Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mám 3 a půl měsíčního prcka a nemůžu spát, přestože dítě spí většinou celkem slušně. Už v minulosti jsem měla obdobné problémy, které trvaly dlouhodobě, někdy pár týdnů, někdy rok, pak se to na nějaký čas zlepšilo a zase přišlo špatné období. Nemohla jsem velmi dlouho usnout, když už jsem konečně usnula, hodně jsem se budila a po každém vzbuzení zase dlouho usínala. Byla doba, kdy jsem do práce chodila po dvou nebo třech hodinách spánku. Celý den byla jak přejetá, doufala jsem, že tedy večer usnu, ale opět následovalo to samé
Takto se to táhlo celý týden, o víkendu, pokud byl čas, jsem odpadla a prospala půl dne a aspoň trochu dočerpala síly.
Pak se to v poslední době celkem srovnalo a když přišlo těhotenství, tak to byla úplná paráda, mohla jsem spát pořád ![]()
Ale po porodu jsem zase tam kde jsem byla
Prcek teď usíná okolo půl desáté večer, já si jdu lehnout přibližně hodinu po něm a usnu třeba za další dvě nebo tři hodiny. Spím cca tři hoďky a budí se prcek na kojení. Max do 45 minut opět usne, mně trvá tak další hoďku, než znovu usnu a za další hodinu dítě znovu vstává. Pak si ho beru ještě k sobě do postele, někdy ještě tak na hoďku usneme, ale už to není ono. Ráno jsme tedy úplně vzhůru mezi 7 až 8. Tak do deseti mam krizi, pak přes den to celkem jde, ale navečer už úplně odpadám a usínám za chůze. Přes den spát nechodím, protože pak v noci spím ještě hůř. Dneska jsem už ale nemohla a šla si lehnout, když jsem dala mrně spát a stejně jsem nezabrala ![]()
Večer se mi dost často stane, že už skoro spím a najednou se zase úplně proberu a je to v háji, mám pocit, že mam problém přejít do další fáze spánku ![]()
Zkoušela jsem nějaké přírodní preparáty (už dřív, ne teď když kojím)- nezabrali, zkouším počítat (od určitého čísla k nule), uvolňovat tělo, na nic nemyslet, mít v ložnici chladněji/tepleji, i sex a nic nezabírá
Meduňku nesnáším a mléko s medem taky nedám.
Máte prosím nějakou radu? Už nemůžu, jsem vyčerpaná, bolí mě často hlava, žaludek jak na vodě.
@bisonka tak to už je asi na doktora, nic jinýho asi nezabere
Mi mleko s medem taky nepomaha, ale medunka jo- kdyz mas takove problemy, tak proc to aspon nezkusis, jestli by ti to nepomohlo?? Zacpes si nos, abys to necitila a pak rychle vypit
Anebo horka koupel/sprcha pred spanim…Ale asi uz je to fakt na odbornou pomoc
Doktor napíše prášky na spaní a to ještě kdo ví jestli, když zakldatelka kojí, ale nic moc to neřeší. Asi bych se snažila hledat příčinu, nějaké problémy, staré nevyřešené věci… Napadá mě kineziologie nebo něco podobného. Tvoje tělo takhle na něco reaguje a pokud neostraníš tu příčinu, bude se to buď opakovat nebo se to zase projeví jinde.
@elinka90 Jo, tohle by taky mohla být příčina, pokud jsi tyto potíže neměla v jiném bytě, v jiné místnosti…
@bisonka doktora, spánkovou laboratoř. Najdou důvod, pokusí se vyřešit ![]()
@bisonka to znám, jsi už tak unavená/přetažená, že nemůžeš usnout
chtělo by to nějaký tablety, a ty si vzít a usnout, myslím že by stačilo na dvě noci, a jak tu někdo zmínil přesunout postel. Já tomu nikdy nevěřila, ale je to tak týden co je postel v ložnici přesunutá, a já lehnu a spím
pokud teda nemám myšlenky ![]()
@KlaraBoch Máš pravdu, zkusím to kousnout a meduňku zkusím… horkou sprchu si dávám každý večer a nic ![]()
Prášky moc nechci kvůli prckovi - kojení a taky ze strachu, že bych se pak nevzbudila, když by mě potřeboval…
Už jsem bydlela na čtyřech různých místech a vy nynějším domově jsme už i změnili pokoj a všude je to stejné…
Přiznám se, že jsem ani nevěděla, že něco jako spánková laboratoř existuje
Jdu to vygooglit ![]()
A kam tedy k doktoru? K obvoďákovi a ten mě někam pošle? Nebo to zkusí řešit nejdřív on? Naše obvoďačka takovéhle věci moc neřeší a lítat někam jinam s malým mimčem se mi moc nechce…ale když nic nepomůže, tak asi budu muset.
@Teeeri Díky, vyzkouším…radši bych to právě zvládla nějakou přírodní cestou…
@bisonka pokudnemůžeš usnout proto, že jsi přetažená, je na to docela zvláštní fígl, který jsem slyšela od pana MUDr. Radkina Honzáka(zkušený, mediálně známý psychiatr, 70letý pán). Rada je fakt zvláštní- dát si kafe.
To tě sice trochu povzbudí, ale dostane Tě vlastně na nižší úroveň únavy- na tu, kde již dokážeš usnout(pokud předtím jsi byla unavená moc). Jestli nespíš z jiného důvodu, tak Ti ta rada prostě jen nepomůže.. Z těch přírodních preparátů se mně osobně hodně osvědčilo dražé z kozlíku lékařského od firmy Kneipp, je to čistě bylinné, trochu to spánek navozuje, ale hlavně celkově zklidní a spánek v průběhu noci prohloubí. A zkus si vygooglit obecné zásady spánkové hygieny, jestli v tomhle není nějaká drobná chyba.. A když fakt nepomůže nic, nech se doporučit do té spánkové laboratoře, tam se přijde na příčinu určitě a pomůžou Ti
![]()
A premyslelas, proc se tak deje? Jestli nespis ze stresu, jestli si nechodis lehnout pres den, nejis treba moc cukru nebo kalorickych veci a k tomu malo pohybu?
Doporučila bych konzultaci u homeopata, najít konstituční homeopatikum, při kojení to můžeš a na tyto potíže by ti to mohlo pomoct krásně.
Urcite se podivej na ty spankove laboratore, ani nemusis mit doporuceni od praktickeho dr. Anebo pak hypnoza, pokud nic nepomuze ![]()