Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
AHoj,
chci se spise zeptat jak to pres den mate se spanim. Male je 10 mes. Drive bez problemu pres den spala v postylce, ale od te doby, co jsme ji naucili spat samotnou v postylce v noci, tak tam pres den nechce vubec byt, kdyz ji tam dam tak si okamzite zacne stoupat ( a to i ve fazi, kdy se sotva drzi na nohou a je hodne unavena) a rve a rve, tak parkrat jsem ji tam zkusila nechat, ale dlouho jsem to nevydrzela a vyndala jsem ji a dala k nam do obyvaku na luzko a ona tam usnula nebo s ni jedu s kocarkem ven, tam taky spi, ale problem je v tom, ze pak doma vubec nemam cas nic udelat, kdyz spi v obyvaku, tak to musim byt potichu. Nemate to tak nektera? a pokud ano, povedlo se Vam to nejak vyresit? Diky za rady.
Malá spala cca do roka doma v pohodě. Pak se něco stalo a i když usla, nikdy nespala víc jak 20 minut
Zkoušela jsem všechno, dávat spát jednou denně, dvakrát, zimu, teplo… Tak jsem s ní chodila ven, to byla schopná spát i hodinu a půl. Ale jak píšeš, člověk pak nemá za celej den ani 5 minut pro sebe
Nakonec mě napadlo dávat ji na balkon. Než zapnu fusak, je tuhá. Párkrát povozim a mám klídek
A můžu doma klidně dělat kravál, neslyší to ![]()
Ano taky to tak s jedním mám, nám pomohlo vyndat z kočárku zavinovačku, když vim že bude spinkat dám ho do ní a houpu ho v náručí nebo ho dám s tím do houpačky, když mám čas jdu si s ním lehnout. S kočárkem chodím před obědem, ale po obědě mi ještě tak na hodinku až hodinku a půl spinkaj.
Dcera spí v naší velké posteli v ložnici a když spí, tak jsme ticho, abychom jí nevzbudili. Mně to nevadí - jsem na pc a přítelovi taky ne - jde se natáhnout. To, co potřebuji doma udělat zvládám, když je dítě vzhůru.
@EliskaV píše:tak stímhle jsem se nikdy neštvala… myslím tím že malá taky nechtěla spát a udělal jsem to takhle že jsem ji do té postýlky prostě dala zavřela dveře a nevšímala jsem si jí..Je sice pravda že to trvalo týden ale stálo to zato
AHoj,chci se spise zeptat jak to pres den mate se spanim. Male je 10 mes. Drive bez problemu pres den spala v postylce, ale od te doby, co jsme ji naucili spat samotnou v postylce v noci, tak tam pres den nechce vubec byt, kdyz ji tam dam tak si okamzite zacne stoupat ( a to i ve fazi, kdy se sotva drzi na nohou a je hodne unavena) a rve a rve, tak parkrat jsem ji tam zkusila nechat, ale dlouho jsem to nevydrzela a vyndala jsem ji a dala k nam do obyvaku na luzko a ona tam usnula nebo s ni jedu s kocarkem ven, tam taky spi, ale problem je v tom, ze pak doma vubec nemam cas nic udelat, kdyz spi v obyvaku, tak to musim byt potichu. Nemate to tak nektera? a pokud ano, povedlo se Vam to nejak vyresit? Diky za rady.
Pokud jí nechceš učit nové usínání, tak jí nech zaspat, a pak jí přenes do postýlky, ne?
