dcerou je to horší, a je jedno, jestli jde po obědě spát nebo ne. Třeba včera jsme byli všichni od rána na chatě, na oběd k babičce, po obědě nešla spát, pak do bazénu a večer stejně usnula až ve 21.30, a to podotýkám, že vstává před 7. hodinou ranní. Většinou spánek po obědě ale vyžaduje, a to usíná hezky sama do pár minut. Dám jí flašku mlíčka a za chvilku spí. Opravdu v usínání večer není rozdíl, zda po obědě jde nebo nejde spát.
Už fakt nevím. Do toho března obě do 20. hodiny hezky spinkaly, pak se najednou všechno zlomilo. Ani by mě neštvalo, kdyby třeba dělaly blbosti a pak za hodinu usnuly, ale ony prostě potřebují mě. V noci k nám chodí do postele, to nám s manželem nevadí, naopak. Přitulí se a většinou spíme všichni dál… ale to usínání!
Zkoušíme po dobrém, to většinou slíbí a pak dělají blbosti a stejně brečí… a po zlém, to většinou zabere. Ale nemůžu jim přece pořád vyhrožovat vařečkou, vždyť už ta mladší vypráví v MHD cizím lidem o tom, že maminka na ně má vařečku! ????
Prosím vás, nemá někdo jakoukoliv radu? Nebo se fakt už asi zblázním.
Hele a co zkusit třeba tablet nebo telku a pohádku na usínání? Švagrová to tak dělá a malej usíná bez problémů. Zabere se, klidně hodinu kouká a usně u toho… Mě dcera 2,5 taky tahle prudila a zrusila jsem spánek po obědě a teď usíná v 8 večer úplně krásné během max 10 minut a spavá do cca 8. ranní. U nás to nesplní po obede pomohlo no.
Naučila sis je, že v rámci klidu povolís.. A čím častěji to uděláš, tím déle pak vydrží řvát atd.. Osobně byhc je nechala vřískat.. Nejsou to mimina
pár noci a je klid..
Mame to same. Jeste horsi. Dvojcata 4 roky a dcera 2 roky. Usinaji mi bejdriv ve 22hod a vstavahi v 8 i driv. Pres den ani jedna nespi.. Co delat neporadim..
Denne chodime 2× ven. Vzdy na 3 hodiny. Cele 3 hodiny letaji jak zbesile a stejne pak nechteji spat ![]()
Sladke neji, neprejidaji se na noc, tablet nedavam.
Jsem zvedava na to 4te, co cekame ![]()
@Lumíkovec Děkuju, ale to právě nechci. Starší občas pustím YouTube na telefonu, když mladší spí přes den. To máme všichni takový svůj klidový režim. Ale na usínání fakt chci jen tu knížku, žádné technologie. Předtím mají vecerníček, to jim musí stačit. ![]()
No a co tu nutnost uspavani vzit jako docasnou potrebu deti, kterou jim nebudu upirat. Mame podobne stare deti, starsi spi behem chvilky, mladsi take klidne hodinu usina. Tak tam proste u nich sedim s tabletem, nic jepodavam ani nedonasim, a az usnou, tak usnou. Vidim na starsim diteti, ze je to jen docasne.
@martina.se Ano, to vidím jako možnou chybu. Manžel je tolerantnější než já a mnohem trpělivější. Když já nechci ustoupit, tak on tam jde. Měl by držet se mnou, já vím, ale v tu chvíli jsem ráda, že už mám klid.
Ne, vareckou je fakt nebij. Ani ničím jiným. Naučili jste si je tak, tak teď je to musíte odnaučit. My jsme udělali takový kompromis mezi usínáním se mnou a samostatně. Chodím pusinkovat. Ulehnou, prikryju, pusa a ahoj. Za pár minut se vrátím, beze slova dám pusu a odejdu. Za pár minut zas. A takhle až dokud neusnou. Někdy je to hned, jindy blbnou. Když blbnou, místo pusinek přijde kázání. Až se sklidni, přijdou zas pusinky.
Mne by spolu take neusnuli, takze usinaji kazdy v jinem pokoji. A stridave tam jsem/nejsem s nima (tj. obcas tam na chvili prijdu). Starsi vetsinou usne jen, kdyz tam zrovna jsem, ale nehodlam tam hodinu cekat, az usne. Takze jsem tam jen, kdyz zkousi usnout a kdyz dela blbiny, tak ne.
A spi jeste po obede? Pokud ano, tak to mozna bude tim…
Ono se jim prostě ještě nechce spát a to je pak těžké. Nebo ty bys v osm usnula?
Dávám děti spát až tehdy, kdy vím, že usnou (člověk to postupně vychytá), takže usnou hned a spí celou noc (mladší jsem teď taky odbourala kojení a fakt spí).
To nicnedělání dvě hodiny v posteli než usnou musí být hrozně vyčerpávající. Navíc je tím nevědomky učíš, že posteli se nespí.
Když jdeš spát unavená a hned usneš, tělo najede na podmíněný reflex: postel=spím. A to taky pomůže.
@Podhoubi píše:
@martina.se Ano, to vidím jako možnou chybu. Manžel je tolerantnější než já a mnohem trpělivější. Když já nechci ustoupit, tak on tam jde. Měl by držet se mnou, já vím, ale v tu chvíli jsem ráda, že už mám klid.
Njn, pak se nediv, že ví, že s tebou můžou takto zametat ![]()
@Podhoubi a co zkusit jim uplne normalne číst pohadky? Sednes, dohodneš, ze pohadce se bude spat a bude pohádka pokračovat ve snu…
Dočíst, pohladit, spánek.
Ze dne na den to nebude…
Já zkušenost nemám, mám nejmladší dítě které je mu 10 a to snad už u něho nehrozí ake má sestra pořádně v noci nespí, často ji bolívá hlava a ještě k tomu její dítě dělá přesně to podobné jak tvoje ale tomu bude 9 let vždycky nad tím se sestrou přemýšlím jestli to není nějaká porucha a jestli nemá zajít i s ní k děckému psychologovi, dá nám taky někdo radů, nebo máte to někdo podobně? ![]()