Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím o radu.
Malý (skoro 2 roky)byl o víkendu u babičky a vrítil se s vyrážkou. Nedostal žádné nnové jídlo, z kterého by to mohlo být.
Pupínky má hlavně na zádech a trošičku na ručkách. Jsou červené a uprostřed taková tečička.
Dopledne vyrážíme na dovošku, tak mám obavu, aby to nebyly neštovice, ale nepoznám to.
Prosím poraďte.
Dík Masi
Milá Masi,
mám 5-ti letého chlapečka, který „zatím“ žádnou dětskou nemocí netrpěl (když teda nepočítám chřipku, angínu aj.). Zkusila jsem zabrouzdat po netu a našla jsem dobrý článek, tak se zkus podívat. Každopádně Ti přeji, aby to neštovice nebyli a užili jste si skvělou dovolenou!!!
Ahoj náš malý měl neštovice před půl rokem,pupínky mu začaly na ramínkách a zádech, byly červené uprostřed tečka, která během dne zvodnatěla a tím se pupínek nafouknul, vypadá to na ty neštovice. Zkus prohledat vlásky, pokud najdeš pupínky i na hlavičce, mohly by to ty neštovice být. RAději bych zašla k dětské. Upřímně tě lituji, že ti takto začíná dovolená
D:
Ahoj mám dotaz, muže malé mimi 2 měsíce chytit neštovice od očkované sestry která je neměla, ale je tím ted zamořená celá školka
muže to chytit, když se třeba s nekym potkám venku, malej bude v kočárku
má ted zánět v očích a dost mě to trápí, nerada bych ještě bojovala s neštovicemi. kdyby náhodou, máte některá zkušenost, jak to snáší takhle malé miminko ![]()
Miminka do půl roku by měla být chráněna ještě z dělohy. A ta očkovaná je chytit může, ale měla by mít slabší průběh.
No, tak snad je chráněný, já už nevim čemu věřit. byla jsem přesvědčená, že namuže jako plně kojený mít ani ten zánět a prask, má to hrozný. tak díky za názor.
Nakazit se může od nemocného, takže od sestry těžko. Je to kapénková infekce, ve stejné místnosti s nemocným se nakazí prý až 90% dětí. Ale venku nebo přes nějaký předmět je to nepravděpodobné (lovila jsem na netu).
Co se týče ochrany z dělohy… Je to týden, co je naše nejmenší zdravá. Chytla neštovice taky od sestry a ve dvou měsících. Naštěstí průběh lehoučký, cca 15 neštovic a bez teplot.
Tak to je pěkné. no nevim co je lepší, mít to z krku, nebo byt ok.zas ty vánoce do toho.
tak dík
Děti do jednoho roku mají prý lehčí průběh neštovic, moje mladší je rovněž chytla od starší dcery, co chodí do školky a vše ok, měly to v zimě přes Vánoce, my dospělí jsme je všichni měli už v dětství, takže dobrý. A ta mladší měla opravdu lehčí průběh, tak jsem ráda, že je máme za sebou a v zimě, kamarád mi vykládal, že je jako dítě chytil v létě na dovolený a to musel bejt vážně vopruz. Zánět očí měla letos mladší dcera, bylo to děsný, dlouho to trvalo, snad tři dny vůbec nekoukala, hrůza. Dobrý jsou na ten zánět obklady ze světlíku. Tak ať je malý brzo líp.
No, já ty neštovice měla předloni v létě. moje mamča to nák popletla se ségrou a barča očkovaná to nechytla a já to měla příšerný
ale fakt děs
takže se toho děsim, vim, že děti to maj jinak, ale ze své zkušenosti vim, že je to hrozný. no stejně to nějak zvlášt ovlivnit nepujde.buh ví jak dlouho se to tady bude motat.ten zánět má malej určo ze školky, je tam toho hafo už 3 měsíce. jak mrzlo tak jsem ho měla v klokance a byla jsem vevnitř
.ted namrzne tak ho mám v kočárku, ale buh ví co bude. malou asi budu muset nechat doma, když syn dostane atb na ty oči, to jí nemá kdo do školky odvest a s atb ven malej nesmí, nebo jo, teplotu nemá. ![]()
Tak hlavně pokud má problém s očičkama, tak by neměl na průvan, vítr, slunce, což tedkom venku je.to by mu nedělalo dobře určitě
at je co nejdřív zdravý ![]()
Hm, tak to znamená, být opet zavřená x dní doma.to je na palici. malá se pak doma nudí a zlobí. ach bože to zas bude týden
a to ma zítra malá besídku, to nevim jak to udělám abych šla. jdu hledat hlidání
![]()
Jestli to trochu půjde, udej prcka k babičce, sousedce, na chvíli to zvládnou
škoda aby malá přišla o besídku
Obnovuji diskuzi… ![]()
Syn 21m, před týdnem se mu udělaly na ruce 3 pupínky a jeden na čele, dnes se zvětšily a našla sem další 3 flíčky na nohou. Může jít o neštovice?
K dr jdeme zítra, dnes je tam jen záskok…teplota ani nic, vypadá v pohodě
děkuji moc ![]()