Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mohl by mi někdo poradit ohledně zánětu spojivek ? Mám 8 týdenní miminko a před týdnem mělo na levém očičku zánět spojivek - byli jsme u očního a ten nám předepsal kapičky (kortikoidy). S velkou nechutí jsem tyto kapičky kapala - po tom, co jsem si přečetla v příbalovém letáku, že tyto kortikoidy mohou proděravět rohovku apod. Očičko se za 2 dny zahojilo, ale bohužel se tento zánět po týdnu nyní objevil v druhém očičku. Začala jsem ho proplachovat Opthalmo-Septonexem a párkrát jsem kápla i předepsané kapičky. Nevíte, jak zabránit opakování, případně jak je možné se zánětu propříště vyvarovat ? Je to u dětí častý problém. Holčička kvůli tomu pláče a já ji nechci nechat trápit. Děkuji za odpovědi.
Berunko, u nás spolehlivě zabrala na zánět spojivek babská rada: kápnout do oka trošku mateřského mlíčka.
(MM je opravdu všelék - vyléčíš s ním i opruzeniny, můžeš ho miminku kapat do nosu při rýmě a zvlhčovat tak sliznice…)
Přeju zdravá očička
Lola
moje devíti měsíční holčička ma zanět téměř neustale jen když ma antibiotika tak je to chvili dobré,třikrát jí proplachovali kanalky ale ani to nepomohlo bojím se aby to nemelo následky.
nam pomohlo nakapat materske mleko do oci. maly mel cca od 6 tydnu porad problemy s ocima - ospalky, nekdy i hnisani, lecili jsme opthalmoseptonexemi, kdyz se vylecilo jedno ocko, zacalo druhe, pak par dni klid a znova.. uz jsem mela strach, aby nas neposlali na proplach slznich kanalku..tak jsem na internetu nasla radu - nakapat mlicko do oci a pripadne pridat masaz v oblasti slznych kanalku- to mu byly 3 mesice- zkusili jsme, a druhy den ocka obe zdrave a uz se to neopakovalo.
Beruko, tak třeba u nás byl příčinou zánětu spojivek průvan v bytě při větrání. Pokud máš malé miminko a má citlivé očíčka, tak raději nevětrej v bytě v přítomnosti malého. I když je venku teplo a vzduch do bytu proudí teplý, tak to ten zánět může způsobit a pokud možno nechoď ani s ním ven, když je větrno, to také neprospívá.
Beruko, tak třeba u nás byl příčinou zánětu spojivek průvan v bytě při větrání. Pokud máš malé miminko a má citlivé očíčka, tak raději nevětrej v bytě v přítomnosti malého. I když je venku teplo a vzduch do bytu proudí teplý, tak to ten zánět může způsobit a pokud možno nechoď ani s ním ven, když je větrno, to také neprospívá.
Ahoj,prosím poraďte,už možná měsíc bojujeme s chřipajznou,přehazujem si ji doma jeden na druhého pořád dokola,jenže se nám k ní přidal ještě zánět spojivek a nemůžem se ho zbavit
,začla ho mít tříměsíční dcerka,tak kapem optalmo septonex a mažem optalmo framikoinen,za dva dny se to začalo lepšit a měla jsem to já,teď to má starší dcera a opět se to vrací malé,jenže ty kapky se můžou používat max. týden,tak teda nevim co jí na to dát,protože to vypadá že se v tom budem plácat ještě hodně dlouho
.V úterý máme jít na naušničky,nevím jestli zánět spojivek nevadí
.Můžete někdo poradit jak se toho zbavit,ale všechny tři najednou? ![]()
Ahoj chtěla bych se vás zeptat na názor, mám dceru je jí 9 měsíců už třetí den má rýmu je bez teplot včera ráno pěkně zelenou a po odpoledním spaní měla obě očí zahnisané né moc, že by nešli rozlepit, řasy byly slepený. Nešudlí si očka ani je nemá moc červený tak nevím jestli je to zánět spojivek nebo to prostě k té rýmě patří. Dneska je to stejný žádný zhoršení. Kapu do nosu Olynth a odsávám do očí opthalmo-septonex. Nejspíš pojedu na pohotovost, tak se chci zeptat na Váš názor a jestli byste jeli. Děkuju
@fedokl
jo jela bych my to měli loni celá rodina, nakonec jsem museli z malou na kontrolu každé 3 dny, v nemocnici nám chystali roztok betadinu naředěnou 1:16 a to jsem si každý svoji stříkačkou kapali do očí i 5 měs. mimino, jí s toho opuchly víčka a 14 dní vůbec neotevřela oči, protože ji to začlo hnisat
a tobrex kapky jsme měli každý svoj.
Takže za mě určitě jeď když ji šaháš na oči, tak pak si pořádně umyj ruky oni říkali, že se o přenáší i dotykem i vzduchem, museli jsme si pořídit dezinfekci na ruce a furt si je stříkat a nedotýkat se ručníků, no bojovali jsme s tím od února do března
a mladší dcera to měla nejhoší, protože měla neprůchodné slzné kanálky se kterýma musela v dubnu na operaci, tak ta ten zánět nesla nejhůř, že to prostě nemělo kama odtěkat a zahnisalo a zůstalo to v oku
.
Oni říkali, že mívají každý rok hodně pacientů s tím, ale ob rok bývá epidemie spojivek
tak s ní zajdi ať se raději podívají a kdyžtak dají jiné kapky, kdyby opthalmo nestačilo, nám nestačilo.
@IvkaH Dík já pojedu jen mě zaráží, že jí to neštípe já jsem se záněte myslela, že umřu.
Malej (8měs) měl minulý týden, kapala jsem několikrát denně opthalmo-septonex a na noc mastičku do očí taky opthalmo a vyléčili jsme asi za dva dny
Ja bych teda s timto na pohotovost nejela. Kapej ten Ophtalmo, myslim, ze by v zacatku stejne nic jineho miminu nedali.Moje dcera ma taky vzdy prvni dva dny rymy zahnisany ocka a paj se to srovna i bez kapek.
Odsavat rymu, kapat do oci a pokud by se to nezlepsilo do zitra, tak bych teprv jela.
Holky, jak poznám zánět spojivek? Malý má červený koutek, ale nijak si očičko nemne a nic mu není - chová se stejně jako vždy.
Naše dcera měla šíleně zahnisané očka. Ráno je nemohla ani otevřít, jak je měla chudák slepené. Asi bych teď malému kapala běžně dostupný Ophthalmo-Septonex a kdyby to nepomohlo, tak zajděte klidně k dětské doktorce pro ATB. Nám předepsala kapky Floxal a ty zabraly prakticky okamžitě. Ústup toho hnisu byl bleskový.
EDIT: zatím bych to u Vás na zánět neviděla. Však uvidíš, držím palce, ať je to jen třeba podrážděné…
Příspěvek upraven 20.04.14 v 14:14