Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,uz jsem se ptala,ale pod jiným tématem,tak to zkouším ještě jednou.Nemáte prosiím někdo zkušenost u miminka s nestejně velkýma zornicema?Mám 3,5m.holčičku a v 5.týdnech jsem si toho všimla,jezdíme proto na neurologi a na oční a vždy nám poví něco jinýho,nyní čekáme koncem června na CT mozku.Byl to kleštovy porod a pry by to mohlo mít spojitost.předem děkuji,jitka Ještě dodám,že to má hlavně v šeru,na svetle má zornice stejné.
Ahoj Jitus!
Můžu tě uklidnit,naše holčička to měla a má také.Všimla jsem si toho náhodou,když měla asi 3 měsíce,protože těsně před tím měla zánět spojivek a kapala jsem jí očička.Hned jsem zkoušela,zda vidí na obě oči,ale vypadalo to dobře.Shodou okolností jsem jela za dva dny ke svému očaři,tak jsem ho poprosila,aby se na ni podíval.Rozkapali jí oči,Dr zkouknul oční pozadí a že je prý vše v pořádku.Na kontrolu si nás ani nezval,jen kdyby začala šilhat,tak máme přijet,ale to se nestalo.
Dceři je 2 a půl roku a má zorničky pořád každou jinak velikou,jen to u tak velkého dítěte už není moc vidět.A podle toho,co všechno vidí do dálky,soudím,že vidí perfektně.
Držím palečky,ať dobře dopadnete ![]()
Hanka
Ahoj nevím jestli je to to samé, ale můj kamarád (podotýkám ale že je mu 32 let) to měl taky. Dokonce jedna zornička se mu zasekla tak, že při jakékoliv reakci na světlo nebo tmu se nezatahovala ani nerozšiřovala vůbec. Dostal na to nějaké kapky, které byly asi s nějakými antibiotiky a měl být pořád v šeru nebo raději ve tmě. Nosil tmavé brýle když šel ven…no ale abych se dostala k podstatě věci…zpravilo se mu to cca za 3 týdny. Snad se Tvá holčička taky brzy uzdraví, je to asi poměrně vzácný jev, protože doktorka od toho mého kamaráda se s tím setkala taky poprve..
Držím palečky a určitě bude vše zase dobré!
Hodně štěstí
Čau Jituš,
už jsem ti ráno napsala meil ![]()
Naše malá má každou zorničku taky jinak veliku.Na oční jdeme v roce, tzn. zhruba za měsíc. Uvidíme, co nám řeknou, a co nám udělají za vyšetření. V pár měsících, když jsme byli poprvé u očaře, tak se jen koukl a do zprávy napsal „nepatrná anisokorie, další vyšetření v roce“.
Já doufám, že to nic nebude. Ikdyž je fakt, že malá někdy, jak se na něco koukne, tak mhouří, jako by zaostřovala.
Tak držte palečky, ať nemusí nosit brejličky ![]()
Radu
Všem děkuji moc za podporu a přeji spokojené a zdravé dětičky. Jitka
Ahoj Jitus,
musím se taky přidat. Naše Sofinka (5,5 měsíce) má taky nestejné zornice od narození. Už jsme byly na očním, neurologii, utz mozku - naštěstí vše v pořádku!!!!! Moc jsem si oddychla
)))) Prý je to buď vrozené a bude to mít napořád a nebo se to časem upraví, ale hlavní je, že to nic není a malá je v pořádku. Takže se neboj, určitě je tvoje dítko taky OK
)))).
P.S. Ani jsem netušila, že je nás „tolik“ se stejným problémem
)
Ahoj Lipka, Maru a Sofí
ahoj Jituš,myslím,že nemusíš mít strach.Obzvlášť,když jste byli na vyšetření.Naše Anetka má též jednu zorničku v šeru širší,všimla jsem si toho,když měla půl roku.Na očním jí dr.rozkapala oči a po vyšetření řekla,že to nic není,žádná vada,že má u té zorničky oslabený svěrač.(nebo tak nějak,už si to přesně nepamatuju).A že to bude mít už pravděpodobně celý život.Teď bude mít 5 roků,zorničku má v šeru širší pořád(při zběžném pohledu to není vidět),jinak má oči jako rys
.Krásný den,Hanka
Ahojky kočky,
nechci nikoho děsit, ale naše Ivanka má jedno očičko větší než druhé. Nejpatrnější je to právě na zorničkách. Má to od 8 měsíců. Ráda bych Vám napsala, že to nic není, ale jedná se o zelený zákal.
Takže bych na nic nečekala a došla s mimčem na oční!
Medvídě + Ivanka 6r. + Honzík 11m
Holky ráda bych se zeptala, jestli je mezi těmi zornice velký rozdíl. Občas se mi zdá, že má Ondra (4 měsíce) také jednu zorničku mírně větší. Ale nevím, jestli to není moje halucinace z toho, jak ho pořád zkoumám… Kdybych si to tu nepřečetla, tak mě to asi nenapadlo.
Díky za odpovědi _Evča s Ondrou
Evuleee, asi to halucinace nebude
když to vidíš. Když tak požádej někoho, ať se na to taky koukne a uvidíš, jestli ti to potvrdí.
U nás to je docela zřetelné, i když cizí člověk si toho normálně nevšimne, leda až ho na to upozorním, ale jak říkám, já to vidím zřetelně. Bohužel… ![]()
No, já mám také jednu zornici větší jak druhou, byli jsme u očního, prý vše v pořádku, vidím perfektně. Všimla si toho kamarádka asi před rokem.
je, jak ja dekuji, ze tady ten blog je!!! trochu se mi tedy ulevilo, ale stejne…nase mala ma nestejne zornicky a musime na neurologii a nejspis take na CTcko…akorat nevim, zda to neni zbytecna zatez pro tak male miminko, jsou ji teprve 4 mesice …:((( tak doufame,ze to nic nebude…
Je mi 22 a mám také jednu zornici větší, nejpatrnější je to v šeru a vidím jak rys
U očního jsem byla a nic špatného neshledal, takže není čeho se obávat ![]()
Ahoj, máme stejný problém, dcerce je 5měs. a pravá zornička se jí v šeru nerozšiřuje. Byly jsme už na očním a ultrazvuku mozku, vše OK, na neurologii nás ale ženou ještě na EEG a možná na magnet. rezonanci. Malá je šikovná, hraje si a motoriku má dobrou na obě strany. Máte někdo podobný problém, jaké jste měli vyšetření a našel se nějaký důvod?
A ještě by mě zajímalo jestli má někdo zkušenosti s magnet. rezonancí u kojence?