Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se svěřit a poradit. Cca před 2 měsíci se mi stalo, ze jsem celou noc nespala (nevím proc) a usnula jsem az odpoledne na 3 hodiny. Od ty doby se mi podobná noc opakuje cca jednou tydne. Nikdy jsem problémy se spankem neměla, ale léčím se s uzkostmi. Většinu nocí spím dobre, usnu třeba do pul hodiny/hodiny, a pak přijde jedna noc kdy prostě nemuzu za žádnou cenu zabrat. Nebo třeba možná spím, ale nevím o tom a budim se každých 10 minut. Mam i takové nepříjemné pocity, jako kdybych se bála usnout, vadí mi to odpojovani se od reality a nepříjemné pocity. Dneska jsem si šla lehnout ve 2, usnula jsem v 6 ráno. Beru před spaním horcik bisglycinat 2 tablety, ale nekdy to prostě nepomůže. Nechci brát žádné silné léky. Mate s tím někdo zkušenost? Uz nevím jak dál, proč se mi to deje. Jsem zoufalá, cele dny jsem nervózní co dalsi noc přinese. Ted jsem na dlouhodobé PN, tak to nevadi když usnu později ale hledám si praci a nedovedu si představit jak bych fungovala potom v práci. Moc dekuju.
Na srovnání spanku je skvělé Triticco, muze předepsat i praktik. Je to lehké AD, ve vyšších dávkách působí i protiuzkostne.
Ahoj,
když se léčíš s úzkostí - máš relaxační techniky? To, že ti tělo nedovolí spát může být právě probíhající ataka, která drží tělo v pohotovostním režimu a nedovolí mu usnout.
Já koukám na ASMR videa. Trapný, vím, ale když jsem měla největší stresy a nespala celé hodiny, aspoň jsem se trochu uvolnila a přestala myslet na hrůznou budoucnost.
Zeptám se na jednu podstatnou věc - kafe nebo čaj piješ? Ono se to nezdá, ale má to obrovský dopad. Doporučuji mrknout na video o kofeinu od Jirka vysvětluje věci na YouTube. Díky tomu videu jsem si uvědomila, jaké dopady může mít kofein na zdraví, spánek i psychiku. V podstatě jsem se zbavila téměř všech problémů jen tím, že jsem přestala „kafovat“. A to jsem pila jen dva šálky denně…
Doporučuju hořčík s melatoninem nebo zkus prodejný v lékárně Tryptofan, ten nejlépe v kombinaci s Bčkem.
Jestli se léčíš s úzkostmi, měl by toto řešit psychiatr v rámci medikace.
Zaklad je poresit ty uzkosti pak se upraví i spánek. Trittico by mělo na nespavost ktera není opravdu veliká a dlouhodobá pomoct.
Když nemuzu dlouho usnout, výběru si v hlavě nějakou knížku, co jsem už dlouho nečetla, a snažím se vybavit si jména z ní. To na mne zabírá
@PitomaZrzka píše: Více
Pokud nespíš cca jednu noc v týdnu, tak mi to tak ještě tak šílené nepřijde. Já nespím od začátku července, ale úplně každou noc, usínám třeba ve čtyři ráno, pak se několikrát vzbudím a od šesti už prakticky nespím, nebo si jdu lehnout na chvíli ještě dopoledne.
Jestli na to hned dávat léky, tak je na lékaři, ale určitě bych se zamyslela i nad spánkovou hygienou a dodržovat spánkové desatero (najdeš na internetu). Taky bych se snažila hodně chodit ven, i když teď je tam fakt hnusné vedro. Taky možná, když jsi doma na PN, tak nejsi tak unavená, i když nevím, co přes den děláš, jestli třeba nelítáš kolem dětí a tak.
Já tedy v minulosti brala i zmiňované Trittico a mně vůbec nepomohlo na nespavost.
Pokud chodíš na terapii, tak bych řešila tvé obavy i tam, já mám třeba v noci někdy úplně šílené stavy a příšerné noční můry, takže vím, že i někdy uměle tlačím na to, abych nespala. Píšeš, že jsou ti nepříjemné i stavy mezi bděním a usínáním, já to mám právě taky.
Každopádně bych to řekla psychiatrovi/psychologovi a poradila se s nimi. Držím palce.
@Lollitka tak to je děsný. Ja jako vždycky usnu, ale az ráno. A hrozně me to stresuje. Jak to zvládáš? Taky se bojíš noci co zase přijde? Me uz spanek přijde jak za trest. Nemyslím uz na nic jinyho než na to, jaká bude dalsi noc. Trittico mi doktorka napsala ale nechci ho brát, protože vím ze lidi pak mají problém s vysazovanim, ze bez toho neusnou. Snad se to srovna, snažím se neztracet hlavu a myslet pozitivně ale jde to těžko. Jsem do toho všeho hypochondr takže o to je to náročnější. Děti naštěstí nemam, to by byli chudáci.
Meduňku, kozlík jsi zkoušela? Příp. malé pivo na noc - i nealko funguje, mě spolehlivě odrovná Bakalář, je hodně chmelený. Manželovi na problémy se spaním (ze stresu) pomohly CBD kapky, mně homeopatika. A taky jsem měla 1 období, kdy jsem nemohla spát kvůli rozhozené štítné žláze (hyperfunkce), úpravou medikace se to zlepšilo. Tak to zkus ještě takhle, a pokud máš úzkosti už nějakou dobu, chodila jsi, či chodíš na nějaké terapie? Psycholog sice léky psát nemůže, ale třeba zjistíš důvod - léky aj. podpůrné prostředky úplně tu příčinu neřeší… A Tritico mívá vedlejší účinky, muž ho dostal, ale musel vysadit.