Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím máte taky někdo nespolečenské dítě? Já si někdy říkám jestli je to normální. Dcerka 5,5 roku..doma normální veselé dítě, ovšem ve školce se baví pouze s jednou holčičkou, když tam není tak raději s nikým, Kdykoli příjdu hraje si většinou sama, sama si kreslí, nebo staví ale sama. Ostatní děti běhají, řádí ale ona jen zpovzdálí pozoruje atd. atd. Venku jí také velmi dlouho trvá než se začne bavit s dětmi ale jen když si začnou ony všímat jí..sama opět zpovzdálí kouká a raději si hraje sama.Někdy mě to trápí protože vidím jak ostatní děti řádí a ona nic. Máte taky takové dítě n+kdo?
ahojky, já mám sice zatím malé mimi, ale přesně takové dítě jak popisuješ jsem byla já sama, dnes už jsem z toho docela vyrostla, byla jsem nejen velký stydlín a introvert, ale kolikrát mi i víc vyhovovalo hrát si sama, vystačila jsem si se svojí fantazií, holt někdo jsme takový a jiný makový, asi moc nemá cenu lámat něco přes koleno
Neboj, nejsi v tom sama. Nikolka je úplně stejná jak popisuješ svojí holčičku. Děti má ráda, ale jen z povzdálí
Na hřišti je ráda pozoruje, ale hraje si jen vedle nich, výjimečně s nimi. S mladší sestřičkou si hraje ráda, tak doufám, že se nějak otrká a až půjde za rok do školky, tak už to bude lepší. Asi v roce a půl měla období, kdy se dětí šíleně bála
, to už naštěstí pominulo.
Do kontaktů s dětmi jí nenutím, ale snažím se, aby je na hřišti viděla a třeba časem pochopí, že je to fajn si s nima hrát. ![]()
V domě má jednoho kamaráda a s tím si hraje ráda, ale bohužel se bude stěhovat ![]()
R.
Ahoj,
náš Matyáš sice není vyloženě nespolečenský, ve školce má kamarády a seznamuje se poměrně lehce, ale taky je u něj běžné, že si hraje sám nebo se do dětských her nezapojuje a jenom ty děti pozoruje.
Pokud na vaší holčičce nebudeš pozorovat nějaké psychické problémy apod., tak bych to nelámala přes koleno. Každý jsme jiný a některé děti prostě společnost ostatních tolik nepotřebují. A jak píšeš - ve školce kamarádku má, takže osamocená se tam určitě necítí ![]()
Tereza
Mame taky takove ditko.
Čtyřleteho kluka a je to ve skolce to same. Dost me to ze zacatku mrzelo, ale pak jsem si uvedomila, ze i ja jsem byla uplne stejna.
U nas to nekdy dojde i tak daleko, ze dokonce nechce ani deti tady u nas doma a preferuje samostatne hrani, fantazii ma obrovskou a taky je to hrozny filozof
furt neco rozebira a zapřádá hovory což v jeho věku většina dětí ještě nechápe, spíš si spontánně hrají, a pak je raděj sám. Už to neřeším, opravdu jak psaly holky každý jsme jiný. Důležité je, že má dobré srdíčko a nikomu vědomě neubližuje.
Prostě je to introvert. Na tom není nic špatného a když si vystačí, o to líp
Sociální vazby může budovat až bude starší ![]()
Lajlo,
my jsme na tom snad ještě hůř
Z dětí má vyloženě strach, schovává se za mě, když vidí díte. Nějaké skupinové hry nebo pouze návštěva parku u nás nehrozí. Jak vidí děti tak prchá
Před měsícem jsme měli koupené lístky do divadla na Kouz.školku s Michalem a Františkem, no nedošli jsme ani na schody od divadla, jak viděl tolik děti tak prchl k autu a křečovitě držel dveře, že nikam nejde, vzdali jsme to po 20 min. boji a s řevem jsme odjeli.
Od září jdeme do školky, takže jsem hodně zvědavá, už teď se toho hrozím, pořád doufám, že z toho „vyroste“. Přitom nějaký negativní zážitek nemá, na dospělé reaguje perfektně, to je komunikativní až moc.
V úterý letíme na dovču, už teď se ptá, jestli tam budou děti… ![]()
Katka
Ahojky, Matyášek je taky introvert a „pozorovatel“ a taky měl období, kdy se dětí spíš bál. Teď chodí do školky, no né že by se tam hned extra zapojoval, ale řekla bych, že je to lepší. On spíš dětem uhne a jde si hrát bokem, než aby se s nima někde přetlačoval, šťouchal a přetahoval o hračky. Je to hlavně o povaze dítěte. A taky má radši společnost dospělých osob a starších dětí.
tak presne tak je to u nas. Synovi bude pet let a chova se presne, tak jak popisujete. Nema rad moc lidi najednou, spise se strani a ve skolce je porad jenom se svou kamaradkou. Rozumi si spise s holcickama a vse radsi pozoruje. Take je velmi citlivy a vse si moc bere osobne. Take vuci dospelyma a vychovatelkam ve skolce je velmi uzavreny a desne dlouho mu trva, nez navaze kontakt a duveruje nekomu. Ale jinak ma velmi vyvinutou fantazii a socialni inteligenci, to znamena, ze se umi strasne vcitit do druhych a porad premysli nad vecmi, ktere jsou podle me na male dite moc vazne. Proste je to nase citlivka, kterou milujeme a ktera nam obcas dava zabrat - citove. Ale to se musi akceptovat - kazdy je jiny.
Ahoj holky, zajimalo by mne, jak je to s prijetim ditete do skolky? Vim, ze na 1. miste je nutnost trvaleho bydliste v miste, ktere spada pod tu kterou konkretni skolku. Overuji si nekde MS, ze davam do prihlasky skutecne pravdive udaje? Nekdo rika, ze se vsechny zadosti odesilaji na mestsky urad, kde to overi, jini tvrdi, ze to tak neni. Mate s tim nektera zkusenost? Docela by mne nastvalo, kdyby se nase ditko do MS nedostalo, nebot by ho „predbehl“ treba nekdo, kdo da nepravdive udaje do prihlasky. Diky moc.