Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky,
naše 8 měsíční holčička má od včerejška od 17ti hodin teploty. Začala na 38.9 a teď už má 40 stupňů. Má v sobě 3 čípky paralenu po 6ti hodinách a 3 priznicovi zábaly- ale poctivé. 3 x po 1,5 hodině . Teplota neklesá, holčička nejí, pediatr nebere telefon.
Co vy, jeli by jste na pohotovost? Nebo je to velké plašení?
Raďte raďte raďte DĚKUJU
Ahoj,já bych jela.Prohlídnou jí a budeš klidnější.At je brzy v pořádku.
Může to být šestá nemoc, ale taky nemusí. Já jsem typ maminy, co raději jede zbytečně, než aby něco zanedbala a zatím se mi to vždy vyplatilo. Ať je holčičce brzy lépe!
POHOTOVOST.Pokud se do hodiny po podani leku nesnizuje teplota a kor kdyz trva dva dny.Tak bych na pohotovost jela,aspon u tak maleho.
Pokud má teplé nohy i ruce, můžeš jí napustit vanu s vodou, která ale nesmí studit. Mým dětem toto od horečky pomůže vždy. Chvíli si ve vaně pohrají a je jim lépe, teplota klesne vždy. Jen je tam podmínka, že voda nesmí studit a dítě musí mít teplé ruce a nohy. Dále zabírají octové obklady, na kotníky a zápěstí.
Na pohotovost bych asi také dojela. Ale třeba se ti moje rady budou hodit, až dojedete domů. Držím palce, ať je holčička brzy fit. ![]()
Na pohotovost raději vyraž, lépe být úzkostná, než něco zanedbat.
Jinak pokud našim klukům nejde srazit teplota a že na to oba trpí, jedeme ve schématu doporučeném dětskou Dr. a to podat Panadol, za 3.hodiny už můžeš dávat Nurofen a za další 3.hodiny zas Panadol. Musíš dodržet střídání účinných látek Paracetamolu a Ibuprofenu!! A pokud ani toto nezabírá, doplňujeme vlahou sprchou-kluci jí lépe snáší než zábal.
Ať jste brzo fit!! ![]()
A pokud jsou takto vysoké horečky, můžeš Paralen střídat s Nurofenem po třech hodinách.
na výši teploty nezáleží. ale klesnout by měla. to neklesla alespoň dočasně? zkusila bych ještě Nurofen a pokud to neklesne alespoň o stupeň, tak bych jela.
máš správnou sílu čípku vzhledem k hmotnosti dítěte?
Zkusila bych, pokud máš možnost, ještě lék na horečku s jinou účinnou látkou, třeba Nurofen. Pokud ani na něj horečka nezareaguje, jela bych.
nečetla jsem všechny komenty, ale střídej po 3 - 4 hodinách paralen s nurofenem ![]()
pokud nebude mít mramodovanou kůži a ledové ruce nohy, můžeš ji dát do vany a vlažnou (klidně začni na 37°C) vodou ji osprchuj - to by mohlo pomoct - dávat pít chladnější (ne ledové!!!) pití, a moc nezakrývat, místnost chladnější vyvětraná ![]()
pokud by to nezabíralo tak pohotovost - ale hodně teď řádí chřipky
Taky jsem za vanu a střídat Panadol s Nurofenem. Na pohotovost zavolat nejde? Něco ji nebolí? Nepolyká špatně? Hlavně si hlídej příjem tekutin,tedˇje to velmi důležité. Jestli vidíš nějaké příznaky bolesti,pokus se trochu srazit teplotu vanou,atˇnejede v tak vysoké horečce a jedte na pohotovost. Může to být angina,zánět stř. ucha. Držím pěsti
Děkuju všem maminkám za odpovědi!
Tatínka tedy vyšleme pro Nurofen (tedy jestli nebude teplota vyššíí, až se Natálka probudí- pokud bude,beru tu pohotovost) A ještě jednu krabičku Paralenu. Čípky odopovídají váze,to je v pořádku. A večer místo zábalu studenější koupel . Nohy i ruce má teplé. Spíš horké… takže si tu koupel můžeme dovolit. Ještě tak dostat do ní trošku zeleninového pyré, nebo alespoň kaši…
Díky mamky, tohle je naše první bolíska, tak jsem z toho vyplašená,no.
Tatínka vyšli pro nurofen tak jako tak - noc je většinou nejhorší - radši ať vám leží v šuplíku, než to pak improvizovaně řešit ![]()
Zábaly se nedoporučují, nám daleko lépe pomohla ta sprška, navíc jsem malé nasypala do vany hračky a jí to nepřišlo jako takové utrpení a hrála si - jen potom rychle obléknout ať neprochladne
jinak je i fajn tvarohové zábaly na kotníky a nebo ponožky do octa - sice budete smrdět, ale horkost to taky vytáhne
Na jídlo se vykašli - to dožene až jí bude líp - hlavně at ti pije!!! klidně nahraď nějaké jídlo mlíčkem - pokud jste na UM
pokud kojíš radši ji nakoj - hlavně tekutiny at se potí a bacily jdou pryč - na pohotovost stačí zavolat - jinak my těch bacilů už měli a i náš Dr. říká, že vysoké teploty u propuknuté nemoci, jsou prvních 48 hodin normální - takže já bych radši asi počkala do zítra na svého Dr. - ale samo pokud jí to poleze i přes léky na horečku tak bych jela - ale nám teda nikdy moc na pohotovosti nepomohli ![]()
Jinak u těch léků pokud má míň jak 8kg tak střídat po 4 hodinách, pokud víc můžeš střídat po 3 hodinách ![]()
ahoj,
ten Nurofen určitě kupte, malou nepřikrývat, aby se nepřehřívala a pokud teplota neklesá ani po čípku, tak bych jela. My takhle skončili před měsícem v nemocnici, byl to zánět ledvin a doktorka říkala, že nejčastějš pokud jsou takhle vysoké teploty to bývá buď 6. nemoc nebo právě ty ledviny, takže já bych radši jela. Hlavně musí hodně pít. Držím palce, ať je brzy líp ![]()