Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
moc prosím o radu zkušené maminky. V sobotu jsme byli na návštěvě, kde jejich kluk měl zatím pouze teploty a bolest hlavy a dnes, v úterý, se mu už objevila i vyrážka, má neštovice. Je možnost, že se naše dítě nakazilo, když jejich kluk v té době ještě neměl vyrážku?
Předem moc moc děkuji!
Nám říkal pediatr, že dítě je nakažlivé den až dva dny před objevením vyrážky, takže asi jste se těsně vyhnuli.Uvádí se, že po kontaktu s nakažlivým jedincem onemocní 90% dětí.
Inkubační doba u neštovic je cca 3 týdny takže je možné, že se váš maloch nakazil, ale taky nemusel!!!
Já byla na jaře s 3letou dcerou na návštěvě u kamarádky a druhej den se jejich holka osypala................... no i přesto jsme BOHUŽEL neštovice nedostaly… říkám bohužel, páč bych si je ráda odbyla, než půjde holka do školky.
Prostě nezbývá Ti než čekat, i když bych řekla, že spíš ne. A.
Ahoj,
my jsme byli na návštěvě u kámošky- celé dopoledne…No a večer mi pak volala, že se její synek po poledním spánku probudil s neštovicema…
Náš syn je nechytil… Inkubační doba je tři týdny, takže teprve paotom uvidíš… Já si myslím, že je chytnout mohl, ale nemuselv ![]()
E.
Inkubační doba neštovic je sice 3 týdny, ale infekční jsou „až“ zhruba 2 dny před výsevem, ale je docela možné, když už v sobotu chlapeček měl teploty a bolela ho hlava, že první neštovičku mohl mít na sobě (třeba ve vlasech) a maminka si toho ještě nevšimla…
jinak je možné se po kontaktu s nakaženým dítkem nechat do 3-5 dnů naočkovat a vakcína by mohla ještě zabránit propuknutí nemoci… my jsme to tak řešili, protože synovi se neštovice objevily, když měla dcerka 7,5 měsíce a u tak malého miminka jsem nechtěla riskovat komplikace.
Náš malý chytl neštovice od staršího bráchy a měl necelých 5 měsíců a žádné komplikace ani teploty neměl, ani u doktora jsme nebyli, mazala jsem je oba pudrem a máme to alespoň za sebou.
Zdravím, prodělalo vaše dítě neštovice okolo 15 let, jaký byl průběh? Docela se toho bojím.
Můžeme očkovat až na jaře.