Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych trochu poradit. Mám půlroční holčičku a včera u nás byla na návštěvě kamarádka s 18ti měsíčním synkem. No a dnes mi volala, že se do rána kluk osypal, ráno byli u doktora, no kluk dostal plané neštovice
. A tak se chci zeptat, jestli mám očekávat neštovice i u dcerky a jaký případně mají neštovice průběh u tak malého dítěte. Dcera je plně kojená. Díky moc za odpovědi.
Ahoj, jaký bude průběh Ti s jistotou neřekne ani pediatr ![]()
Ale pokud je malá plně kojená, máš šanci, že má protilátky od Tebe
- teda pokud už jsi je prodělala. Bohužel, musíš 3 týdny počkat… Inkubační doba je u neštovic fakt dlouhá
Držím palce, Jana
teda to si navstevu chytla zrovna, kdyz byla nejvic infekcni, tzn. tesne pred prvnimi projevy. uvidis, jak pise jvp, inkubacni doba je dlouha. prubeh je myslim hodne individualni. urcite je lepsi je prodelat jako decko nez jako dospelak. ja je mela ve 24 a desne me ty bolaky bolely a mela jsem jich hrozne moc.
tak drzim palce, at je to v pohode ![]()
JJ právě v době, kdy byl hošík nejvíce infekční byl u nás na návštěvě a pěkně s malou řádili. ![]()
Neštovice jsem měla, tak nějaký protilátky by snad z MM mohla mít.
Já jsem právě slyšela, že nejhorší je, dostat neštovice jako miminko a nebo jako dospělej, tak se trochu děsím co bude. Ty tři tejdny budou nekonečný
, ale malá je celkem odolná, neměla ještě ani rýmu a to jsme doma všichni ostatní leželi s chřipkou.
Tak já jdu vyhlížet pupínky ![]()
U každého prcka to může být jiné. Třeba to snesete opravdu dobře. U nás dva starší šli do školky jen na besídku a do týdne se proměnili v „michuchurky“ no a nejmladší to chytil za 14dní od nich - MĚL 8 TÝDNU a to byl kojené dítě a já už neštovice jako malá taky měla. Snášel to s 2denními teplotami vcelku v pohodě - napočítala jsem cca 22 pupenců. Kdy ty teploty měl si nevzpomenu, jestli před pupenama nebo po ..... Jo v tu dobu před vypuknutím mu začala reakce na TBC očkování z porodnice(začalo mu hodně moc hnisat- zeleně- ramínko), takže jsme s naší Dr. usoudily, že to chytil díky tomuto oslabení… Od té doby se skoro každý měsíc potýkáme s nějakou nemocí , rýmou , kašlem v současnoti se zápalem plic. On má hodně oslabenou imunitu tím, že děcka pořád něco tahali ze školky. Když jste ještě neměli v roce a půl ani rýmu tak to máte řádně tuhý kořínek a mohlo by to proběhnout hladce. Tak se neboj. JaneK
Murka: byly jsme v naprosto stejné situaci jako ty, akorát že malá byla dvouletá. Ale vzhledem k tomu, že má dobrou imunitu, první rýmu měla nějak až v 10 měsících, tak je nedostala. mě to tenkrát trošku i mrzelo, chtěla jsem si je odbýt dokud jsem na mateřské, bohužel, nestalo se. Ale kamarádky půlroční klučík je už prodělal a říkala, že bez větších potíží, že opravdu u těch dětí, kor když mají dobrou imunitu, to probíhá hladce. Takže buď v klidu, buď se vám vyhnou, nebo si je prožijete, ale věřím tomu, že je zvládnete hravě. nepřihlášená Anik
Tak moje mladší holčina měla neštovice taky přesně v půl roce. Chytla to od starší a ta ze školky. Taky jsem věřila v protilátky z mlíka, byla plně kojená, moje dr.mi tvrdila, že to tak prý nefunguje, no nevim. Malá to chytla, teplotu měla dva dny, byla ty dva dny unavená, spavá, pupínky jí ale nijak výrazně nesvědily, zvládla to vlastně líp než obyčejnou virózu s rýmou. A jsem ráda, že je měla jako takhle malá. Třeba teď (budou jí brzo dva) by bylo mazání a podobně rozhodně mnohem náročnější. Má dvě jizvičky na bříšku, kde jí strupy kvůli plíně odpadly dřív než měly.
Kdybyste je opravdu chytly, určitě to v pohodě zvládnete! Budu držet palec.
Murka - chytiť to možte, ale nemusíte. Píšem ale hlavne preto, aby si sa vyvarovala očkovania v inkubačnej dobe, takže najskor za tie tri týždne!
Gabika
Ahoj tak já jsem před měsícem hlídala týden synovce s neštovicema měl je druhý den nevadilo mi to protože jsem záměrně chtěla aby je malá chytla a oni zrovna neměli hlídání.Vali s ním byla celý týden v jedný místnosti bylo zrovna dost ošklivě.I spolu spali v pokojíku dokonce po něm nafoukla oslintanej balonek a několikrát dopila pití.No a v sobotu nám skončila inkubační doba a neštovice žádný máme asi nějakou zázračnou imunitu.Už jsem se těšila že to budem mít za sebou jsou jí tři a ještě nechodí do školky tak jsem si říkala že by se to ted hodilo starší to tenkrát měl v Chorvatsku den před odjezdem domů to byl skvělej zážitek.TAk třeba to taky nechytnete
Ahoj ZUZAN
Fotoportrét
martinaj23 Tak ja nesla u syna prvni puchyrky v patek, teplotu mel ve stredu, ale prikladala jsem to ryme. Syn uz je doma 14dnu-mel spalovou anginu. Mam doma jes 3mesicni mimco. Anginu dcerka nechytls, tak cekame jak to bude s nestovicema. Jinak mame odjet ve ctvrtek na dovcu-to by bylo pres tyden od prvnich priznaku. Jinak nam doktor zakazal slunicko-to bych pochopila, ale syn ma byt tyden jen v posteli a hlavne bez televize-myslite, ze je to nutne?
Ahoj malá chytla od brášky neštovice, první jsem ji našla ve středu, včera měla asi jen 10 a dnes jich naskočilo nejmíň 300 a některé jsou i velikosti pětikačky
, potřebovala bych vědět jak dlouho ji můžou takhle vyskakovat, syn jich měl za celou dobu asi jen 20. A ještě jeden dotaz, co je na tom pravdy, že se při neštovicích nesmí děti dívat na televizi
.Předem dík za odpovědi ![]()
ty jo, poslední dobou jsou asi erupce na slunci, tady jsou čím dál lepší dotazy
Syn neštovice dá se říci proseděl u telky, bylo léto, nesměl na slunce ani do bazénu. A žije. ![]()
@ynax To není z moji hlavy, volala mi to kamarádka, které to doporučil dokonce doktor a je to dokonce psané příspěvek výše, tak se jen ujištuju co je na tom pravdy
at něco nezazdím