My to tak praktikujeme. Dokonce se nechá přenést i z auta skrz výtah až do postýlky spící. ![]()
Taky mi přes den nespí v postýlce, takže buď ho uložím do ohrádky v obýváku nebo do naší postele v ložnici. Naštěstí jsme ho do malička nenechávali v naprostém tichu, takže když spí, klidně můžu uklízet nádobí, vysát… on spí jako dudek
@Gabulle tak to se ti klidně ještě může změnit (nechci strašit)
Malá byla odmalička taky zvyklá spát v kraválu, klidně v obýváku s televizí. Když jsem přišla zvenku, v pohodě dospávala v kočárku doma a nic jí nevzbudilo. Ale jak jsou starší, už nespí tak tvrdě a člověk pomalu ani nemůže spláchnout záchod ![]()
@petrul
Tak stejně mi spí jen hoďku denně, nebo 2× po dvaceti minutách, takže v tom pak nebude extra rozdíl ![]()
@EliskaV píše:
AHoj,chci se spise zeptat jak to pres den mate se spanim. Male je 10 mes. Drive bez problemu pres den spala v postylce, ale od te doby, co jsme ji naucili spat samotnou v postylce v noci, tak tam pres den nechce vubec byt, kdyz ji tam dam tak si okamzite zacne stoupat ( a to i ve fazi, kdy se sotva drzi na nohou a je hodne unavena) a rve a rve, tak parkrat jsem ji tam zkusila nechat, ale dlouho jsem to nevydrzela a vyndala jsem ji a dala k nam do obyvaku na luzko a ona tam usnula nebo s ni jedu s kocarkem ven, tam taky spi, ale problem je v tom, ze pak doma vubec nemam cas nic udelat, kdyz spi v obyvaku, tak to musim byt potichu. Nemate to tak nektera? a pokud ano, povedlo se Vam to nejak vyresit? Diky za rady.
Mám 14 měsíční holčičku a přes den nespala nikdy v postýlce, jen v kočárku. I teď jezdíme každý den kolem poledne za každého počasí na cca hodinovou vycházku. Mě to vyhovuje, projdu se a zároveň vyvenčím naše 3 bafany. Když dorazíme domů, zaparkuju ji s kočárkem ve verandě - je tam chladno a vím, že bude ještě tak 1-2 hod spát. Tak mám čas na vaření, úklid, PC či jen relaxovat. Spoléhám, že ji to vydrží a bude takhle spát i nadále - výhoda výletů či různých akcí, když mi usne v kočárku a nebude vyhledávat postýlku. V noci samozřejme spí bez problémů ve své postýlce.
No ji prave, kdyz byla mala hluk nevadil, ale ted, kdyz uz je starsi tak ji to vadi. A jak jste psaly prenest, tak to jsem taky zkousela, ale skoro vzdycky se vzbudi a pak uz nechce spat.
a ve stojicim kocarku nikdy nespala, je teda pravda, ze jsem to uz tak 3 mesice nezkousela
ja se bojim ji nechat v nasi velke posteli a zavrit dvere (abych mohla vedle neco delat), ona je hrozne akcni a je schopna se vzbudit a zacit rovnou po posteli radit, sice uz z ni umi slezat, ale i tak. ![]()
Máme to stejně. od malička dcera spí přes den jen v kočárku. když ji zkusíme dát do postýlky, jen usedavě pláče. už to neřešíme, v době spaní naložíme do kočárku a uspíme ji na terase.
v noci se spaním v postýlce nemá problém, dokonce když je unavená, sama na postýlku ukazuje a říká hají.
Taky mi malá přes den v postýlce nespí, už to neřeším.. spí jen na mém klíně takže neudělám nic ale přes noc mi to vynahradí a spí sama celou noc ![]()
Ahoj
,
malá spala v postýlce i přes den donedávna (taky jsem se bála, že se po probuzení neozve a rovnou sletí z postele, kdybych ji nechala v naší), a byl to boj pořád, nezvykla si nikdy usnout sama.
Takže jsem u ní stála a hladila ji, dá se říct, že jsem ji „udržovala“ vleže (na břichu), dokud nevytuhla. Nevýhoda byla, že uspávání trvalo i kolem půl hodiny, a její spaní v postýlce taky ![]()
ale od 1 roku už nechávám ve velké posteli, slézt umí, ale ona stejně sedí nahoře a čeká, až přijdu
(spaní se zlepšilo, dá i 1,5hod)